9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTaximetristul ucigaş a scăpat de puşcărie

Taximetristul ucigaş a scăpat de puşcărie

Judecătoria Craiova l-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pe taximetristul care a provocat un accident în august 2009,
în urma căruia o femeie care se afla pe trecerea de pietoni a decedat pe loc, iar soţul ei a fost grav rănit.

Taximetristul Adrian Boşonea, de 29 de ani, din Craiova, a fost trimis în judecată în martie, anul trecut, fiind acuzat de comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, după ce a provocat un tragic accident de circulaţie. Anchetatorii au stabilit că, pe 30 august 2009, în jurul prânzului, Marcela Stancu, de 59 de ani, şi soţul ei, Miron Stancu, de 62 de ani, traversau bulevardul Nicolae Titulescu la intersecţia cu strada Maria Tănase, pe marcajul pietonal. În timp ce se aflau în dreptul scuarului care desparte cele două sensuri de mers, aşteptând ca semaforul să se schimbe în verde, soţii Stancu au fost loviţi în plin de un Renault Clio condus  pe bulevardul Nicolae Titulescu, dinspre Billa către centru, de craioveanul Victor Dobre, de 71 de ani. Renaultul a ajuns în zona scuarului şi i-a lovit pe soţii Stancu, după ce a fost acroşat de un taxi Dacia Logan condus de Adrian Boşonea dinspre strada Maria Tănase. În urma accidentului, femeia a murit, iar soţul său a fost grav rănit şi transportat la Spitalul de Urgenţă Craiova pentru acordarea de îngrijiri medicale. Taximetristul a scăpat fără nici o zgârietură, iar şoferul Renaultului a fost rănit uşor în accident.
În urma cercetărilor făcute de poliţiştii de la Rutieră, s-a stabilit că şoferul taxiului, care circula pe strada Maria Tănase, când a ajuns la intersecţia cu bulevardul Nicolae Titulescu, s-a încadrat la semafor pe banda întâi, pentru a merge înainte, către strada Paşcani. Când cronometrul semaforului s-a apropiat de zero, Boşonea a pornit şi a intrat în faţa maşinii care aştepta prima la semafor pe banda a doua, iar după câteva secunde, crezând că semaforul s-a schimbat în verde, a intrat în intersecţie. A apucat să parcurgă numai câţiva metri şi a acroşat Renaultul condus de Dobre pe banda a doua a bulevardului Nicolae Titulescu. Ulterior, şoferul Renaultului a pierdut controlul direcţiei şi s-a răsturnat, după care i-a lovit pe cei doi pietoni.  

A trecut pe roşu
şi a curmat o viaţă

După producerea accidentului, atât taximetristul, cât şi şoferul Renaultului au susţinut în faţa poliţiştilor că au intrat în intersecţie pe culoarea verde a semaforului. Totuşi, în urma cercetărilor, ofiţerii de la Rutieră au constatat că Adrian Boşonea a fost cel care a trecut pe roşu. Oamenii legii au stabilit că, atunci când cronometrul semaforului de pe strada Maria Tănase a ajuns la zero, nu s-a schimbat în verde, ci a arătat liniuţe, tot pe roşu. Din declaraţiile şoferilor care circulau în spatele autoturismului condus de Victor Dobre, s-a stabilit că acesta a pătruns în intersecţie când mai avea aproximativ 15 secunde de verde. Poliţiştii de la Rutieră au explicat atunci că taximetristul a plecat practic pe roşu, deşi cronometrul semaforului indica altceva, iar toate prevederile legale referitoare la intersecţiile semaforizate se referă numai la culorile indicate de semafoare, nu şi la cifrele indicate de cronometrele acestora.
Dosarul a fost preluat de un procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, iar cercetările în acest caz au durat aproape trei ani, mai exact până pe 12 martie 2012, când Adrian Boşonea a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.
Pe 2 mai 2013, Judecătoria Craiova l-a găsit vinovat pe taximetrist şi l-a condamnat. Acesta a primit trei ani de închisoare cu suspendare şi a fost obligat ca timp de şase ani să respecte unele obligaţii, printre care şi să nu conducă un autovehicul pe drumurile publice. De asemenea, SC Carpatica Asig, societatea de asigurări la care inculpatul avea RCA în momentul accidentului, a fost obligată să achite 3.068 de lei despăgubiri Spitalului de Urgenţă Craiova pentru tratarea lui Miron Stancu. Aceeaşi societate de asigurări trebuie să achite părţilor civile din dosar daune morale în valoare de 350.000 de lei şi 20.000 de lei daune materiale. Pe lângă pedeapsa primită, inculpatul a fost obligat să achite cheltuielile de judecată, însumate de instanţă la aproximativ 9.000 de lei. Hotărârea Judecătoriei Craiova poate fi atacată cu recurs.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS