13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO nouă găselniţă: birul pe gunoi

O nouă găselniţă: birul pe gunoi

După mărirea cu 20% a tarifului la gunoi, Primăria Craiova pregăteşte altă surpriză: o taxă de salubrizare anuală, pe care s-o plătească toţi cetăţenii, odată cu impozitele

Consiliul Local al municipiului Craiova a votat ieri, cu o imensă majoritate, mărirea tarifelor percepute de SC Salubritate Craiova SRL. E vorba nu doar de scumpirea cu 20% a tarifului de colectare a gunoiului, ci şi cu până la 88% a altor tarife, pe care Salubritatea le percepe Primăriei Craiova pentru servicii precum deszăpezirea, spălatul şi măturatul străzilor, dezinfecţia, dezinsecţia şi deratizarea.

Preţul gunoiului nu s-a mărit, ci s-a „ajustat“

Consilierul Dan Cherciu (PDL) a protestat energic împotriva acestor creşteri de tarife, precizând că nu e împotriva scumpirii în sine, ci doar a faptului că nu a fost prezentat, împreună cu propunerea de scumpire, şi un plan de reducere a cheltuielilor.
„După mărirea tarifelor la apă şi apoi la canalizare – dacă nu mă înşel, chiar cu 80% – acum urmează mărirea tarifelor la Salubritate – e adevărat, «doar» cu 20%. (…) Practic, s-a reuşit într-un an mărirea tuturor tarifelor posibile, motiv pentru care nu vom fi de acord cu această mărire a tarifelor la Salubritate. Vom refuza şi nu vom fi de acord cu nici o mărire de tarife atâta timp cât managerul respectivei instituţii nu vine şi cu un plan prin care să arate ce măsuri ia pentru reducerea cheltuielilor. N-am văzut nicăieri în raportul pe care dânşii l-au întocmit o măsură prin care să-i oblige pe cetăţenii Craiovei – şi, din nefericire, sunt foarte mulţi care n-au contracte încheiate. Iar celor care sunt bun-platnici li se mai pune o mărire de tarif. Atâta timp cât văd în organigrame servicii speciale de urmărire încasare clienţi, mă întreb ce păzesc aceste servicii cât timp aproape 50% din cetăţeni nu au încheiate aceste contracte de salubrizare? Care este măsura managerială prin care conducerea Salubrităţii urmăreşte nu să punem un bir în plus pe cei care plătesc, ci să adunăm de la toată lumea?“, a întrebat Cherciu.
Primăriţa l-a delegat să-i răspundă lui Cherciu chiar pe… Flavius Sirop (PDL), director adjunct la SC Salubritate Craiova SRL. Iar Sirop i-a explicat colegului său de partid că nu este vorba de o majorare de tarif, „ci mai degrabă de o ajustare la preţurile pieţei, în condiţiile în care acest tarif n-a mai fost majorat de doi ani“ şi că această „ajustare“ a fost impusă de creşterile preţurilor în ultimii doi ani, în special la combustibil.

20% din craioveni n-au contract cu Salubritatea

Directorul adjunct al Salubrităţii, Flavius Sirop, a precizat în faţa consilierilor locali că Salubritatea are contracte încheiate cu circa 205.000 cetăţeni dintr-un total de circa 260.000 de locuitori, deci procentul celor care nu plătesc pentru ridicarea gunoiului ar fi sub 20% din populaţie.
„Mă declar mulţumit. M-a lămurit colegul meu Sirop, că nu este majorare, ci ajustare de tarif. Asta mă consolează…“, a replicat sarcastic Dan Cherciu.
Gheorghe Nedelescu, managerul public al oraşului, a precizat oarecum voalat că răspunzători de actualul preţ al gunoiului ar fi toţi consilierii locali din ultimii zece ani, care şi-au dat voturile pentru triplarea tarifului către EcoSud: „Noi, municipiul Craiova, în loc să plătim 11,90 dolari pe tonă, cu TVA inclus, timp de 49 de ani pentru gunoiul depozitat, am ajuns să plătim 25 de euro pe tonă, din cauza unor aprobări ale consiliului local în mandatele trecute“.
Tot Nedelescu a dezvăluit că se pune la cale introducerea unei noi taxe în Craiova: „Studiem la ora actuală şi sper ca în câteva luni să venim cu o propunere către consiliul local pentru introducerea unei taxe de salubrizare, care să fie încasată de Serviciul de Impozite şi Taxe“.
Primăriţa a confirmat cele spuse de managerul public, explicând că „prin aplicarea Masterplanului de Deşeuri, toată lumea va plăti o taxă pentru gunoi, iar, în cazul persoanelor care nu au venituri, primăria va suporta pentru ele ridicarea gunoiului“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS