16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimarul din Râmnicu Vâlcea a fost arestat preventiv

Primarul din Râmnicu Vâlcea a fost arestat preventiv

Tribunalul Bucureşti a decis, vineri, arestarea preventivă pentru 29 de zile a primarului din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu (foto), în dosarul în care este cercetat pentru luare de mită, decizia putând fi contestată la Curtea de Apel.
Instanţa Tribunalului Bucureşti a admis propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele primarului liberal din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu.
Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.
Primarul din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, a fost reţinut joi noapte, pentru luare de mită, de către procurorii DNA, după ce a fost prins în flagrant când primea 50.000 de lei de la administratorul unei firme căreia primăria îi încredinţase un contract pentru lucrări de amenajare a unor spaţii publice.
Potrivit procurorilor DNA, la începutul anului, Primăria Râmnicu Vâlcea a încredinţat unei firme un contract de prestări de servicii în valoare de 200.000 de euro pentru lucrări de amenajare a unor spaţii publice din municipiul Râmnicu Vâlcea.
În luna ianuarie, primarul Emilian Frâncu i-ar fi cerut administratorului firmei, denunţător în cauză, un procent de zece la sută din valoarea contractului.

La sediul unei televiziuni locale care aparţine familiei edilului se strângeau comisioanele

După finalizarea lucrărilor menţionate în contractul de prestări de servicii şi plata unei prime tranşe din banii datoraţi de primărie, pe 22 aprilie, Emilian Frâncu i-ar fi pretins administratorului firmei, printr-un intermediar, suma de 50.000 de lei. În schimbul banilor ceruţi, Frâncu trebuia să semneze documentele care condiţionau efectuarea plăţii celei de-a doua tranşe către firma denunţătorului, în contul prestării de servicii al căror beneficiar era Primăria Râmnicu Vâlcea, susţin procurorii DNA.
Primarul Emilian Frâncu i-ar mai fi cerut administratorului firmei suma de 40.000 de lei, „disimulată într-un contract de sponsorizare“, după plata ultimei tranşe pentru prestarea serviciilor.
Joi, conform înţelegerii, administratorul firmei i-a remis lui Emilian Frâncu, prin intermediar, suma de 50.000 de lei, primarul fiind prins în flagrant.
Procurorii DNA au făcut, joi dimineaţă, percheziţii la sediul Primăriei Râmnicu Vâlcea, dar şi la locuinţa primarului Emilian Frâncu. Procurorii au solicitat acte privind achiziţiile făcute de primar din momentul preluării funcţiei, inclusiv documente care vizează proiectul şi documentaţiile de execuţie a pasarelei-pasaj Tudor Vladimirescu, de la intrarea în oraş.
Emilian Frâncu a fost dus la audieri la DNA Bucureşti, după ce timp de aproximativ cinci ore a fost interogat de către anchetatori în sediul primăriei, alături de un angajat al instituţiei şi de directoarea unei televiziuni locale, în al cărei sediu ar fi fost organizat flagrantul, au precizat sursele citate.
La sediul DNA Bucureşti au fost duşi directorul televiziunii respective, Aura Constantinov, precum şi şeful Corpului de control din Primăria Râmnicu Vâlcea Vasile Avram, cei doi fiind lăsaţi să plece după audieri.

Banii din flagrant, găsiţi la secretariat

Conform surselor citate, în dosarul în care este vizat Emilian Frâncu ar exista o înregistrare ambientală între primar şi un arhitect din Capitală, denunţător în acest caz. În înregistrarea aflată la dosar, primarul îi indică arhitectului locul în care să fie lăsaţi banii conveniţi, respectiv la secretariatul unei televiziuni locale care aparţine familiei edilului, unde au şi fost găsiţi de procurorii DNA.
În februarie, primăria, în colaborare cu Ordinul Arhitecţilor din România, în parterneriat cu filiala teritorială Sibiu – Vâlcea, a lansat un concurs cu premii pentru cele mai bune soluţii de „Reorganizare şi amenajare a spaţiului public central din municipiul Râmnicu Vâlcea“. Din cele 19 proiecte depuse, 17 au fost acceptate să intre în concurs. Câştigătorul premiului întâi, în valoare de 4.500 de euro, a fost desemnat proiectul „Simbol de identitate“ al arhitectului Sorin Dragoş Popescu, din Bucureşti.
Livia Ispas
Mediafax

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS