21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalNu ai bani de şpagă, laşi ginecologului bijuteriile

Nu ai bani de şpagă, laşi ginecologului bijuteriile

Procurorii doljeni au dispus trimiterea în judecată a dr. Radu Nicon, medic ginecolog la Spitalul de Urgenţă Craiova, cercetat pentru luare de mită după ce a trimis o pacientă să-şi amaneteze bijuteriile ca să-i dea şpaga cerută.

Povestea în cazul şpăgii luate de dr. Radu Nicon, medic ginecolog la Clinica I Obstetrică-Ginecologie a Spitalului de Urgenţă Craiova, a început pe 25 februarie, anul acesta, când Larisa, o elevă de 18 ani, din municipiu, a aflat că este în pericol să piardă sarcina. În momentul în care a aflat că este însărcinată cu prietenul ei, tânăra nu a vrut să îşi ascundă sarcina sau să o întrerupă, motiv pentru care s-a dus la o policlinică pentru supravegerea sarcinii. Pentru că începuse să aibă sângerări, pe 25 februarie, Larisa s-a prezentat la policlinică pentru un control, ocazie cu care a aflat că este vorba de un avort în curs. Medicul i-a recomandat fetei întreruperea sarcinii şi a îndrumat-o către cabinetul de obstetrică-ginecologie al dr. Radu Nicon. Tânăra s-a dus imediat la cabinetul indicat, însă de acolo a fost trimisă la Spitalul de Urgenţă Craiova, unde medicul Nicon era de gardă. Când a ajuns la spital, a fost consultată de o asistentă, iar, în jurul orei 18.00, a fost internată în salonul 713 al Clinicii I Obstetrică-Ginecologie, diagnosticul fiind de avort în curs, sarcină 11-12 săptămâni. A urmat altă serie de investigaţii, apoi tânăra a fost chemată de dr. Nicon în cabinetul său. Larisa le-a povestit procurorilor că dr. Radu Nicon i-a spus clar că întreruperea de sarcină o costă 500 de lei, dar şi că va face intervenţia abia după ce va primi banii.
Pacienta i-a răspuns medicului că nu are atâţia bani şi a încercat să-l sensibilizeze cu o poveste tristă: soţul îi murise în urmă cu două săptămâni, iar părinţii ei erau în străinătate, la muncă, aşa că nu avea de unde să facă rost de suma de bani cerută. Doctorului nu i-a păsat de dificultăţile tinerei şi i-a spus sec că „el are timp să aştepte, cea care este în dificultate fiind ea“, după cum au consemnat procurorii în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a dr. Nicon.

Bijuterii în loc de şpagă
    
Procurorii care l-au cercetat pe medicul Nicon nu au putut stabili cine a venit cu ideea ca pacienta să-i lase ginecologului drept garanţie un lănţişor şi o brăţară de aur, declaraţiile celor doi fiind contradictorii. Anchetatorii au reţinut că, „chiar dacă iniţiativa a aparţinut denunţătoarei, medicul a acceptat fără rezerve propunerea făcută“. Bijuteriile au fost băgate într-un plic şi puse în fişetul din cabinetul medicului, urmând ca a doua zi tânăra să le amaneteze şi să facă rost de banii pentru şpagă. Ulterior, după ce s-a plâns colegelor din salon de şpaga cerută de doctor, Larisa a fost sfătuită să facă rost de bani şi să îşi recupereze bijuteriile de la dr. Nicon, lucru pe care l-a făcut chiar în acea seară. Tânăra şi-a sunat prietenul şi l-a rugat să facă rost urgent de 500 de lei, pentru că altfel medicul nu îi face întreruperea de sarcină. În jurul orei 22.00, prietenul fetei a venit la spital şi i-a adus 400 de lei şi un cercel de aur de aproximativ trei grame. După aceea, Larisa a dat fuga la cabinetul dr. Nicon şi i-a dat cei 400 de lei în schimbul bijuteriilor. Pentru diferenţa de 100 de lei i-a lăsat medicului cercelul de aur, urmând ca a doua zi să îl ducă la o casă de amanet. Procurorii doljeni au mai precizat că, abia după ce a primit banii şi cercelul de aur, în jurul orei 23.00, dr. Nicon i-a efectuat pacientei intervenţia de întrerupere a sarcinii. În dimineaţa zilei de 26 februarie, potrivit înţelegerii, tânăra s-a dus la cabinetul dr. Nicon ca să ia cercelul şi să-l ducă la amanet. Larisa se hotărâse deja să-l denunţe pe doctor, aşa că a înregistrat cu telefonul mobil discuţia purtată cu acesta. „Din conţinutul transcris în procesul-verbal rezultă fără echivoc solicitarea făcută de inculpat de a amaneta cercelul, cât şi faptul că doreşte să primească banii cât mai repede posibil“, au mai precizat anchetatorii în rechizitoriu. Ulterior, după ce s-a întors în salon, Larisa a aflat că urmează să fie externată şi că nu mai trebuie să se prezinte la medic pentru eliberarea biletului de ieşire din spital, aşa că a luat hotărârea să plece fără să-i mai dea cei 100 de lei ginecologului.

Flagrant la… ginecolog

Larisa a decis să nu se ducă la cabinetul dr. Nicon pentru controlul stabilit pentru 5 martie, iar, pe 11 martie, s-a prezentat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj şi a depus un denunţ împotriva ginecologului, dar şi înregistrarea făcută cu telefonul mobil în cabinetul acestuia pe 26 februarie.
În baza denunţului tinerei, anchetatorii au obţinut autorizaţiile pentru interceptarea şi înregistrarea audio-video a discuţiilor purtate de dr. Nicon şi au autorizat folosirea unui investigator sub acoperire. Două zile mai târziu, având în buzunar o bancnotă de 100 de lei dată de anchetatori, tânăra s-a prezentat la cabinetul particular al dr. Nicon. Acesta din urmă a consultat-o pe pacientă şi i-a adus aminte că i-a rămas datoare cu 100 de lei, bani pe care fata i-a şi dat după efectuarea consultaţiei. Ulterior, procurorii au stabilit că, „verificându-se evidenţele cabinetului medical, s-a constatat că nu a fost evidenţiată în registru consultaţia efectuată şi nu a fost eliberată chitanţă pentru suma de bani primită“.
La plecare, medicul ginecolog i-a cerut fetei ca, pe 17 martie, să treacă pe la Spitalul de Urgenţă Craiova, pentru a-i face alt control. În ziua stabilită, Larisa s-a dus la spital şi i-a „servit“ o poveste ticluită de anchetatori: are o verişoară care este căsătorită, însă a rămas însărcinată cu antrenorul de fitness şi are nevoie de un chiuretaj destul de repede, pentru că urma să i se întoarcă soţul din străinătate. Radu Nicon a fost de acord să facă întreruperea de sarcină, iar în aceeaşi zi, în jurul orei 11.30, poliţistul sub acoperire s-a şi prezentat la dr. Nicon. În cazul „amantei“ investigatorului, tariful a fost însă de 300 de euro sau 1.300 de lei. Poliţistul i-a dat însă numai 1.000 de lei în bancnote care fuseseră marcate înainte cu inscripţia „MITĂ 161/P/2013“. După ieşirea investigatorului, în cabinetul dr. Nicon au intrat ofiţerii anticorupţie, care erau însoţiţi de un procur. În faţa acestora, dr. Nicon a declarat că are la el 1.000 de lei, bani care îi primise de la un tânăr pe care nu îl cunoştea în contul unui împrumut dat anterior… Larisei.
După ce a fost prins în flagrant, dr. Radu Nicon a fost arestat preventiv, iar în cursul săptămânii trecute a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de luare de mită.

Nu iese încă din arest

Dosarul în care va fi judecat dr. Radu Nicon a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, instanţă care a dispus menţinerea arestului preventiv în cazul inculpatului. Medicul a făcut recurs împotriva hotărârii Tribunalului Dolj, însă, vineri, Curtea de Apel Craiova i l-a respins ca nefondat.

Şi-a recunoscut faptele

Procurorii doljeni au mai menţionat în rechizitoriu că, pe parcursul cercetării penale, dr. Nicon a avut o atitudine parţial nesinceră şi nu a recunoscut că a primit bani de la pacientă şi de la poliţistul sub acoperire. Abia pe 3 aprilie, cu ocazia unei noi audieri, inculpatul a recunoscut în faţa procurorului faptele comise, „manifestând şi o atitudine de regret faţă de comiterea infracţiunilor reţinute în sarcina sa“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS