Acasă Local Tratează din timp afecţiunile de sezon ale copilului

Tratează din timp afecţiunile de sezon ale copilului

 Factori de risc

Părinţii se confruntă, primăvara şi toamna, cu o serie de probleme de sănătate ale micuţiilor lor, copiii cei mai predispuşi fiind cei ce frecventează colectivitatea. În această perioadă sunt întâlnite adevărate epidemii de rinofaringite sau angine (amigdalite) la grădinițe şi şcoli. Principalii factori de risc, pentru apariţia afecţiunilor din sfera orl la copii, sunt virusurile şi bacteriile. Ele pătrund în organism pe cale aeriană, sau prin simpla atingere a unor obiecte. De multă vreme, anotimpurile încep şi se sfârşesc dincolo de perioada calendaristică normală, acesta este şi motivul pentru care „vremea înşelătoare” constituie un factor declanşator al afecţiunilor de sezon.

Tipuri de afecţiuni

Patologia acută a copiilor include: rinofaringite acute, angine acute, otite medii acute, mastoidite acute, sinuzite acute la copii peste 5-7 ani, etc. Deasemenea este afectat şi sugarul de rinoadenoidite acute frecvente, în primul an de viaţă. Afecţiunile cronice care se pot acutiza în această perioadă sunt otitele cronice, anginele hipertrofice, vegetaţiile adenoide, la copilul de vârstă preşcolară şi şcolară. Din punct de vedere al etiologiei, în primii 3 ani de viaţă predomină virusurile în patologia bolilor ORL, pentru că la vârste mai mari (preşcolar, şcolar) cauzele să fie mixte, adică virale şi bacteriene. Excepţie fac sugarii mici, în primele 3 luni de viaţă, când etiologia este bacteriană (streptococ, stafilococ, Haemophilus influenzae, bacili grami-negativi).

Simptome

Simptomatologia este corelată cu vârsta, ea variază de la febră, tuse, stare generală mediocră, agitaţie, inapetenţă, vărsături, scaune diareice, până la simptomatologia specific ORL (rinoree, obstrucţie nazală, disfagie, tuse iritativă, otalgie, odinofagie).

Diagnostic şi tratament

Medicul pediatru stabileşte diagnosticul coroborând anamneza, examenul clinic al copilului şi investigaţiile paraclinice uzuale (hemoleucograma completă, exudat nazal şi faringian, VSH, ASLO, proteina C reactivă), şi dacă sunt necesare, şi pe baza testelor specifice în funcţie de recomandări.

Tratamentul este simptomatic şi etiologic in funcţie de vârsta copilului. La apariţia primului simptom de boală (cele mai frecvente fiind febra şi starea generală proastă), este bine ca părintele să se prezinte cu copilul la medicul specialist pediatru pentru a fi consultat, nu să îşi ia responsabilitatea să-şi trateze singur copilul după sfaturile farmacistului sau ale altor persoane neavizate.
Atenţie! Una din marile greşeli ale părintelui, dar cea mai frecvenţă şi care are repercursiuni asupra sănătăţii viitoare a copilului, este antibioterapia (tratamentul cu antibiotice) fără consultul pediatrului.

 Prevenţie şi sfaturi

Pentru a preveni instalarea bolii, trebuie făcută o imunoprofilaxie ce poate fi activă, prin vaccinare, sau pasivă, prin seruri imunoglobuline, precum şi screeningul bolilor la intrarea în colectivităţi (exudat faringian pentru streptococ beta-hemolitic, examen coproparazitologic, avizul epidemiologic privind vaccinările). Păstrarea igienei personale, o alimentaţie echilibrată, condiţii de viaţă optime ajută deasemenea la prevenirea şi răspândirea bolilor. Totodată parinţii trebuie să fie vigilenţi cu joaca prelungită a copiilor în aer liber, deoarece copiii nu se imbracă corespunzător, iar vremea este schimbătoare.

Atenţie! Ignorarea afecţiunilor din sfera orl la copii, sau amânarea vizitei la medicul pediatru, poate atrage după sine probleme foarte grave pentru copil pe viitor (pneumonii, laringite cronice, bronşite, sinuzită bacteriană, polipi, alergii, etc).

Dr. Marina Silveta TRUSCĂ, Medic specialist pediatru – Clinica Oncofort Craiova

Promoţie:

Numai în perioada 15 Apr 2013- 31 Mai 2013, Clinica OncoFort Craiova, Str. Brestei-Nr.3, vă oferă un pachet complet de prevenţie şi tratament la doar 115 lei.
Detalii şi programări 0351-442.419 sau 0771-594.383.

Exit mobile version