10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii, atacaţi de ţânţari şi căpuşe

Craiovenii, atacaţi de ţânţari şi căpuşe

http:http://www.youtube.com/watch?v=IiXEGcBhHmo

În ultima perioadă, de când temperaturile au crescut brusc, Craiova a fost invadată de ţânţari. La fel de agasante sunt pentru populaţie şi căpuşele, care, deşi s-a făcut o dezinsecţie, nu au fost stârpite. Din cauza muşcăturilor de căpuşe, 35 de persoane au ajuns la spital. Craiovenii spun că ţânţarii sunt mai agresivi şi mai mulţi comparativ cu anii trecuţi.

Niciodată nu au fost atât de multe căpuşe şi ţânţari ca în această primăvară. Ploile din lunile anterioare, urmate de temperaturi ridicate şi de o dezvoltare rapidă a vegetaţiei au dus la apariţia unui număr mare de insecte, dintre care ţânţarii şi căpuşele dau cel mai mult bătaie de cap craiovenilor. Locurile de agrement, parcurile şi zonele cu apă sunt locul propice pentru dezvoltarea acestora. Astfel, o plimbare în parc sau o ieşire la iarbă verde devine foarte supărătoare şi chiar periculoasă. Ţânţarii sunt mai supărători pentru că invadează şi locuinţele. „Sunt supărători ţânţarii, trebuie să dea cu ceva pentru a-i stârpi. Eu vin cu nepoţica în parc şi a fost muşcată. Chiar şi acasă sunt probleme, că locuim, în apropiere. Seara nu se mai poate cu ţânţarii. Cu căpuşele nu am avut probleme, dar cred că au dat cu o soluţie“, a spus Elena Vlad, o craioveancă aflată ieri în Parcul „Romanescu“.

Căldura şi ploaia favorizează înmulţirea rapidă

Ţânţarii se înmulţesc rapid în această perioadă. Ei îşi depun ouăle în ape stătute, iar căldura din ultima vreme a crescut temperatura acestor ape, larvele dezvoltându-se mai repede. Dacă, la temperaturi normale, o nouă generaţie de ţânţari apare în 15-25 de zile, în condiţiile actuale apare în 10-14 zile. Combinaţia caniculă-ploaie este propice înmulţirii rapide a ţânţarilor. Comparativ cu căpuşele, care se înmulţesc numai la temperaturi ridicate, ţânţarii se pot înmulţi şi iarna, mai ales în subsolurile umede ale blocurilor.
Copiii sunt cei mai expuşi, din cauza locurilor de joacă aflate în parcuri sau în zonele verzi. Chiar dacă în locurile publice s-a făcut dezinsecţie, căpuşe se pot găsi şi în grădina casei, pe terenurile de sport, pe iarbă sau gazon, pe pomii din livezi sau în pădure, dar şi pe animalele de casă (câini şi pisici). Bătăi de cap le dau şi muşcăturile de ţânţari, fiindcă cei mici se scarpină în locul unde au fost muşcaţi şi riscă să provoace răni. „Ţânţarii apar seara. Fetiţei abia i-au trecut semnele de pe faţă, pe care le avea din cauza muşcăturilor de ţânţari. Acolo unde este pădure, apă, sunt şi ţânţari, dar unde să scoţi copilul la plimbare, la joacă, dacă nu în parc?! Municipalitatea trebuie să îşi îndrepte atenţia şi către această situaţie, să treacă rapid la o dezinsecţie“, a spus Ilie Vătăman.

Începe dezinsecţia

SC Salubritate Craiova SRL demarează astăzi prima campanie de dezinsecţie din acest an, care are ca scop combaterea ţânţarilor, acţiunea urmând să se desfăşoare pe o perioadă de 20 de zile. În această dimineaţă, începând cu ora 4.00, lucrătorii SC Salubritate Craiova intervin în zona lacurilor din Craiova (lacul din Parcul „Nicolae Romanescu“, lacul din Grădina Botanică, Lacul Tanchiştilor, lacul din Făcăi, precum şi cel din Valea Fetii), pe o suprafaţă de 12,5 hectare, urmând ca operaţiunea de stropire să fie extinsă în zona parcurilor din municipiu.
În cursul dimineţii de 13 mai 2013, echipajele SC Salubritate Craiova vor începe dezinsecţia în spaţiile verzi din cartierele Craiovei, primele zone în care se va acţiona fiind Valea Roşie şi Sărari.
„Am decis să demarăm campania de dezinsecţie împotriva ţânţarilor mai devreme decât în alţi ani, având în vedere faptul că vremea a fost extrem de călduroasă şi că în momentul de faţă există condiţii prielnice pentru înmulţirea acestor insecte“, a spus Cristian Popescu, directorul general al SC Salubritate Craiova SRL.
Suprafaţa totală vizată de campania de dezinsecţie este de aproximativ 700 de hectare.

.

35 de persoane muşcate de căpuşe

În perioada 1-7 mai, în Craiova au fost muşcate de căpuşe 35 de persoane (20 de adulţi  şi 15 copii).

Combaterea căpuşelor

O campanie de dezinsecție care vizează, în principal, combaterea căpușelor a avut loc la finalul lunii aprilie. SC Salubritate Craiova SRL a intervenit în zona parcurilor din Craiova, dar și în spațiile verzi din jurul locurilor de joacă, suprafața totală stropită fiind de 100 de hectare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS