17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalLocuinţe sociale, cu deficienţe la utilităţi

Locuinţe sociale, cu deficienţe la utilităţi

Aruncate în grabă în campania electorală în locuinţele sociale din blocul 53 Lăpuş-Argeş din Craiova, 16 familii au avut ulterior surprize neplăcute. Chiriaşii se plâng că în unele apartamente instalaţia de gaze lipseşte cu desăvârşire, în altele – chiuvetele, iar în altele – gresia, chiar dacă acestea au fost trecute în contractele de închiriere ca existente. Dacă la momentul înmânării contractelor şi cheilor li s-a spus că singura lor sarcina este doar să încheie contracte cu furnizorul de energie electrică, ulterior, s-au trezit că au şi alte probleme.
„Trebuie să îşi facă dosare proprii pentru alimentarea cu energie electrică, pentru că aici, fiind o grădiniţă înainte, exista un singur contor“, spunea la acel moment Cristina Calangiu, viceprimarul Craiovei.
Probleme au chiriaşii din blocul 53 şi cu alimentarea cu gaze naturale, fapt care nu li s-a spus la încheierea contractului. „De patru luni ne-am mutat şi nu avem gaze, nu este nici contoar acolo jos şi am înţeles că pe celălalt palier nici nu este instalaţie de gaze, că în bloc a fost grădiniţă şi nu toate încăperile erau racordate la reţea. Nouă nu ne-au spus când ne-am mutat că nu sunt gaze“, a explicat locatarul de la apartamentul 5.

Administraţia locală îi ţine fără utilităţi

Locatarii susţin că primăria trebuie să depună toate diligenţele pentru a se încheia un contract cu furnizorul de gaze, în calitatea ei de proprietar. În orice situaţie, chiriaşii nu pot încheia un contract cu GDF Suez, dacă nu au acordul proprietarului, în speţă primăria. Ar mai fi şi varianta ca asociaţia să încheie acest contract, dar, cum chiriaşii din blocul 53 Lăpuş-Argeş nu sunt organizaţi într-o asociaţie, tot administraţiei locale i-ar fi mai lesne să le faciliteze beneficiul acestei utilităţi. „Trebuie să facă legătura la reţeaua de gaze, că palierul ăsta nu are, nu erau apartamentele astea racordate. Au venit  cei de la gaze, au sudat pe acolo şi trebuie să aducă jos contorul de gaze. Pe cel vechi l-au ridicat. Trebuie să facă proba reţelei. Era obligaţia primăriei, că este blocul ei“, a spus alt locatar. Până la urmă, chiriaşii s-au mobilizat ca să poată să-şi rezolve problemele cu facturile de la furnizorii de utilităţi.
„Când ne-am mutat aici, nu ne-au spus că nu avem gaze. Se fac patru luni de când stăm aşa. Am luat butelii, unii au cumpărat, alţii au împrumutat. Trebuie să ne descurcăm cumva. Dar acum este cineva, care se ocupă să avem o asociaţie de locatari şi o să ne descurcăm mai uşor. Au fost probleme şi cu contractele pentru căldură. Cei de la Gaze au zis că vin săptămâna asta. Trebuie să verifice instalaţia, să mai facă nişte racordări. Deocamdată, folosim butelia. Au fost şi alte probleme, eu am avut trecut în contract chiuvetă şi nu am găsit nici o chiuvetă. Am înţeles că la alţii era în anexa de la contract gresie şi nu era gresie. Am tăcut, ce să facem?!“, a afirmat o chiriaşă.

Proprietarul încheie contractul

„Dacă apartamentele nu sunt contorizate individual, contractul de furnizare se încheie cu proprietarul sau cu asociaţia de proprietari legal constituită, însă, în cazul în care se încheie cu asociaţia de proprietari, este necesar, de asemenea, acceptul proprietarului. Acceptul proprietarului la depunerea actelor pentru încheierea contractului de furnizare este obligatoriu“, a declarat Ramona Sărărescu, reprezentant GDF Suez Energy România SA

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS