12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNoaptea Muzeelor în Oltenia

Noaptea Muzeelor în Oltenia

Muzeele din Oltenia sărbătoresc alături de instituţiile culturale din ţară, în noaptea de 18 spre 19 mai, „Noaptea Europeană a Muzeelor“, propunând publicului expoziţii diversificate, spectacole, proiecţii şi evenimente speciale.

Publicul iubitor de cultură poate petrece noaptea de sâmbătă spre duminică vizitând gratuit atât muzee, cât și organizații culturale din Oltenia, care și-au făcut o tradiție din sărbătorirea evenimentului, „Noaptea Europeană a Muzeelor“.
Muzeul Olteniei Craiova propune iubitorilor artei, sub toate formele sale, o nouă aventură. Noul sediu al Secţiei de Istorie – Arheologie îşi va deschide porţile după restaurare pentru prima dată în acest an, inaugurând simultan două expoziţii cu tematici reprezentative pentru zona Olteniei: „Gârla Mare“ – un periplu al ceramicii străvechi şi „Descoperă harta în umbre“ – Oltenia povestită prin hărţi.
Vizitatorii vor avea ocazia să descopere simboluri ale unei lumi străvechi, călătorind în timp şi fiind însoţiţi de suita de obiecte supradimensionate prezentate în cadrul expoziţiei „Gârla Mare“. În acelaşi timp, expoziţia dedicată hărţilor pune în prim-plan sentimentul de apartenenţă la spaţiul Olteniei – spaţiu prezentat din timpul tracilor şi până în secolul XIX. Cele două expoziţii au la bază un concept creativ de excepţie, utilizând atât replici supradimensionate ale obiectelor, cât şi proiecţia video ca mijloc de interacţiune cu publicul.
Expoziţiile se adresează tuturor categoriilor de vârste, fiind atractive deopotrivă pentru cei mici şi cei vârstnici, atât din punct de vedere ştiinţific, cât şi al unicităţii acestora.
Publicul este aşteptat începând cu ora 18.00, până târziu în noapte.
Cei care nu au timp să treacă pragul  Secţiei de Istorie – Arheologie în cadrul „Nopţii Muzeelor“ o pot face din 19 mai până pe 16 iunie, de marţi până duminică, între orele 9.00 – 17.00.
De asemenea, Sala „Ştefan Ciuceanu“ din clădirea nouă a Muzeului Olteniei (strada Madona Dudu, nr. 14) găzduieşte expoziţiile recente ale instituţiei culturale „Arme albe şi de foc“ și „Obiecte din cositor – secolele XVI-XIX din colecţia Muzeului Naţional Brukhental din Sibiu“.
Casa Băniei, Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei, îşi va deschide şi ea porţile în aşteptarea publicului vizitator, prezentând expoziţiile „Facerea pâinii“, „Ritmurile vieţii“, „Memoria păpuşilor jucate“, în vreme ce  Secţia de Ştiinţele Naturii (strada Popa Şapcă, nr. 8) prezintă „Oltenia – Terra Fossilis“, „Ecosisteme din Oltenia“, „Colecţia de roci şi minerale“, „Universul şi sistemul nostru solar“ și Planetariul.
Muzeul de Artă nu face parte, în acest an, din circuitul vizitelor din cadrul „Nopţii Europene a Muzeelor“, el fiind încă închis pentru lucrări de consolidare și restaurare.

Din Olt şi până în Vâlcea

Muzeul Judeţean Olt propune publicului vizitator, de la ora 17.00 până la ora 1.00, expoziţii, scenete, proiecţii şi vizionări de filme istorice, etnografice şi documentare. De la ora 17.00 va avea loc vernisajul expoziţiei Medalion de artist: Meşterul „Gheorghe Tănase“, pentru ca de la ora 17.30 trupa de teatru „ReGe“ a Colegiului Naţional „Radu Greceanu“ din Slatina să aducă în faţa iubitorilor artei sceneta „Nopţi la circ“ după Angela Carter. Şi muzica va răsuna în holul de onoare al Muzeului Judeţean Olt, de la ora 19.00, în acordurile Corului Symbol, sub bagheta dirijorului Jean Lupu. Solistă va fi Andreea Diana Blidariu, iar la pian se vor afla Bianca Fodor şi Magdalena Bulibaşa.
Şi Centrul Cultural Municipal „Muzeul Romanaţilor“ din Caracal îi invită pe olteni, începând cu ora 18.00, la manifestările prilejuite de „Noaptea Europeană a Muzeelor“. Publicul va putea viziona filmul cu expoziţia de bază a Secţiei Casei Memoriale „Iancu Jianu“, secţie care se află în prezent în reabilitare, neputând fi vizitată. De asemenea, va avea loc şi o prezentare a civilizaţiei neoeneolitice de pe Valea Oltului Inferior. Şi expoziţiile permanente de arheologie vor fi deschise, vizitatorii având ocazia să vadă topoare de mână aparţinând culturii de prund, figurine antropomorfe şi vase din neolitic (cultura Vădastra), unelte de silex, măsuţe de cult din neoliticul timpuriu (grupul cultural Cârcea-Grădinile), vase şi obiecte hallstattiene şi La Tène, ceramică, opaiţe, geme, fibule, inscripţii, statuete din epoca romană, documente, vase din ceramică, cercei, brăţări, paftale din epoca medievală, tezaurul de monede medievale descoperit la Vlădila, documente referitoare la Revoluţia de la 1848, arme, medalii şi piese de uniformă, fotografii.
Pe de altă parte, Muzeul Judeţean „Aurelian Sacerdoţeanu“ din Râmnicu Vâlcea vine cu o serie de manifestări în cadrul „Nopţii Europene a Muzeelor“. Muzeul de Artă va găzdui sâmbătă, 18 mai, vernisajul expoziţiilor „Vâlcea, artă şi artişti, donaţii-donatori“ şi pe cea a elevilor Liceului de Artă de la Secţia Arte Textile „Creaţie vestimentară – Tapiserie“. Ele vor putea fi vizitate până târziu în noapte. Muzeul de istorie din Râmnicu Vâlcea vine în întâmpinarea publicului cu expoziţia de artă fotografică a fotoclubului „Clar de Bucureşti“ şi cu Salonul Internaţional de MAIL – ART, curator Cristian Sima.

Vernisaje şi muzică în Mehedinţi şi Gorj

„Noaptea Europeană a Muzeelor“ este sărbătorită şi la Turnu Severin. Muzeul de Artă îşi deschide porţile, încă de la ora 17.00, cu vernisajul expoziţiei „Grupul celor Patru şi contemporanii săi“,  pentru ca jumătate de oră mai târziu orchestra Liceului de Arte „I. St. Paulian“, din Drobeta Turnu Severin, să susţină un concert de muzică clasică. Manifestările cuprind şi concursul „Cine ştie câştigă albumul Artă românească în colecţiile Muzeului de Artă Drobeta Turnu Severin“, dar şi vizitarea gratuită a instituţiei, până la ora 24.00. Muzeul Porţilor de Fier din Drobeta Turnu Severin este în reabilitare, aşa că nu se înscrie în seria manifestărilor din acest an.
„Noaptea Europeană a Muzeelor“ va fi găzduită în Gorj de Muzeul Judeţean de Istorie „Alexandru Ştefulescu“, Muzeul de Artă şi Muzeul de Literatură „Tudor Arghezi“ Târgu Cărbuneşti.
La Muzeul Judeţean va fi o noapte plină de evenimente. Vizitatorii vor putea descoperi exponatele din expoziţia de bază „Reconstituiri ale trecutului. Cultura şi civilizaţia de pe teritoriul actual al Gorjului din vremuri imemoriale până la sfârşitul mileniului al II-lea“. Graţie primului parteneriat educaţional de ghidaj muzeal, 12 elevi ai Centrului de Excelenţă Umană al Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu“ vor prezenta sălile expoziţiei în costumaţii adecvate tematicii. „Va fi un eveniment în care Omul, Timpul şi Istoria vorbesc despre Trecut, Prezent şi Viitor“, a spus Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean Gorj.
Se vor putea vizita, de asemenea, expoziţiile temporare: expoziţia de pictură semnată de Eugen Tăutu, cea a copiilor cu dizabilități din Târgu Cărbuneşti, expoziţia de flori de mină, de fotografie „Biserici cu pictură murală exterioară din Oltenia secolelor XVIII – XIX“, de etnografie „Acul şi Aţa“. Muzeul Judeţean Gorj va mai organiza şi programe cu proiecţii de filme istorice  „Tudor Vladimirescu“ şi „Ecaterina Teodoroiu“, proiecţii de fotografii din Gorjul interbelic, „Oameni şi locuri din Gorjul de odinioară“. Între orele 17.00 – 20.00, programul va fi completat şi de momente coregrafice de balet, dansuri de societate în interpretarea membrilor Asociaţiei „Măiastra“ din Constanţa.
La Muzeul de Artă din strada Traian, publicul vizitator va admira expoziţia de bază de pictură, sculptură, piese religioase şi va putea viziona pelicula „Constantin Brâncuşi“. La Muzeul de Literatură „Tudor Arghezi“ din Târgu Cărbuneşti, strada Trandafirilor, pe lângă expoziţia de bază, va avea loc proiecţia filmului „Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtişoara – faima turismului gorjean“.
Şi Galeriile de Artă ale Municipiului Târgu Jiu participă la manifestare, deschizându-şi porţile de la ora 20.30 până la 00.30.

Despre Noaptea Europeană a Muzeelor

Cea de-a IX-a ediţie a „Nopţii Europene a Muzeelor“ coincide în acest an cu „Ziua Internaţională a Muzeelor“. Manifestarea a fost iniţiată în Franţa în 1999, de Ministerul Culturii şi Comunicării de acolo, iar, din 2005, s-a extins în toată Europa. Ea este patronată de Consiliul Europei, UNESCO şi Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM). La acest eveniment au participat la ediţia precedentă peste 3.000 de muzee din toată Europa, informează hotnews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS