12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGrupare de contrabandă cu arme, anihilată de poliţie

Grupare de contrabandă cu arme, anihilată de poliţie

O grupare infracţională organizată, coordonată de cetăţeni din Gorj şi specializată în infracţiuni la regimul armelor în special pe teritoriul judeţului Gorj, a fost destructurată de poliţişti şi procurori. În urma descinderilor organizate vineri în localităţi din judeţele Gorj (comuna Padeş), Dolj, Constanţa şi Mehedinţi, de poliţiştii specialişti ai Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) şi procurori DIICOT, au fost audiaţi 13 suspecţi, dintre care trei au şi fost reţinuţi, în vederea arestării.  

Arme furate din Franţa

Acţiunea poliţiştilor a vizat anihilarea grupului infracţional organizat, specializat în infracţiuni la regimul armelor, respectiv contrabandă, operaţiuni fără drept cu arme şi muniţii, deţinere ilegală de arme şi muniţii şi braconaj cinegetic. Membrii grupării sunt suspectaţi de sustragerea din străinătate – Franţa – şi introducerea frauduloasă în România a mai multor arme letale (arme de vânătoare şi pistoale cu glonţ) fără respectarea prevederilor legale şi vânzarea sau împrumutarea acestora către cunoscuţi şi prieteni din zonele de domiciliu pentru folosirea la comiterea de infracţiuni (braconaj, cu violenţă etc.).

20.000 de euro, aur, arme, trofee de vânătoare

Concomitent cu efectuarea percheziţiilor domiciliare, au fost efectuate zece controale la persoane fizice şi juridice, deţinători legali de arme, ce au vizat verificarea modului de păstrare şi asigurare a securităţii armelor deţinute. „În urma acţiunii au fost descoperite şi indisponibilizate, în vederea continuării cercetărilor, nouă arme (cinci arme tip WUM, o armă de vânătoare, trei neletale cu gaze) şi 109 cartuşe deţinute ilegal. De asemenea, poliţiştii au ridicat 20.480 de euro, 500 de grame de bijuterii din aur, opt ceasuri şi 21 de monezi ce par a fi confecţionate din aur şi argint, cu valoare istorică (ediţie 1870 şi 1924). Au mai fost găsite şi ridicate 187 de petarde, un detector de metale, 17 trofee cervide, 13 capcane metalice, 11 laţuri multifilare, 150 de grame de pulbere fără fum şi 20 de grame de pulbere neagră, precum şi 5,55 kilograme carne de vânat, o arbaletă, trei plase de pescuit (prostovol), o drujbă, un cuţit de vânătoare, o sabie, un binoclu şi două bastoane telescopice, precum şi trei plasme TV, un laptop, patru hard disk-uri externe, telefoane mobile, aparate foto, un DVD, un circular de mână, trei bormaşini, un polizor manual şi CD-uri“, se menţionează în comunicatul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Control la o asociaţie de vânătoare

Totodată, în urma verificărilor efectuate la o asociaţie de vânătoare şi protecţie a mediului, au fost ridicate 56 de autorizaţii de vânătoare, documente referitoare la asigurarea pazei fondurilor, precum şi licenţa de funcţionare. Primarul comunei Padeş, Mihai Troacă, cunoscut ca vânător şi deţinător de armă, susţine că nu are nici o implicare în furtul armelor din Franţa şi în cazul acuzaţiilor de braconaj. Totodată, edilul a declarat că maşina în care a fost văzut trofeul vânătoresc nu este proprietatea sa, ci a Asociaţiei de Vânătoare şi Protecţia Mediului „Acvila Cernei“, unde preşedinte este fratele său, Daniel Ioniţă Troacă. Totodată, coarnele de cerb au fost transportate de poliţişti cu maşina asociaţiei de vânătoare, nefiind ridicate de la fraţii Troacă. Între localităţile din Gorj vizitate de poliţişti şi procurori se mai află: Broşteni, Gureni, Peştişani, Tismana sau Motru Sec, fiind vizate locuinţele unor vânători şi pădurari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS