18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSărbătoare în satele din Dolj

Sărbătoare în satele din Dolj

În acest an, 1 Mai şi Paştele sunt sărbătorite fără prea multe spectacole câmpeneşti. Festivităţi se vor desfăşura doar în câteva locuri, unde sunt programate zilele comunelor respective. În rest, primăriile nu au mai organizat astfel de manifestări din lipsa banilor.

Printre localităţile care au luat decizia să nu mai organizeze spectacole în aceste zile se numără şi Işalniţa. În acest caz, consiliul local a decis să nu se mai ţină Ziua Gospodarului, eveniment care avea loc de obicei în a doua zi de Paşte. „În ultima şedinţă de consiliu local am luat decizia să nu mai organizăm Ziua Gospodarului, pentru că este exact în a doua zi de Paşte, lumea este plecată şi evenimentul nu-şi mai atinge scopul. Nici nu mai avem bani pentru a-i da pe astfel de evenimente şi s-a votat să organizăm doar ziua comunei, de Rusalii“, a precizat Florin Ovidiu Aurelian, primarul comunei Işalniţa. De altfel, spectacolele de Paşte au fost tăiate şi de pe lista comunelor care îşi serbează zilele în mai. În această categorie se înscrie comuna Întorsura, care a lăsat festivităţile pentru 21 mai. La fel se întâmplă şi în cazul comunei Poiana Mare, care va organiza în această lună doar Sărbătoarea Salcâmului.

Ziua de 1 Mai, serbată
şi prin muncă

În unele localităţi, sărbătoarea de 1 Mai va fi marcată prin muncă. În această categorie se înscrie comuna Leu. „Sărbătorim 1 Mai corect, mai puţin fericit, prin muncă. Lăsăm distracţia pe mai târziu. Trebuie să amenajăm faţa primăriei pentru că după Sărbători vine perioada nunţilor şi este nevoie să oficiem căsătorii“, a spus primarul Iulian Cristescu. Tot prin muncă se va marca prima zi a lunii mai şi la Maglavit. „Trebuie să terminăm semănatul, aşa că de 1 Mai oamenii vor fi pe câmp, să pună floarea-soarelui sau porumb. Dacă nu muncim, nu avem cu ce să trăim“, a precizat primarul din Maglavit, Ion Dinu. Nici de Paşte prin aceste locuri nu se anunţă festivităţi. Se va organiza doar tradiţionala horă de pomenire pentru cei trecuţi în lumea drepţilor, în rest, localnicii vor petrece după propriul program. În comuna Leu, oamenii au obiceiul să se strângă în zonele piscicole, unde se vor încinge grătarele.

Unde vor fi spectacole?

Spectacole mari se anunţă doar în câteva locuri din Dolj, unde, de regulă, se organizau zilele comunelor. Pe această listă este trecută comuna Brădeşti, care va fi în sărbătoare atât pe 1 Mai, cât şi de 2. Va fi petrecere cu interpreţi consacraţi de muzică populară şi muzică modernă, tip pop-dance. De Paşte, spectacolul se mută la Mischii. Din acest an, pe 6 mai se organizează ziua comunei. „Până anul trecut, festivităţile de Ziua Comunei erau organizate în prima duminică de după Sfântul Gheorghe. Consătenii, dar şi preoţii din comună ne-au atras atenţia că sărbătoarea a căzut întotdeauna în Postul Paştelui. Împreună cu consiliul local am luat hotărârea ca în acest an să mutăm serbarea pe 6 mai, adică a doua zi de Paşte, astfel încât să nu mai cadă în perioada postului. Aşadar, pe 6 mai 2013, începând cu ora 12.00, îi aşteptăm pe toţi cei care vor să ne fie alături la această petrecere“, a spus primarul Gheorghe Popa. Spectacolul se va desfăşura pe terenul din vecinătatea bazei sportive, iar printre interpreţii care vor cânta se află nume cunoscute din muzica populară: Sanda Argint, Vasilica Dinu, Marcu Nicolici, Mirela Zisu, Mihai Mihalache, Cristian Bănăţeanu, Maria Rotaru, Valentin Andrei, Stăncuţa Luţă şi Lavinia Bîrsoghe. Nu vor lipsi mititeii şi berea. Seara se va încheia cu o surpriză: un foc de artificii cum nu s-a mai văzut.
Petrecere se anunţă şi la Pleniţa. Atât în prima zi de Paşte, cât şi în cea de a doua zi, la Castrele Traiane vor cânta lăutari din Dolj şi se va petrece câmpeneşte cu mâncăruri tradiţionale, aşa cum se întâmplă de patru ani. De altfel, şi la Pieleşti va fi o horă a satului, pe 6 mai, după ora 16.00.

Grătare pe propria răspundere

În ceea ce priveşte locurile amenajate pentru picnic, acestea sunt foarte puţine chiar şi la nivelul judeţului. Autorităţile locale spun că nu au posibilităţi să amenajeze astfel de locuri, dar se arată îngăduitoare faţă de cei care vor să petreacă sărbătorile la pădure. Unul dintre cele mai apropiate locuri de Craiova este Pădurea Bucovăţului. Primarul Vasile Constantin a spus că „petrecăreţii au început să apară încă din ziua de Florii“. „Se fac grătare atât pe malurile Jiului, cât şi la pădure. Nu este voie în mod legal, dar nu avem ce să le facem. Putem accepta excepţii, pentru că în mare parte cei care aleg această metodă de petrecere a Sărbătorilor nu au bani să meargă la munte sau în alte locaţii. Am aflat asta chiar de la ei. Am fost de Florii în mijlocul lor, ca să le spunem să nu lase mizerie“, a spus edilul din Bucovăţ. Dacă administraţiile locale par a fi îngăduitoare, reprezentanţii Direcţiei Silvice Dolj au anunţat de aproape o săptămână că nu vor accepta să se facă focul în pădure şi că vor da amenzi celor care vor fi  găsiţi în locuri interzise, cât şi autorităţilor locale care nu au amenajat spaţii speciale pentru picnic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS