13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalChirurgie la foc automat

Chirurgie la foc automat

http:http://www.youtube.com/watch?v=m0tn1eFMSy4

Plasticienii americani prezenţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova au operat ieri primii 12 pacienţi, dintre cei aproape 50 selectaţi pentru intervenţiile de chirurgie facială, plastică şi reparatorie

Blocul operator al Secţiei de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova a fost folosit ieri la capacitate maximă. Sala a fost permanent plină de cadre medicale, pacienţii au curs pe bandă rulantă, iar limba oficială a fost engleza. Proiectul umanitar derulat de Secţia de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică şi Organizaţia „Women for World Health“ din SUA a demarat în forţă, iar plasticienii americani sosiţi în Bănie pentru a efectua operaţii de chirurgie facială, plastică şi reparatorie au rezolvat ieri primele 12 cazuri, din cele aproape 50 selectate. Asta, după ce şi-au stabilit „cartierul“ la etajul 9 al spitalului, au umplut blocul operator cu materiale (echipa de medici americani a venit cu instrumentarul lor şi cu toate consumabilele) şi au amenajat un salon obişnuit într-unul postoperator. Prioritate au avut pacienţii veniţi din localităţile mai îndepărtate de Craiova şi, în special, copiii.

Cazuri provenite
din toată ţara

Pe holuri şi în saloane aşteptau părinţi cu copii veniţi tocmai de la Negru Vodă, Iaşi, Sibiu sau Covasna, cu toţii selectaţi duminică şi anunţaţi că problema lor poate fi rezolvată. „Am ajuns aici printr-o fundaţie de la Bucureşti, care a văzut copilul şi a trimis cazul mai departe. M-a ajutat şi Primăria din Cerchezu, o comună din judeţul Constanţa. Ei s-au ocupat de transportul până aici. Copilul are nouă luni şi s-a născut prematur, cu buză de iepure şi cerul gurii despicat. Am vrut să merg să-l operez la Constanţa, dar nu am avut posibilităţi. Sper ca după operaţie copilul meu să scape de acest handicap“, a spus încrezător tatăl.
Acelaşi lucru au susţinut şi două mămici, una din Sibiu şi alta din Covasna. Copiii lor mai suferiseră anterior intervenţii chirurgicale, însă problema nu se rezolvase. „Am venit cu istoricul cazului şi au spus că ne pot ajuta“, a precizat femeia din Sibiu. De partea cealaltă, mama din Covasna îşi operase fiica de 14 ani de trei ori, de fiecare dată în Ungaria, însă rezultatul nu fusese cel dorit. „Nu ne-am mai permis să facem o nouă operaţie, aşa că, după ce ne-a anunţat medicul de familie de proiectul de la Craiova, am decis să venim aici“, a explicat femeia. La rând aştepta şi un pacient, de 21 de ani, din Buşteni, care avea o despicătură de buză. Nu mai încercase să se opereze până acum şi imediat ce a aflat de evenimentul de la Craiova şi-a luat inima în dinţi şi a decis să meargă pe mâna medicilor americani. De altfel, toţi cei veniţi la Craiova pentru a fi operaţi de plasticienii din SUA aflaseră de acest eveniment, fie de la medici, fie de pe internet.       

Americanii vor să continue colaborarea

Operaţiile de ieri au vizat pacienţi cu despicături de buză şi de palat (cerul gurii), afecţiuni cunoscute în termeni populari ca buză de iepure şi gură de lup. „Sunt intervenţii chirurgicale pe care şi noi le practicăm în mod curent, dar am dorit să facem acest schimb de experienţă cu şcoala americană de medicină, ca să vedem cum se operează şi în alte părţi. Din cele aproape 50 de cazuri selectate, majoritatea sunt din Oltenia, dar astăzi (ieri – n.r.) au venit pacienţi din toată ţara, din Moldova, Ardeal, Dobrogea, care au fost operaţi cu prioritate“, a precizat dr. Andrei Zavate, medic în cadrul Secţiei de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, cel care s-a ocupat şi de strângerea cazurilor.
Seria intervenţiilor chirurgicale începută ieri se va încheia vineri la prânz, iar ritmul va fi acelaşi, de 12-14 operaţii pe zi. „Am fost încântat să vin în România şi suntem mândri de ceea ce facem. Am participat la peste 20 de astfel de proiecte, iar în majoritatea cazurilor am efectuat intervenţii chirurgicale pentru despicături de buză şi despicături de palat. Aici lucrurile sunt asemănătoare cu ceea ce am făcut în cadrul altor proiecte, dar evident condiţiile sunt puţin diferite. Am fost şi în Africa de câteva ori şi am văzut pacienţi de acolo. Copiii sunt malnutriţi, în schimb aici am văzut că toţi copiii sunt foarte bine hrăniţi“, a spus Robert Brown, medic anestezist. Acesta a mai menţionat că nu ştie nimic despre sistemul sanitar din România, despre medicii români, dar că a aflat că nivelul de pregătire este foarte bun.
Echipa medicală din SUA care operează la Craiova este compusă din doi chirurgi plasticieni, doi anesteziști, doi medici pediatri şi şase asistente specializate în chirurgia plastică, şi este condusă de Amy Wandel, medic de chirurgie plastică şi directorul medical al misiunii. „Pe lângă operaţiile pe care le efectuăm, noi avem şi rolul de arăta ceea ce facem medicilor rezidenţi de chirurgie plastică veniţi la acest spital pentru a învăţa. Cred că în România sunt cam aceleaşi probleme ca şi în Statele Unite în ceea ce priveşte sistemul sanitar, adică aparatură insuficientă, materiale insuficiente, timp şi bani insuficienţi, ca peste tot de altfel, dar, pe de altă parte, medicii fac tot ce se poate ca oamenii să fie ajutaţi“, a afirmat Amy Wandel, care şi-ar dori să încheie o colaborare pe termen lung cu medicii de la Spitalul Judeţean din Craiova. La operaţiile făcute de americani asistă şi cadre medicale de la alte centre universitare din ţară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS