10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBani mai mulţi la spitale pentru rezolvarea cazurilor

Bani mai mulţi la spitale pentru rezolvarea cazurilor

De la 1 mai, conform unui Ordin comun al Ministerului Sănătăţii (MS) şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), la majoritatea spitalelor din Dolj a avut loc o creştere a indicelui de complexitate a cazurilor (ICM), la unele mărirea fiind chiar substanţială. Asta înseamnă că, deşi tariful pe caz ponderat (TCP) a scăzut cu 5% în toate unităţile medicale din Dolj (de la 1.444 de lei la 1.380 de lei), cu excepţia Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova – unde TCP este acum de 1.800 de lei, de la 1.444 de lei, prin creşterea acestui indice toate spitalele doljene vor primi de la CAS mai mulţi bani pentru rezolvarea unui caz.

Marea problemă cu care se confruntau spitalele mici, aceea de reducere a finanţării prin diminuarea sumei pe care Casa de Asigurări de Sănătate o deconta pentru rezolvarea fiecărui caz, ar putea dispărea de luna viitoare. Dacă până acum s-a vorbit că spitalele municipale şi orăşeneşti ar putea muri cu zile, prin Ordinul care impune luarea în calcul al unui ICM mai mare la stabilirea sumei care se plăteşte pentru un caz revolvat (suma se obţine din înmulţirea tarifului pe caz ponderat cu indicele de complexitate a cazului), la spitale ar putea creşte finanţarea. Acest lucru ar trebui să se simtă, în primul rând, la confortul pacientului şi la calitatea actului medical.
Spitalele nu ar trebui să se mai plângă de finanţarea insuficientă a unui caz, iar bolnavul internat ar trebui să aibă parte de tratamente şi condiţii mai bune. Asta susţin şi managerii spitalelor mici, totul este doar ca banii promişi să se şi dea. „Casa urmează să recalculeze tarifele pe noile prevederi legale, după care se va face o informare către CNAS privind influenţele rezultate, în vederea suplimentărilor necesare“, afirmă oficialii CAS Dolj.
În judeţ, cu excepţia spitalelor de la Filiaşi şi Băileşti, unde ICM nu s-a modificat, însă valoarea sa era oricum mare, la toate celelalte unităţi medicale, inclusiv cele din Craiova, indicele de complexitate a cazurilor a crescut. Procentele de creştere pornesc de la 7% –  la Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Spitalul de Neuropsihiatrie, continuă cu  8% – Spitalul CF Craiova, 9,35% – Spitalul de Boli Infecţioase, 17% – Spitalul Segarcea, 18,3% – Spitalul Calafat şi ajung până la 22,45% – Spitalul Dăbuleni şi 37% – Spitalul „Filantropia“ Craiova, unităţi care au înregistrat cea mai mare creştere.

„Sunt suficienţi, dar să se plătească“

După ce şi-au făcut calculul pe baza noii valori a ICM, managerii spitalelor s-au declarat mulţumiţi de sumele care ar urma să fie plătite pentru fiecare caz rezolvat, cu condiţia ca aceşti bani să se şi deconteze de CAS. La un prim calcul, Spitalul „Filantropia“ ar primi 360 de lei în plus la fiecare caz rezolvat, Spitalul Dăbuleni – 266 de lei, iar Spitalul Segarcea – 125 de lei. „În acest caz ar fi bani suficienţi să-ţi desfăşori activitatea, numai să se şi dea. S-a modificat Ordinul, dar de bani parcă nu a zis nimeni nimic. La cele 240 de cazuri pe lună decontate de CAS, pentru că noi depăşim acest număr de cazuri, ar însemna aproape 65.000 de lei în plus în fiecare lună, bani care s-ar regăsi în medicamente, hrană, reactivi, dezinfectanţi. Sunt bani pentru administrare şi funcţionare, care ar duce la creşterea calităţii actului medical“, susţine Ileana Măricuţoiu, managerul Spitalului din Dăbuleni.
De aceeaşi părere este şi Doru Gofiţă, managerul Spitalului Segarcea. „Este bine că, după ce ţi s-a luat dintr-o parte ţi se dă pe altă parte. Dacă s-ar primi acei bani în plus pentru cazurile rezolvate, pentru noi ar fi excelent. La 400 de cazuri pe lună, cât avem aici, cu cei 125 de lei în plus pentru fiecare caz, ar însemna 50.000 de lei pe lună. Numai să se şi dea aceşti bani. Eu îmi făcusem un calcul şi aş mai fi avut nevoie de vreo 30.000 de lei în plus pe lună ca să funcţionăm şi să ne dezvoltăm. Policlinica este aproape gata şi nu am mai avea cheltuieli aşa mari. Doar lipsa de personal ar mai fi o problemă la noi“, a spus şi Doru Gofiţă.  
Şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova are de câştigat din aceste modificări legislative şi nu doar din creşterea TCP şi ICM. Casa de Asigurări de Sănătate va putea să deconteze spitalului 7.000 de cazuri rezolvate în plus, ca urmare a utilizării de la 1 mai a duratei efective de spitalizare realizată în 2012 (5,9 zile), faţă de media naţională care se lua în calcul (6,65 zile). Spitalul va primi bani pentru tratarea a încă 7.000 de bolnavi, cheltuială care înainte era acoperită din sumele decontate pentru cazurile rezolvate contractate.    

Se încurajează spitalizarea de zi

O altă modificare legislativă care poate fi de folos spitalelor, pentru că poate aduce o creştere a veniturilor, este mărirea limitei la spitalizarea de zi, care ar trebui să se impună în tratarea mai multor cazuri ce, de regulă, se rezolvau prin spitalizare continuă. „Spitalele pot rezolva servicii în regim de spitalizare de zi a căror valoare poate să ajungă până la 30% din valoarea cazului rezolvat în spitalizare continuă, iar în cazul spitalelor care derulează şi programe de sănătate, chiar până la 50%. Rezolvarea cazurilor care nu au complexitate mare se pretează la spitalizarea de zi, astfel încât spitalele să poată trata, prin spitalizare continuă, doar cazurile mai complexe, care atrag şi mai mulţi bani de la Casă“, afirmă reprezentanţii CAS Dolj.
Prin accesarea serviciilor de „spitalizare de zi“, pacientul nu este nevoit să petreacă mai mult timp decât este necesar într-o anumită secţie, serviciile clinice şi/sau paraclinice putând fi efectuate într-o singură zi. Scurtându-se la maximum durata de spitalizare, acolo unde se poate, spitalul scapă de cheltuielile pe termen lung cu pacienţii, iar prin transformarea unor cazuri de spitalizare continuă în spitalizare de zi pot fi trataţi, în contract cu CAS, mai mulţi bolnavi. Spitalizarea de zi este încurajată şi prin tariful decontat, până la 460 de lei pentru specialităţile chirurgicale şi până la 276 de lei pentru specialităţile medicale.

Prevederea bugetară pentru spitale

Prevederea bugetară din acest an în Dolj, pe domeniul de asistenţă spitalicească, este de 206 milioane de lei, cu 33.000.000 de lei mai mare faţă de prevederea bugetară iniţială a anului 2012. CAS Dolj susţine că prevederea actuală se situează la nivelul de 90% faţă de finele anului trecut, în condiţiile în care pe parcursul lui 2012 bugetul iniţial a fost suplimentat în trimestrul IV.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS