22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCurajul are un nume: Cristi Becheanu din Segarcea

Curajul are un nume: Cristi Becheanu din Segarcea

http:http://www.youtube.com/watch?v=JqHqsSEHDfw

Cristian Marian Becheanu sau Cristi, cum îi spun apropiaţii, este, de sâmbătă, un erou. Copilul de 14 ani cu un altruism incredibil şi o tărie de caracter dată, poate, de curajul vârstei a reuşit să-l salveze dintr-o fântână pe Gabriel Ruiu, un copilaş de doar trei ani. Lucrurile s-au petrecut weekendul trecut în Segarcea şi, de atunci, Cristi este declarat, oficial, erou. 

Sâmbătă, la amiază, localitatea Segarcea a fost un loc al aşteptării şi al rugăciunilor. Gabriel Ruiu se juca împreună cu fratele său în curtea casei, în compania mamei care culegea iarbă. Un mic moment de neatenţie a fost suficient pentru ca micul Gabriel să calce pe capacul fântânii, adâncă de 15 metri, şi să cadă cu tot cu el. De atunci, a început teroarea.

Cristi, un ajutor constant pentru oameni

O circumferinţă a umerilor de 29 de centimetri, o fântână cu un diametru de 30 de centimetri şi nişte mâini straşnice. Aşa a început călătoria lui Cristi din Segarcea, care nu se află la prima „abatere“ de a salva vieţi. În urmă cu trei ani, la doar 11 ani, el a reuşit să scoată mai multe persoane dintr-o maşină implicată într-un accident şi să sune la 112. Îşi ajută constant semenii, care îl apreciază şi vorbesc cu căldură despre el. „Este un prieten bun, m-a ajutat într-o problemă cu bicicleta, foarte rău m-am lovit la genunchi, a trebuit să mă şi operez. El, fiind acolo, mi-a pus mâna pe lângă capul lui şi m-a dus la mama“, povesteşte cu drag unul dintre colegii săi, Marius. Alt coleg, Liviu, spune că-l cunoaşte pe Cristi de mult timp: „Îl ştiu de la patru ani. A făcut un gest foarte curajos. Cred că atunci când va mai avea ocazia, o să mai salveze. A fost curajos, şi-a păstrat calmul. Aş face şi eu asta pentru o viaţă, mai ales că era un copil de trei ani“.

„Am fost foarte fericit când l-am ridicat“

Visul lui este să devină pompier, pentru că vrea să ajute. El este al treilea copil pe care echipajul ISU de la faţa locului a încercat să îl bage în fântână, pentru a-l salva pe copilaşul de trei ani căzut accidental în acel puţ al groazei. Ceilalţi doi n-au încăput, iar Cristi nu s-a dat în lături de la a face un lucru bun. Pompierii l-au legat de glezne cu o coardă şi l-au introdus în puţ. „M-am decis să-l scot de acolo, că plângea în fântână. Prima dată nu au vrut să mă bage pompierii, pentru că le era frică, poate rămâneam şi eu acolo“, povesteşte eroul de 14 ani. „Am fost foarte fericit când l-am ridicat. I-am zis să-mi dea mânuţele, mi-a dat mânuţele şi l-am scos de acolo! Prima dată nu mi-a fost frică, dar după aceea, când l-am scos, era ud pe mâini şi mi-era că alunecă“. Contactaţi de GdS, reprezentanţii ISU au povestit prin ceea ce au trecut cu tânărul curajos: „Comandantul intervenţiei a discutat cu copilul de 14 ani, care s-a oferit să ne ajute. I s-a explicat ce are de făcut, a fost ancorat şi introdus în fântână. L-a prins pe copil de mâini, după care ambii au fost ridicaţi“. Aceştia au mărturisit că operaţiunea a fost destul de dificilă din cauza dimensiunilor reduse ale fântânii şi că, pe parcursul a mai bine de două ore, pompierii au introdus oxigen în fântână.

„A fost curajul vârstei“

Elev în clasa a VII-a la Şcoala Generală din Segarcea, Cristi Becheanu e un elev bun. „El şi-a asumat nişte riscuri. Au încercat şi adulţii să intre şi n-au reuşit. Se juca fotbal pe terenul de sport şi s-a dus din pură curiozitate. A fost curajul vârstei“, a povestit Gabriela Panait, o directoare de şcoală mai mult decât mândră. Diriginta lui Cristi şi profesoara lui de sport, Lorena Amza, spune că a privit cu lacrimi în ochi imaginile difuzate la televizor în momentele salvării: „Sunt profesoara lui Cristi de trei ani şi dirigintă de un an. Este un copil extraordinar. Îşi îngrijeşte familia şi are nevoie de sprijinul nostru pentru a mai face gesturi din acestea. M-a impresionat. E silitor, vine şi la şcoală, învaţă cât poate şi se străduieşte“.

„E mărunt, dar e zburdalnic“

Unul dintre cei mai fericiţi părinţi, Nicolae Becheanu, tatăl micului erou din Segarcea, spune că fiul lui a moştenit curajul de la el. E mândru nevoie mare de copilul său şi spune că o să-l susţină în continuare să ajute oamenii atunci când aceştia au nevoie. „L-am îndemnat de mic copil să fie curajos, cuminte şi să înţeleagă pe oricine. Am avut emoţii foarte mari atunci când a scos copilul, dar nu trebuia să mă pierd eu, că se pierdea şi el mai rău ca mine. E foarte muncitor, ne ajută cu animalele, prin grădină, în gospodăria familiei. E mărunt, dar e zburdalnic“, mărturiseşte cu drag tatăl lui Cristi.

Gabriel Ruiu, externat

Micul Gabriel, în vârstă de doar trei ani, a scăpat cu viaţă după cele două ore ale groazei trăite sâmbătă. Cu ajutorul echipajului ISU Dolj şi cu cel al mâinilor lui Cristi, care l-au adus cu bine la suprafaţă, cel mic a scăpat fără răni grave. „Cel mic era cu soţia afară şi l-am auzit pe fratele lui ţipând că a căzut bebe. M-a terminat. Soţia culegea iarbă din rondul din faţa casei. Nici nu pot să-mi imaginez cât de repede s-a putut întâmpla nenorocirea. Niciodată nu s-a întâmplat ca ei să fie singuri afară, ori eram eu cu ei, ori soţia, ori bunica. Le mulţumesc tuturor celor care au participat la intervenţie“, a mărturisit Nicolae Ruiu. Gabriel a fost externat ieri-dimineaţă de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova şi, înainte de a merge acasă, părinţii lui i-au cumpărat o bicicletă pe care şi-o dorea foarte mult. „Cel mic este bine. Au fost suspiciuni de fisură de coloană cervicală, dar acum este bine. Mulţumim lui Cristian şi lui Dumnezeu pentru că i-a dat curaj să intre să-l salveze“, a povestit, cu lacrimi în ochi, tatăl celui mic. Acesta, bandajat în jurul gâtului, a stat în braţele mamei, care cu greu şi-a stăpânit lacrimile. Mulţumită oamenilor care s-au implicat în operaţiunea de salvare, aceasta poate să-şi ţină copilul sănătos în braţe.

Premiaţi pentru curaj

Actul de curaj al lui Cristian Becheanu nu a trecut neobservat. El a primit, duminică seară, o cupă din partea prefectului Marius Cristinel Deca, având distincţia „Cel mai curajos oltean“. Evenimentul a avut loc în faţa a aproximativ 4.000 de persoane care au asistat, în Sala Polivalentă din Craiova, la meciul de baschet dintre SCM U Craiova şi CS Gaz Metan Mediaş. Mai mult, astăzi, de la ora 11.00, în Sala Mare de şedinţe a Instituţiei Prefectului, vor fi premiaţi atât Marian Cristian Becheanu, cât şi comandatul secţiei de pompieri Segarcea, locotenent-colonel Cătălin Mazilu, dar şi comandantul adjunct al secţiei de pompieri Segarcea, căpitan Cristian Nedelea.

DGASPC Dolj s-a autosesizat

Directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj, Florin Stancu, a declarat pentru GdS că „ne-am autosesizat din presă despre acest caz. Demarăm în prezent o anchetă pentru a vedea dacă cel mic a fost supravegheat corespunzător, dacă condiţiile în care locuiesc cei doi copii, atât cel mic, cât şi cel de 14 ani, sunt cele necesare dezvoltării unui minor. Vrem să vedem concret unde se aflau reprezentanţii legali ai copilaşului, dacă au mai existat astfel de situaţii în care minorul să nu fie supravegheat corespunzător“. Directorul DGASPC Dolj a mai precizat că se doreşte şi o evaluare a lui Cristian Becheanu. „Specialiştii noştri, psihologi, asistenţi sociali vor discuta cu minorul. Vrem să aflăm dacă a suferit o traumă şi dacă are nevoie de consiliere“, a conchis Florin Stancu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS