10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVânătoare de elevi

Vânătoare de elevi

http:http://www.youtube.com/watch?v=CLYPi2ziTD4

Liceele din Craiova şi din judeţ s-au întrecut ieri, la „Bursa ofertelor şcolare“, în a-şi populariza în rândul elevilor de clasa a VIII-a profilurile şi specializările pe care le au pentru anul şcolar 2013-2014.

Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova a fost ieri loc de pelerinaj pentru sute de elevi de gimnaziu, care i-au trecut pragul pentru a intra în dialog direct cu cadrele didactice şi cu elevii liceelor din Craiova şi judeţ, despre oferta de admitere. Având, de obicei, locuri mai multe decât candidaţi, unităţile şcolare sunt într-o adevărată competiţie pentru a-şi forma clasele. Astfel că, pentru a atrage elevii, reprezentanţii unităţilor şcolare cu profil tehnic au amenajat standuri, unde liceenii au desfăşurat activităţi deprinse în timpul studiilor. De exemplu, Colegiul „Ştefan Odobleja“, care de doi ani nu mai este doar liceu cu profil de matematică-informatică, ci are şi profil tehnic, a expus la bursă o centrală telefonică, dar şi aparatură de transmisie specifică unui studio de televiziune. „Pe aceste aparaturi vor face practică elevii care vor opta pentru clasele de electronică. Profesorii au un panou de unde pot produce defecţiunile, iar elevii trebuie să înveţe să depaneze. Cei care vor urma acest profil se pot angaja în domeniul media, la poştă sau în comunicaţii. De asemenea, mai avem şi roboţi, care pot fi utilizaţi pentru diverse lucrări care presupun ridicarea şi transportarea diverselor obiecte“, a precizat Valentin Colaru, profesor de electronică. De asemenea, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto a prezentat la stand un simulator pentru orele de circulaţie rutieră. „Elevii pot vedea cum va fi practica pentru obţinerea permisului auto. Se va face întâi pe un asemenea simulator, care le oferă posibilitatea de a învăţa mai repede şi mai uşor legislaţia rutieră“, a precizat elevul Silviu Gabriel Niţă.

Standuri aglomerate

Pentru fete au fost atractive standurile de cosmetică şi coafură amenajate de Colegiul Tehnic „C.D. Neniţescu“ sau Liceul „Spiru Haret“. Liceencele au coafat şi au machiat fetele interesate de ceea ce se învaţă la aceste specializări. Atractive s-au dovedit a fi şi standurile liceelor cu profil alimentar, care i-au întâmpinat pe viitorii candidaţi cu prăjituri sau produse de panificaţie. Printre ofertanţi s-au aflat şi reprezentanţii Liceului Tehnologic „Ing. Aurelian Ionete“ de la Malu Mare, care are ca obiectiv refacerea profilului de tehnician veterinar. „Anul acesta, avem o clasă de tehnicieni veterinari, o specializare solicitată pe piaţa muncii. Am venit cu seringi şi medicamente pentru a le arăta elevilor ce vor face ca tehnicieni veterinari“, a precizat Angela Dodocioiu, directoarea şcolii.

Elevii, nehotărâţi în privinţa opţiunilor

Până la organizarea concursului de admitere mai sunt două luni, iar mulţi elevi nu sunt decişi în privinţa specializării pe care să o aleagă. „Nu ştiu exact pentru ce voi opta. Mă atrag foarte mult specializările legate de serviciile de înfrumuseţare“, a precizat Casandra Călin, elevă în clasa a VIII-a la Liceul „Matei Basarab“ din Craiova. O altă elevă, Adriana Tânjeală, şi-ar dori să urmeze o carieră în sistemul educaţional. „În principiu, voi opta pentru o clasă de pedagogie. Îmi place să lucrez cu copiii şi mi-aş dori să fiu învăţătoare“, a spus eleva. Nu este însă singura opţiune. Ea se gândeşte să candideze şi pentru un loc la Filologie în cadrul Colegiului Naţional „Elena Cuza“. Statisticile Centrului Judeţean de Asistenţă şi Resursă Educaţională arată că, în ultimii cinci ani, pentru profilul teoretic s-a înregistrat o creştere a interesului pentru specializările Ştiinţe ale naturii şi Ştiinţe sociale şi s-au înregistrat scăderi pentru clasele de matematică-informatică. Cifrele arată că, dacă în 2008-2009 erau 799 de elevi care optau pentru specializarea matematică-informatică, în 2012- 2013, numărul celor care au ales specializarea a ajuns la 684 de elevi. De asemenea, o creştere semnificativă s-a înregistrat pentru specializările din domeniile tehnic, servicii, resurse naturale şi protecţia mediului.

Ultimele medii de admitere – între 2,10 şi 9,51

 Concursul de admitere nu mai presupune de mulţi ani prea multe emoţii. Acestea vor fi trăite doar de elevii care vor să opteze pentru clasele cu predare bilingvă, clasele de pedagogie sau vocaţionale. Potrivit rezultatelor din 2012, cea mai mare medie de admitere a fost înregistrată la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova, unde ultimul admis a avut media 9,51. În rest, admiterea se va face pe baza mediilor obţinute în gimnaziu şi a notelor de la Evaluarea Naţională, care vor avea o pondere de 25%, astfel că la multe unităţi de învăţământ a scăzut standardul. La nivelul Craiovei, la zece licee din 25, ultima medie de admitere a fost 3 sau chiar 4. În judeţ, situaţia este şi mai dramatică. Din 20 de licee, 16 au admis elevi cu medii sub 5. Cea mai mică medie de admitere a fost 2,10 şi a fost înregistrată la Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu“ din Dăbuleni. Elevii cu medii mici la admitere întâmpină dificultăţi la promovarea examenului de bacalaureat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS