16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalExamenul pentru permis, prea greu pentru olteni

Examenul pentru permis, prea greu pentru olteni

Aproape două treimi dintre oltenii care se prezintă la examenul pentru obţinerea permisului de conducere nu reuşesc să treacă de cele două probe – teoretică şi practică. Într-un top al celor mai slabi pregătiţi candidaţi, pe primul loc se află cei din judeţul Olt, urmaţi de mehedinţeni şi gorjeni.

O statistică întocmită de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) arată că peste 60% dintre oltenii care au vrut să-şi ia permisul de conducere în 2012 s-au prezentat destul de nepregătiţi la examen, motiv pentru care l-au şi picat. Într-un clasament al judeţelor cu cele mai slabe rezultate la prima examinare, Oltenia „contribuie“ cu două – Olt şi Mehedinţi. Dacă 63,7% dintre candidaţii din Olt au „picat“ proba teoretică sau pe cea practică (8.557 din 13.435 de persoane examinate), în Mehedinţi au fost respinşi aproape 61% dintre cei care vor să obţină permisul de conducere (6.491 din 10.657 de candidaţi). Aceste două judeţe sunt urmate de Gorj, cu aproape 60% dintre candidaţi respinşi la prima examinare, şi de Dolj, cu 59,6% respinşi. Cei mai conştiincioşi au fost vâlcenii, 43% dintre ei promovând din prima încercare examenul pentru obţinerea documentului mult dorit („doar“ 57% dintre candidaţi au fost respinşi).   
Există însă şi judeţe care depăşesc serios procentele de „picaţi“ din judeţele „codaşe“ ale Olteniei. Cele mai slabe rezultate la prima examinare în 2012 s-au înregistrat în judeţul Harghita, unde 67,1% dintre candidaţi au fost respinşi, urmat de Giurgiu, cu 66,5% persoane respinse, şi Covasna, cu 66,4% dintre candidaţi respinşi. De partea cealaltă, cele mai bune rezultate la examenul pentru permisul de conducere au fost în Prahova, unde au fost respinşi numai 45,3% dintre candidaţi, dar şi în Bihor (46,7% respinşi) şi Sibiu (47,8% candidaţi respinşi).
Aceeaşi statistică a DRPCIV mai arată că la Piteşti nu se mai obţin chiar atât de uşor permisele de conducere, judeţul Argeş figurând în acest clasament cu 57% candidaţi respinşi la examenele pentru obţinerea permiselor de conducere susţinute pe parcursul anului trecut, ca şi Vâlcea.

Ce spun poliţiştii despre candidaţi şi şoferi

Reprezentanţii Biroului Examinări din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Dolj susţin că o bună parte dintre candidaţi „pică“ proba teoretică, iar cei care reuşesc să treacă de această probă se „împiedică“ la proba practică. Comisarul-şef Relu Petrescu, şeful Biroului Examinări, a explicat pentru GdS că persoanele care nu trec de proba teoretică se prezintă la examen nepregătite, iar cei care pică „oraşul“ fac cele mai multe greşeli atunci când trebuie să selecteze banda corectă pentru a intra într-o intersecţie, nu păstrează o distanţă corespunzătoare faţă de autovehiculele care circulă în faţa lor ori nu observă semnele de circulaţie.
Proba de „foc“ pentru candidaţi o reprezintă însă giratoriile, în condiţiile în care în municipiul Craiova s-au construit o mulţime de giratorii în ultima perioadă. Poliţiştii de la Biroul Examinări spun că cei mai mulţi dintre candidaţi habar nu au să intre într-un giratoriu, nu ştiu să se încadreze corect pe benzi.
Pe lângă cei 21.666 de candidaţi care au dat pentru prima oară examenul pentru permisul de conducere anul trecut în Dolj, alţi 312 au dat examenul sau au susţinut proba practică pentru a doua, a treia sau a patra oară. Poliţiştii de la Examinări au şi câţiva „prieteni“, care au dat până acum de peste zece ori examenul şi nu au reuşit să obţină permisul de conducere.
În ceea ce-i priveşte pe proaspeţii şoferi, poliţiştii Biroului Rutier Craiova spun că sunt unii dintre cei mai indisciplinaţi şoferi. „Conducătorii auto care au obţinut de curând permisul de conducere sunt, în general, unii dintre cei mai indisciplinaţi şoferi în trafic. Aceştia sunt sancţionaţi, de obicei, pentru încălcarea regimului legal de viteză, opriri sau staţionări neregulamentare, pentru că nu poartă centura de siguranţă sau vorbesc la telefonul mobil la volan“, a precizat comisarul-şef Emil Zuican, şeful Biroului Rutier Craiova.

Şi ce spun unii şoferi despre… şoferi

Întrebaţi despre rezultatele pentru anul 2012 la examenul pentru obţinerea permisului de conducere, unii şoferi şi-au „amintit“ de colegii lor din Olt, iar alţii au precizat că probele ar trebui să fie şi mai grele şi să nu se mai dea şpagă. „Aştia tineri nu mai învaţă la şcoală, ar fi şi culmea să înveţe pentru examenul de permis! Ca să nu mai întâlnim tot felul de nebuni pe străzi şi atâtea accidente, ar trebui să conducă o maşină numai cine este foarte bine pregătit. Să treacă examenul numai zece la sută din ei, dar să ştie să conducă“, a spus un şofer craiovean.
Când a aflat că judeţul Olt este pe primul loc din Oltenia la numărul de respinşi, un alt şofer craiovean nu a ratat ocazia să-i critice. „Toată lumea ştie că şoferii din Olt sunt mai slabi. Este şi un banc pe tema asta: celor din Olt nu li se mai dau semnele de începători, ci direct numere de Olt. Eu când întâlnesc în trafic o maşină de Olt stau cât mai departe, pentru că sunt destul de imprevizibili“, a spus Marius Gronescu, şofer la o firmă de distribuţie din Craiova.
Un al treilea conducător auto a susţinut că o altă problemă o reprezintă şi o parte din cei care iau examenul, însă cu bani. „Problema e că sunt mulţi şoferi care au luat permisele cu bani şi abia după doi-trei ani învaţă şi ei să conducă. Important este să nu ai ghinionul să te întâlneşti prea des cu ei în trafic până când se dezmeticesc“, a susţinut Alex V.

Proba practică, supravegheată video

Ministerul Afacerilor Interne a lansat, la începutul lunii aprilie, un proiect de lege care prevede, printre altele, şi monitorizarea audio-video a celor două probe pentru obţinerea permisului de conducere, motivul fiind „asigurarea şi verificarea legalitaţii examenului de obţinere a permisului de conducere“. Pentru proba practică, sistemele tehnice de monitorizare se instalează pe autovehiculele folosite la examinare, fiind exceptate mopedele şi motocicletele. Înregistrările vor fi stocate de poliţiştii serviciilor publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor pe o perioadă de cel mult un an, iar accesul la acestea este permis numai ofiţerilor de la permise.

Aproape şapte milioane de români au permis auto

La sfârşitul anului 2012, în România erau 6.806.045 de deţinători de permise auto, din care 2.110.929 de femei şi 4.695.116 bărbaţi. Cele mai multe permise de conducere au fost eliberate pentru categoria B – 2.109.749 pentru femei şi 4.614.961 pentru bărbaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS