8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMicuţii meşteri ai Casei Băniei

Micuţii meşteri ai Casei Băniei

Casa Băniei găzduieşte pe parcursul lunii aprilie câteva ateliere de creaţie. Micuţii craioveni deprind fie tehnica fabricării bijuteriilor, fie pe cea a încondeierii ouălor.

Încă de dimineaţă se lucra asiduu în cadrul atelierelor găzduite de Casa Băniei. Interesaţi de a afla tainele creării bijuteriilor sau pe cele ale încondeierii ouălor, micuţii craioveni ascultau cu interes sfaturile coordonatorilor. În timp ce un grup de fetiţe stăteau aplecate asupra câtorva mărgeluţe în încercarea de a le lega în cele mai colorate şi interesante brăţări, la parter se destăinuiau unele dintre tehnicile încondeierii ouălor.

Iată ce pot face două mâini dibace…

Cutiuţe de mărgele colorate, sârmă specială pentru bijuterii, cleşti pentru prelucrat sârma şi realizat bijuterii stăteau înşirate pe masa de lucru. În jurul lor câteva fetiţe încercau să realizeze propriile brăţări. Până nu demult, sub îndrumarea Costinelei Iacob, coordonatorul atelierului de bijuterii şi origami, au făcut primele mărgele din hârtie de revistă. Le-au răsfăţat cu puţin lac şi astăzi le-au putut înşira într-o brăţară unică, într-un lănţişor sau inel.
„Pe parcursul celor 35 de şedinţe, cât durează atelierele, încercăm să le insuflăm dragostea pentru frumos. Este al doilea an în care se organizează astfel de ateliere, iar copiii sunt receptivi. În fiecare şedinţă realizează câte două obiecte. Unul rămâne la muzeu, în cadrul unei expoziţii, iar pe celălalt îi iau cu ei acasă“, a precizat cordonatorul atelierului Costinela Iacob.

Între tradiţii şi îndemânare

Forfotă şi în cadrul atelierului de încondeiat ouă. Un coş de ouă roşii trona pe masa de lucru, iar micii meşteri dornici să descopere tainele încondeierii nu-şi putea înfrâna curiozitatea, aşa că cercetau curioşi conţinutul coşului. Interesante li se păreau şi condeiele de alamă cu vârf subţire, puse pe un beţişor „ce se numea feleşteu“, învelite la un cap cu fire de cânepă sau in. Pe câteva plite se încălzea ceară de albine, iar nerăbdarea micilor creatori creştea cu fiecare minut. Directorul Secţiei de etnografie din cadrul Muzeului Olteniei le-a făcut aşteptarea mai plăcută, condimentând-o cu legenda ouălor roşii. „Se spune că, în ziua Paştelui evreiesc, Maria Magdalena s-a dus în piaţă cu un coş de ouă şi a spus «Hristos a înviat!». Una dintre negustoresele din piaţă i-a răspuns cu răutate: «Va învia atunci când ouăle mele se vor înroşi». Şi ca un semn divin ele s-au roşit“. Mirosul de ceară a inundat camera, semn că ouăle puteau fi încondeiate.
La indicaţia coordonatorului acestui atelier, Asineta Gâscan, copiii au luat timid câte un ou, pe care erau creionate câteva motive. „Am desenat pe ouă câteva dintre motivele olteneşti, din Dobrişorul natal: motive prezente pe covoare, pe ştergare, pe costumele olteneşti, pe unele unelte agricole folosite în vremuri de demult, elemente ale naturii, floarea-soarelui, Paştele, soarele, cerul înstelat, fulgerul, crucea, aripile vulturului. În felul acesta copiilor le este mai uşor să aplice ceara pe ouă“.
Înarmaţi cu talent, înmuiau cu încredere în ibricul cu ceară încinsă condeiul de alamă şi încet-încet modelul creionat prindea viaţă spre mulţumirea creatorului. „Bunica mea încondeiază de foarte mulţi ani ouă. Am mai încercat, dar nu prea mi-au ieşit bine, ca astăzi“, mărturisea mândru de opera sa micul meşter Tiberiu Buruiană.
Încântarea reuşitei, satisfacţia cunoaşterii semnificaţiilor pascale şi-au făcut loc în inimile micilor creatori, smulgându-le promisiunea că la anul vor trece din nou pragul atelierului de încondeiat ouă.

Târg etnografic de încondeiat ouă în aer liber

Craiovenii sunt aşteptaţi sâmbătă şi duminică, între orele 10.00 – 12.30 şi 14.30 – 18.00, să participe la atelierele demonstrative de încondeiat ouă, organizate în cadrul evenimentului „Ouă încondeiate – târg etnografic“. Atelierele vor avea loc în parcul Casei Băniei, lângă Catedrala „Sfântul Dumitru“. Proiectul se adresează diferitelor categorii de vârste, fiind atractiv deopotrivă pentru cei mici şi pentru cei vârstnici, atât din punct de vedere ştiinţific, cât şi al unicităţii activităţilor desfăşurate. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS