10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAdmitere cu examen la liceele vocaţionale

Admitere cu examen la liceele vocaţionale

Peste 5.000 de elevi de gimnaziu din judeţul Dolj se pregătesc pentru admiterea la liceu. Cei care vor opta pentru clasele bilingve, învăţământul pedagogic sau teologic, arte sau cu profil sportiv vor avea de susţinut, la sfârşitul lunii mai, probe speciale de evaluare a cunoştinţelor sau aptitudinilor.

Evaluarea elevilor care optează pentru specializările vocaţionale se va derula în perioada 30 mai – 1 iunie, în centrele organizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. Este vorba de Colegiul „Ştefan Odobleja“, unde se vor susţine testările cunoştinţelor de limbi moderne, Liceul de Artă „Marin Sorescu“ – pentru probele care vizează artele şi muzica, Seminarul Teologic Ortodox „Grigorie Teologul“ şi Liceul Adventist – pentru clasele de teologie, iar la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“ se vor organiza probele de aptitudini pentru clasele acestui liceu şi pentru clasele vocaţionale de la Colegiul „Nicolae Titulescu“, Liceul CFR, Colegiul Tehnic „Energetic“ şi Liceul Tehnologic Auto din Craiova. „Înscrierile pentru susţinerea probelor de evaluare a competenţelor pentru specializările vocaţionale se vor face în perioada 27-29 mai“, a precizat inspectorul şcolar general adjunct Nicuşor Cotescu, preşedintele comisiei judeţene de admitere la liceu. În funcţie de rezultatele obţinute la aceste testări, elevii vor fi admişi la liceele pentru care au optat prima dată sau vor fi distribuţi ţinând cont de opţiuni.

5.800 de locuri
în clasa a IX-a

Conform cifrei de şcolarizare aprobate de Ministerul Educaţiei, la nivelul judeţului Dolj au fost alocate 5.852 de locuri în clasa a IX-a, ceea ce înseamnă un total de 209 clase pentru primul an de liceu, din care 89 pentru învăţământul teoretic, 107 pentru învăţământul tehnic şi 13 pentru învăţământul vocaţional. Managerii unităţilor şcolare au fost chemaţi ieri la instruire pentru a fi pregătiţi să informeze părinţii şi elevii despre paşii pe care trebuie să-i parcurgă pentru a nu greşi atunci când îşi exprimă opţiunile. Cele mai multe greşeli s-au făcut în privinţa numărului de opţiuni, frecvent fiind trecute foarte puţine unităţi de învăţământ. Se mai greşeşte şi când se alege profilul, fiind urmărită în special o şcoală şi nu o specializare, ceea ce determină nemulţumiri ale elevilor după admitere. Totodată, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a cerut ca la nivelul şcolilor să se facă până mâine un grafic cu ore de pregătire suplimentară a elevilor pentru evaluarea naţională, având în vedere faptul că rezultatele simulărilor arată că doar 49% dintre elevii de gimnaziu pot obţine note peste 5.00 la aceste examene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS