Acasă Local Obiecte de patrimoniu naţional, recuperate de oamenii legii

Obiecte de patrimoniu naţional, recuperate de oamenii legii

În urma investigațiilor efectuate de polițiștii de investigații criminale din cadrul Secției 3 Poliție din București, cu sprijinul Direcției de Investigații Criminale – I.G.P.R., au fost recuperate și predate pentru expertizare Muzeului Naţional de Istorie a României, la data de 19 aprilie, o brățară și 824 de monede de diferite dimensiuni, cu o vechime probabilă ce variază din epoca romană până în anul 1942.
La data de 16 aprilie, polițiștii Biroului de Investigații Criminale al Secţiei 3 Poliţie din D.G.P.M.B. au aflat că, în cursul zilei anterioare, în timpul unor lucrări de excavaţie la şantierul viitoarei magistrale Uranus din București, a fost găsit un vas de ceramică în care se aflau mai multe monede, pe care cei care le-au descoperit le-au împărţit între ei.
În urma investigațiilor efectuate au fost identificate șapte persoane care au găsit și luat monedele respective, șase dintre acestea declarând că au dus monedele acasă. Cea de-a șaptea persoană este suspectată că a depus spre valorificare o parte din monede la o casă de amanet.
De la cele șapte persoane au fost ridicate 608 monede de diferite dimensiuni și modele, cu o vechime probabilă ce variază din epoca romană până în anul 1942.
La data de 17 aprilie, în urma investigaţiilor efectuate de poliţişti a fost identificată o altă persoană de la care au fost recuperate alte 212 monede şi o brăţară, toate din metal alb.
Toate bunurile urmează a fi expertizate pentru a se stabili dacă sunt susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional, precum și pentru a afla vechimea și valoarea acestora. Bunurile vor intra în proprietatea statului, conform Legii 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil.
Polițiștii efectuează cercetări faţă de persoana care a amanetat o parte dintre monede pentru săvârşirea infracţiunii de însuşire a bunului găsit, întrucât acesta a dispus de bunurile găsite ca fiind bunuri proprii.
Întrucât, în conformitate cu prevederile Legii nr.182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, bunurile descrise mai sus au fost predate în termen de 72 de ore de la găsirea lor, față de persoanele care le-au predat nu s-a stabilit săvârșirea vreunei infracțiuni.

Exit mobile version