17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalLiceenii îşi testează metodele de copiat la bacalaureat

Liceenii îşi testează metodele de copiat la bacalaureat

În această săptămână, elevii din judeţul Dolj îşi testează cunoştinţele acumulate pentru susţinerea examenelor naţionale. Prima probă, la limba şi literatura română, s-a desfăşurat luni. Ea nu a fost lipsită de incidente. Trei elevi din Craiova au fost eliminaţi din examen pe motiv că au încercat să copieze. Ieri s-a desfăşurat proba scrisă la matematică, iar pentru liceenii de la profil uman, cu proba scrisă la istorie.

Liceenii prinşi că încercau să copieze provin de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul“ din Băileşti, Colegiul Tehnic Energetic, dar şi de la Liceul Teoretic „Tudor Arghezi“ din Craiova. Gestul lor a fost penalizat cu avertisment din partea profesorilor. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj spune că pentru simulări nu există pedepse în cazurile de tentativă de fraudă, însă la bacalaureat acestea sunt drastice. „Se anulează toate probele susţinute anterior, dar pierd şi dreptul de a mai participa la următoarele trei sesiuni“, a precizat Nicuşor Cotescu, inspectorul şcolar general adjunct al ISJ Dolj. La nivelul judeţului Dolj, simulările pentru examenele naţionale se derulează atât la clasa a VIII-a, cât şi la clasa a XII-a şi a XIII-a, fiind înscrişi peste 11.000 de elevi, prezenţa fiind de 99%.

Notele pot fi trecute în catalog

Inspectorii şcolari spun că, spre deosebire de anii anteriori, simulările din acest an sunt un barometru real pentru măsurarea pregătirii, subiectele fiind diferenţiate pe profil. „La limba şi literatura română, cel mai mare grad de dificultate a fost la profilul uman. Pentru filierele vocaţionale şi de real, gradul de dificultate a fost mai scăzut“, a mai spus inspectorul şcolar general adjunct. Notele de la simulări vor putea fi trecute şi în catalog, însă numai dacă elevii şi părinţii acestora doresc acest lucru. Proba care aduce însă cele mai mari dificultăţi pentru elevi este cea de matematică. Anul trecut, 4.000 de elevi nu au reuşit să promoveze bacalaureatul din cauza matematicii. Testul a fost dat ieri, iar rezultatele vor fi anunţate până la sfârşitul lunii la fiecare unitate de învăţământ. Notele vor fi centralizate şi transmise inclusiv Ministerului Educaţiei Naţionale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS