22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBătrâni înşelaţi de falşi avocaţi

Bătrâni înşelaţi de falşi avocaţi

Mai multe persoane în vârstă din judeţul Dolj au fost „uşurate“ de sume importante de bani printr-o nouă metodă de înşelăciune „gândită“ de deţinuţii din diverse penitenciare.

Se pare că deţinuţii care se ocupau cu deja clasicele înşelăciuni prin SMS şi-au găsit o nouă metodă de a stoarce bani de la persoane credule. Sună pe telefonul fix persoane în vârstă şi, dându-se drept avocaţi, le „servesc“ o poveste despre accidente de circulaţie în care au fost implicaţi nepoţii sau copiii lor şi le cer diverse sume de bani.
Numai de la o bătrână din comuna doljeană Rojişte au luat în acest fel suma de 39.000 de lei.
Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, în cursul acestei luni, femeia de 72 de ani a fost sunată de un bărbat care s-a prezentat a fi avocatul nepotului său. I-a spus bătrânei că nepotul său a fost arestat după ce a provocat un accident de circulaţie mortal şi are nevoie de suma de 39.000 de lei ca să îl scoată din arest. Femeia l-a crezut pe falsul avocat şi a depus cei 39.000 de lei, potrivit indicaţiilor „avocatului“, în trei conturi diferite. Ulterior, femeia a aflat că nepotul său nu fusese implicat în nici un accident de circulaţie, dar şi că… fusese înşelată. Poliţiştii dojeni au precizat că acest caz este în prezent în lucru.
Altă femeie, de 66 de ani, din localitatea Pleniţa, a fost sunată tot de un „avocat“, care i-a explicat că nepotul său a provocat un accident de circulaţie mortal, iar familia victimei vrea 5.000 de lei ca să-şi retragă plângerea. Femeia a luat de bune cele spuse de „avocat“ şi a trimis banii la adresa indicată prin Western Union. În acest caz, poliţiştii doljeni au reuşit să-l identifice pe bărbat, acesta fiind un deţinut. Oamenii legii nu au oferit numele penitenciarului din care deţinutul „operează“, pentru că bărbatul este suspectat şi în alte zeci de dosare asemănătoare, aflate încă în lucru.

A avut noroc pentru că… şi-a găsit fiul dormind

Poliţiştii din cadrul IPJ Dolj au mai precizat că un bărbat, de 65 de ani, din Calafat, era cât pe ce să fie păcălit în acelaşi fel. Ca şi în celelalte două cazuri, a fost sunat de un „avocat“, însă de data aceasta al fiului bărbatului. Falsul avocat i-a spus că fiul său a fost implicat într-un accident de circulaţie şi are nevoie urgent de 5.000 de lei pentru a achita o taxă la Judecătorie, bani pe care urma să-i trimită prin Western Union.
Bărbatul a dat fuga ca să ia banii de sub hainele din şifonierul din dormitor, însă acolo a dat de… fiul său, care dormea. Ulterior, bărbatul a depus o plângere la poliţie.
Pe lângă aceste cazuri, poliţiştii din Calafat au reuşit să prevină alte două tentative de înşelăciune. Este vorba de două femei din Calafat, una, de 55 de ani, şi alta, de 74 de ani, care au fost sunate de un fals avocat şi rugate să depună într-un cont câte 7.000 de lei pentru a acoperi cheltuielile rezultate în urma unor accidente rutiere produse de copiii lor.
Poliţiştii doljeni au explicat că, de obicei, victimele, care sunt persoane în vârstă şi cu o situaţie materială bună, sunt sunate pe telefonul fix de falşi avocaţi sau chiar presupuse rude apropiate, care cer bani pentru soluţionarea unor probleme în legătură cu accidente rutiere produse de nepoţii sau fiii victimelor.
Pentru a nu cădea victime acestei noi metode de înşelăciune prin telefon, poliţiştii recomandă să nu acceptaţi în nici o împrejurare să trimiteţi sume de bani unor persoane care vă contactează telefonic şi pretind că sunt rude ale dumneavoastră sau cunoştinţe ale acestor rude.
Nu oferiţi nici un fel de date cu caracter personal prin telefon, indiferent de calitatea invocată de interlocutor, şi nu trimiteţi date personale sau copii după cartea de identitate, buletin ori datele cărţilor de credit/debit etc. În plus, pentru că încă se mai foloseşte metoda înşelăciunii prin SMS, poliţiştii recomandă să nu trimiteţi coduri de reîncărcare a cartelelor telefonice unor persoane străine, indiferent de calitatea pe care acestea susţin că o au, şi să nu daţi crezare veştilor prin care aţi fost anunţaţi că sunteţi „fericiţii“ câştigători ai unor concursuri la care… nu aţi participat.

Acţiuni de prevenire

Pentru că, pe lângă cele două cazuri de înşelăciune, în lunile martie şi aprilie, în judeţul Dolj au fost semnalate opt tentative de înşelăciune prin telefon, poliţiştii doljeni au demarat o campanie de informare, vizate fiind, în special, persoanele în vârstă. Oamenii legii au împărţit pliante cu descrierea modurilor de operare. În cursul zilei de miercuri, poliţişti Biroului de Investigaţii Criminale şi cei de la Ordine Publică din Calafat au ieşit pe străzi pentru a preveni înşelăciunile prin telefon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS