10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPaștele saltă preţurile în piaţă

Paștele saltă preţurile în piaţă

http:http://www.youtube.com/watch?v=Lr4DLDWVP28

Apropierea Sărbătorilor Pascale este un bun prilej pentru comercianţii din pieţele Craiovei să crească preţurile la produsele de sezon. Şi în mod special la cele mai căutate dintre ele pentru masa de Paşte. Precupeţii exploatează din plin şi faptul că mai este o săptămână de post şi legumele proaspete sunt la mare căutare.
Masa de Paşte cu siguranţă va avea un preţ piperat, mai ales pentru craiovenii cu venituri mici, fie ei salariaţi sau pensionari. Dacă preţul unui miel poate ajunge la 300-400 de lei, valoarea tuturor pregătirilor se învârte în jurul unui salariu minim pe economie.
„Au mai crescut preţurile la carne, la fructe, la verdeţuri. Nu au sărit în aer, dar acolo câţiva lei se simt la preţ“, a spus Elisabeta Stângă, o craioveancă ieşită luni la cumpărături în Piaţa Centrală.
Lunea nu este ziua preferată de cumpărături a craiovenilor, care îşi fac plinul la final de săptămână, totuşi, luni, în Piaţa Centrală era forfotă, precupeţii încercau să vândă cât mai avantajos marfa, cumpărătorii căutau să scoată un preţ cât mai bun pentru legumele şi verdeţurile de care aveau nevoie. Oferta era pentru toate buzunarele; trei legături de ceapă sau usturoi la un leu, dar un leu legătura, în funcţie de calitate şi mărime. „Avem de toate, ceapă la un leu sau două legături la leu. Usturoi un leu chita, salata – un leu grămada. Avem ridichi, verdeaţă – un leu legătura. Sunt bune, proaspete“, îşi îmbia Victoria Iancu, o ţărancă din Işalniţa, cumpărătorii. Femeia spune că preţurile sunt acceptabile, iar vânzarea bună este acum. Preţul roşiilor ajunge la şase lei, cartofii se vând cu 2 lei şi 2,20 lei per kilogram, morcovii pleacă de la 1,20 lei/kg şi ajung  la 2,50 lei/kg.
Părerile sunt împărţite de la cumpărător la vânzător. „Acum am cumpărat varză, verdeaţă. Încet-încet ne pregătim de Paşte, dar preţurile sunt mari. Eu am locuit dincolo şi în preajma sărbătorilor toate alimentele se ieftinesc la jumătate, dar absolut toate. La noi este invers, se scumpeşte, se mai pune puţin, un leu, 50 de bani“, este de părere Ioana Bărbulescu.

După buzunar, după buget

Pentru că urmează o vacanţă prelungită, mulţi craioveni încearcă să-şi facă cumpărăturile din timp. În orice sacoşă sunt nelipsite ceapa verde, usturoiul, salata, ridichile, mărarul, leuşteanul şi pătrunjelul, condimentele ideale pentru drobul de miel. Un precupeţ îşi strigă în gura mare oferta: „trei la leu, superofertă!“
Numai că ofertele de moment nu-i încântă pe cumpărători. „Preţurile au mai crescut. Acum fiecare ia după buzunar. Cu verdeaţa ne mai descurcăm, dar ce facem cu carnea de miel? Carnea este scumpă, 400 de lei un miel“, a spus Ionel Ţârcomnicu.
Carnea de miel se vindea în hala de carne din Piaţa Centrală la 22 lei/kg. Pentru că Paştele este anul acesta mai târziu, mieii sunt destul de mari şi preţul pe măsură. Separat, pot fi achiziţionate organe de miel, preţul acestora pleacă de la 17 lei/kg şi ajunge la 18 lei, plus prapurele care costă 4,5 – 5 lei/bucata.
Cumpărătorii sunt puţini în hala de carne, semn că mulţi au renunţat la carnea de miel sau îşi procură unul viu, preţul fiind între 15 şi 17 lei.

Ouă pentru cozonac şi încondeiat

Şi cum Paşte fără ouă roşii nu există, şi preţul acestora a mai crescut cu 10, 20 de bani. Dacă în urmă cu o săptămână ţăranii vindeau ouăle cu 50 de bani bucata, acestea se vând acum cu 60-70 de bani. La magazinele alimentare preţul este de 50 de bani, dar gospodinele spun că pentru cozonaci şi măcar pentru Sărbătorile Pascale merită să ai ouă de ţară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS