24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalLicitaţie suspectă la primărie

Licitaţie suspectă la primărie

Primăria Craiova plăteşte 2,3 milioane de lei firmei care a realizat etapa I a adăpostului canin de la ieşirea spre Breasta, cu o capacitate de cazare de 500 de locuri. Firma câştigătoare a fost înfiinţată cu cinci luni înainte de licitaţie. Printre altele, aceasta trebuia să demonstreze că are experienţă de cinci ani în domeniu şi să prezinte bilanţurile contabile şi cifra globală de afaceri pentru perioada 2009-2011.

Autorităţile locale din Bănie vor investi 5,9 milioane de lei (1,36 milioane de euro) pentru construirea unui adăpost canin cu o capacitate de cazare de 5.000 de locuri la ieşirea către comuna Breasta. Prin proiectul de buget pe 2013, s-au alocat deja 2,9 milioane de lei pentru realizarea etapei I a proiectului. Vor urma alţi 1,3 milioane de lei în etapa a II-a şi 1,6 milioane de lei în etapa a III-a. Prima etapă presupune realizarea unei capacităţi de cazare de 500 de locuri. La sfârşitul lui 2012, primăria a realizat procedura de achiziţie publică având ca obiect „Amenajare adăpost pentru câini, etapa I (amenajare + execuţie)“, la care a primit patru oferte: asocierea Novarra T Impex SRL şi IDP Proiect SA; asocierea Plus Confort SRL şi Mythra Consulting; asocierea Recon SA şi Proiect Construct SRL; Team World Construct SRL. Pentru a fi declaraţi eligibili, ofertanţii trebuia să îndeplinească unele condiţii financiare, dar şi tehnice/profesionale. În ceea ce priveşte capacitatea economică şi financiară, firmele trebuia să prezinte bilanţurile contabile pentru anii 2009, 2010 şi 2011. De asemenea, ofertanţii trebuia să prezinte informaţii generale cu privire la cifra de afaceri globală pe ultimii trei ani. Conform condiţiilor, nivelul minim al cifrei medii de afaceri globale pe ultimii trei ani (2009, 2010 şi 2011) trebuia să fie egal sau mai mare decât 3,8 milioane de lei, exclusiv TVA, respectiv 832.000 de euro. În cazul în care nu era îndeplinită această condiţie, se putea aduce şi un terţ susţinător. În ceea ce priveşte capacitatea tehnică şi/sau profesională, ofertanţii trebuia să depună lista principalelor lucrări executate în ultimii cinci ani, precum şi lista principalelor servicii prestate în ultimii trei ani. Ofertanţii aveau obligaţia de a face dovada executării în ultimii cinci ani de lucrări similare, lucrări duse la bun sfârşit, incluse în cadrul unui/unor contracte care au ca obiect lucrări de construcţii de clădiri, lucrări de drumuri, lucrări de instalaţii electrice, lucrări de instalaţii de apă şi canal, cu o valoare cumulată mai mare sau egală cu suma de 1,8 milioane de lei (exclusiv TVA), adică aproximativ 394.000 de euro. Pentru contractele de lucrări aduse ca probă în cazul experienţei similare, trebuia prezentate şi certificări de bună execuţie. La serviciile de proiectare prestate în ultimii trei ani, valoarea-limită impusă drept condiţie era mai mică sau egală cu 77.000 de lei (exclusiv TVA), adică în jur de 17.000 de euro.

Licitaţia, câştigată de o firmă înfiinţată de cinci luni

Contractul pentru amenajarea şi execuţia etapei I a adăpostului canin a fost adjudecat de Team World Construct SRL, la suma de 1,87 milioane de lei (exclusiv TVA), firmă care a îndeplinit toate criteriile de calificare, conform Primăriei Craiova. Firma câştigătoare a fost înfiinţată în mai 2012, avându-i ca asociaţi pe Ioan-Cătălin Călinoiu (45%), Cosmin-Marcel Tulbă (45%) şi Alin-Marian Cruceru (10%). Nu se cunoaşte modul în care o firmă înfiinţată cu cinci luni înainte de licitaţie a reuşit să convingă comisia de evaluare că are bilanţuri contabile pe ultimii trei ani şi experienţă de cinci ani în domeniu. Misterul poate fi dezvăluit de membrii comisiei de licitaţie, între care primarul Lia Olguţa Vasilescu, secretarul primăriei, Nicoleta Miulescu, administratorul public, Gheorghe Nedelescu, precum şi directorul economic, Nicolae Pascu. De altfel, în baza Legii nr. 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, GdS a adresat ieri o solicitare oficială către Primăria Craiova pentru lămurirea mai multor aspecte în legătură cu acest subiect. În urma analizării documentelor, comisia de licitaţie a stabilit că asocierea Plus Confort şi Mythra Consulting nu a transmis la timp documentele care confirmă îndeplinirea criteriilor minime de calificare, iar oferta a fost declarată neconformă. De asemenea, comisia a decis că cele trei asocieri de firme concurente pentru Team World Construct nu au îndeplinit „în mod corespunzător cerinţele caietului de sarcini“, fiind declarate neconforme şi respinse. Rămasă singură în cursă, Team World Construct SRL a fost declarată câştigătoare. Cea mai avantajoasă ofertă din punct de vedere financiar fusese prezentată de către asocierea Recon SA şi Proiect Construct SRL – 1,75 de milioane de lei (exclusiv TVA), cu un termen de execuţie de patru luni.

Primăria nu ştie câţi cetăţeni au fost muşcaţi de câini

În urmă cu aproape o lună, GdS a abordat pe larg problema câinilor fără stăpân din municipiul Craiova, cerând autorităţilor să ia măsuri pentru rezolvarea acesteia („Rezolvaţi problema câinilor, doamna primar!“ – sâmbătă, 20 aprilie 2013). Cartierele oraşului sunt terorizate de haitele de câini agresivi („Câinii fără stăpân fac legea în Craiova“ – vineri, 19 aprilie 2013), fără să avem reacţii ferme din partea autorităţilor până acum. La acea dată, am solicitat primăriei câteva informaţii pe care suntem în măsură să vi le prezentăm acum. Astfel, Primăria Craiova susţine că „nu există o statistică privind numărul de câini fără stăpân din municipiul Craiova“. Pe de altă parte, municipalitatea susţine că, în perioada 2007 – martie 2013, la adăpostul canin de la Făcăi au fost sterilizaţi şi crotaliaţi circa 9.500 de câini fără stăpân, în afara celor sterilizaţi de asociaţiile de protecţie a animalelor. La Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân, care funcţionează în cadrul Salubritate SRL, erau angajate la sfârşitul lunii martie 13 persoane, organigrama urmând să fie suplimentată cu cinci posturi pe parcursul anului 2013. Fondurile alocate în acest an pentru ecarisaj se ridică la un milion de lei. De asemenea, primăria susţine că nu are o evidenţă a cetăţenilor muşcaţi de câini. Conform statisticilor furnizate de spitale, 1.600 de persoane au fost muşcate de câini în 2011 şi circa 3.000 au ajuns la spital în 2012. În primele trei luni din 2013, se înregistraseră 500 de noi cazuri.

„Şefii se ocupă de acte“

Dirigintele de şantier Aurel Tulbă spune că lucrările la adăpostul canin au fost finalizate pe 9 mai. „Aşteptăm oamenii primăriei să vină pentru a prelua lucrarea. Până atunci, udăm gazonul că se usucă de căldură. Nu mă întrebaţi despre licitaţie, că şefii se ocupă de acte, eu sunt doar cu şantierul“, a precizat acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS