22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria Craiova se ţine de... ciochix

Primăria Craiova se ţine de… ciochix

Primăria Craiova a comunicat ieri că Lia Olguţa Vasilescu a hotărât să anuleze achiziţia „Găzduirea şi administrarea portalului Primăriei Municipiului Craiova www.primariacraiova.ro“, deşi a desemnat o firmă câştigătoare.  
Motivarea anulării nu este prea clară, însă încă de la început comunicatul municipalităţii conţine două greşeli impardonabile. Biroul de presă al Primăriei Municipiului Craiova a comunicat că „cea mai mică ofertă înregistrată a fost cea depusă de societatea SC Ciochix SRL, a cărei ofertă a avut preţul cel mai mic, respectiv 1.500/lunar exclusiv TVA“.
Problema este că societatea comercială SC Ciochix SRL pur şi simplu nu… există. De fapt, Ciochix este porecla lui Daniel Ciochiu, administratorul SC Ciochiu Media SRL. A doua problemă ar fi că oferta Ciochix este cel puţin originală, pentru că reprezentanţii municipalităţii nu au menţionat şi o monedă. Din 1.500/lunar se înţelege că Ciochix a oferit fix 1.500 de slash-uri pe lună primăriei pentru găzduirea şi administrarea pagini de internet.

Vechiul contract e de vină

În continuare, reprezentanţii primăriei au precizat că pentru această achiziţie au depus oferte patru societăţi comerciale, una fiind descalificată pentru că a depus oferta după ora-limită de primire a ofertelor.
Un fel de motivare privind anularea acestei achiziţii ar fi vechiul contract privind găzduirea şi administrarea şi întreţinerea paginii de internet www.primariacraiova.ro. „Pentru aceleaşi servicii fusese încheiat, în anul 2012, un contract pentru care Primăria Craiova plătea lunar aproximativ 3.800 de lei către o societate comercială, adică mai mult decât dublu faţă de cea mai mică ofertă înregistrată acum. Acest lucru denotă faptul că, de fapt, valoare reală a serviciilor prestate este de aproximativ 1.500 lei/lună(sic!), întrucât cei care încasau până acum aproape 4.000 de lei lunar s-au prezentat la licitaţie oferindu-şi aceleaşi servicii la jumătate de preţ“.  Şi în legătură cu aceste susţineri ar fi o mică problemă. Firma cu care a avut contract Primăria Craiova până la data de 31 decembrie 2012 se numeşte SC Pixelmotion SRL, care acum nu a depus însă o ofertă pentru achiziţia „Găzduirea şi administrarea portalului Primăriei Municipiului Craiova www.primariacraiova.ro“. În plus, reprezentanţii SC Pixelmotion SRL au precizat pentru GdS că în baza contractului au încasat 2.800 de lei lunar (fără TVA) şi nicidecum 3.800 de lei.

Pagina de internet a Primăriei Craiova, clonată?

Reprezentanţii primăriei au mai explicat că nemulţumirea unor participanţi la această licitaţie a fost cauzată de faptul că noua administraţie „a refuzat să mai plătească sume exorbitante, deşi legal «putea opta pentru prelungirea duratei contractului cu maxim patru luni», adică să mai plătească peste 15.000 de lei pentru servicii care se puteau face cu numai 6.000 de lei“. Este vorba de prelungirea contractului cu SC Pixelmotion SRL, rupt de primărie la 31 decembrie 2012.
Reprezentanţii  SC Pixelmotion au mai precizat că vor formula o plângere penală privind copierea paginii de internet www.primariacraiova.ro, care, în prezent, se găseşte la adresa… http://www.primariacraiova.ro/ro.primariacraiova.ro/.
„După încetarea contractului cu Primăria Craiova nu am semnat nici un contract sau acord de cesionare a drepturilor de folosinţă a designului şi funcţiilor site-ului. Am observat că site-ul administrat de noi a fost clonat cu Teleport Pro, motiv pentru care se observă că o serie de funcţii, cum ar fi cea de căutare, traducerea în cinci limbi a site-ului ori opţiunea de sondaje, nu mai funcţionează. De asemenea, se observă că s-au pierdut toate link-urile indexate de diverse motoare de cautare. Pentru acesta, am hotărât să formulăm o plângere pentru încălcarea legii drepturilor de autor“, a precizat Liviu Mateescu, administratorul SC Pixelmotion SRL. În final, municipalitatea a anunţat că, din dispoziţia primarului Lia Olguţa Vasilescu, achiziţia „Găzduirea şi administrarea portalului Primăriei Municipiului Craiova www.primariacraiova.ro“ va fi anulată, iar întreţinerea site-ului va fi realizată de un informatician care va fi angajat prin concurs de primărie.

Olguţa şi Claudiu Manda, găzduiţi de… ciokix.ro

Primăria Craiova trebuie să răspundă unor întrebări adresate de GdS în baza Legii privind liberul acces la informaţiile de interes public, privind modul de administrare şi găzduire al paginii de internet www.primariacraiova.ro. Mai exact, GdS a întrebat cine este persoana sau firma care a administrat pagina de internet a municipalităţii începând cu 1.01.2013 şi până în prezent şi când a fost semnat un contract cu persoana/firma care găzduieşte şi administrează portalul Primăriei municipiului Craiova, sub ce clauze şi pentru ce sumă. Potrivit site-ului http://www.rotld.ro, în prezent, domeniul primariacraiova.ro este găzduit de serverele… ciokix.ro. Aceleaşi servere găzduiesc, printre altele şi domeniile olgutavasilescu.ro, claudiumanda.ro şi editie.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS