10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAfaceri cu casele groazei

Afaceri cu casele groazei

http:http://www.youtube.com/watch?v=uef_-SIJIK0

Zeci de familii din cartierul craiovean Bariera Vâlcii trăiesc de două săptămâni coşmarul vieţii lor. Nu au căldură, nu au curent electric, nu au apă curentă. Tremură în propriile case din cauza frigului, drămuiesc fiecare picătură de apă, îşi fac nevoile în jurul caselor sau blocurilor în care locuiesc şi nu au unde să-şi pregătească mâncarea.

„Suntem ca în epoca de piatră, nu avem nimic. Nici apă, nici curent. Ieşim în grădină, că nu avem apă la WC-uri. Acum două săptămâni au venit cei de la CEZ şi ne-au deconectat. Povestea este mai complicată aici la noi. Casele astea şi blocurile au fost făcute de unu’ Niţu şi nevastă-sa sau ce este, Raicea Elena, de la care noi am cumpărat. Ăsta, ca să ne furnizeze nouă curent, a aranjat cu unii de la CEZ şi s-a branşat fără aprobare. Însă, el avea aprobare doar pentru o pompă cu care trăgea apă dintr-un puţ şi alimenta clădirile în care stăm noi. Dar acum două săptămâni au venit de la CEZ în control şi l-au depistat că făcuse un branşament ilegal şi au tăiat tot. Noi am rămas fără curent, fără apă, fără căldură. Problema este că nu avem nici o utilitate. Nu avem gaze, mă încălzesc la butelie. Cum vine întunericul, gata, ne culcăm! Nu avem televiziune. De două săptămâni suntem pierduţi în spaţiu. Nu putem să facem contract cu CEZ, terenul este proprietate privată şi strada am înţeles că este tot a lui Niţu. Noi toţi figurăm la acelaşi număr, 76, de pe Aleea 1 Şimnic. Sunt în situaţia asta vreo zece vile şi două blocuri. Iar Niţu şi Raicea au fugit, nu mai dau ochii cu noi“, a spus Istudor Lache.
Bărbatul spune că a cumpărat aici o vilă şi o garsonieră din anul 2009, a plătit preţul convenit cu vânzătorul, dar acesta refuză să perfecteze cu el actele în formă autentică. Din această cauză, nu poate să încheie cu furnizorii de utilităţi contracte. În fapt, singura utilitate de care ar putea beneficia este energia electrică, deoarece în zonă nu există reţele de apă, de gaz, de telefonie, de cablu tv.

Blocul congelator

Pentru alţii situaţia este mult mai neagră. Familia Colan locuieşte într-un apartament de trei camere, pe care l-a cumpărat în anul 2010 de la Liviu Niţu. În locuinţă este un frig cumplit, nu au apă la baie şi bucătărie, toate aparatele electrice şi electrocasnice nu mai funcţionează, pentru că nu este energie electrică în toată clădirea. Oamenii abia îşi pregătesc hrana folosind o butelie. Stau îmbrăcaţi cu haine groase în propriile case transformate în congelatoare. Sunt familii cu copii, disperate că nu ştiu ce să mai facă. „Suntem disperaţi. Eu sunt operat şi am venit din spital să stau în frigul ăsta cumplit. Sunt două săptămâni de când stăm fără lumină, căldură, apă. Tot ce aveam în frigider s-a stricat. Pregătim mâncare la două zile, iar cei care au plite electrice nu-şi pot pregăti nici un ceai. Nu ştim ce să mai facem, depindem cu totul de Niţu şi Raicea, iar cei doi au dat bir cu fugiţii. Iniţial, Niţu a luat autorizaţie de la CEZ pentru o pompă cu care să tragă apa dintr-un puţ forat, probabil când s-au făcut construcţiile. Am înţeles că a aranjat cu nişte angajaţi de la CEZ să-i facă nişte racorduri ca să poată distribui electricitate caselor şi blocurilor în care locuim noi. Noi nu aveam contracte cu furnizorul de energie electrică, îi plăteam lui Niţu pe un tabel făcut de el. Venea, citea contoarul şi ne spunea, atât ai consum, atât ai de plătit. Nu ne dădea factură, nimic. Nu mai ştiu dacă el plătea la CEZ. Când voia el, ne oprea curentul, altora îl tăia de tot. Oricum, era pe mână cu aştia de la CEZ. Acum două săptămâni ăştia au venit în control şi au găsit branşamentul ilegal. Au tăiat toate firele şi noi suntem aşa cum ne vedeţi, în beznă, în frig. Am fost înşelaţi“, a spus Radu Colan.

Au vânat un chilipir, dar au fost înşelaţi

Problema celor care locuiesc în casele şi blocurile care figurează pe Aleea 1 Şimnic, numărul 76, este mult mai complicată. Cei mai mulţi dintre ei au crezut că au dat peste un chilipir, când, în anii 2009-2010, au avut posibilitatea să-şi cumpere vile şi apartamente la preţuri destul de mici într-un complex nou de locuinţe. Nu au mai luat în seamă faptul că sunt la periferia oraşului, că nu au utilităţi, că sunt lipsiţi de un mijloc de transport în comun, că vor circula pe nişte drumuri desfundate, că strada pe care se află locuinţele lor este proprietate privată, nici măcar nu figurează ca stradă. Nu au deschis ochii nici măcar la perfectarea juridică a documentelor de achiziţionare a imobilelor.
Cei mai mulţi dintre ei sunt în situaţia familiei Colan, care a încheiat în anul 2010 un antecontract de vânzare-cumpărare cu firma Smart Construct SRL, al cărui reprezentant era Niţu Liviu Ion. Achiziţionau astfel un apartament cu trei camere la un preţ de 38.900 de euro. În act, vânzătorul specifica faptul că nu prezenta actele de proprietate pe teren şi construcţie, dar nici altă autorizaţie, proiect, certificat de urbanism, iar cumpărătorul în naivitatea lui accepta. Acesta din urmă plăteşte 19.500 de euro din sumă şi se obligă să achite restul în 97 de rate lunare. Ulterior, intră în scenă Elena Claudia Raicea (reprezentant al Smart Construct). Aceasta încheie un act adiţional la acest antecontract de vânzare-cumpărare în faţa unui notar, în care modifică preţul la 32.000. În acelaşi act se arată că s-au plătit 22.000 de euro, iar actul de vânzare se va perfecta până cel târziu la data de 25.10.2012. Clauze încălcate de ambele părţi. Deoarece atât Liviu Niţu, cât şi Elena Raicea nu au prezentat nici până la această dată cumpărătorilor actele doveditoare pentru proprietate, autorizaţiile de construire, un proiect, nomenclator stradal. Cumpărătorii susţin că aceste acte nu există. „Eu am solicitat la primărie să văd dacă există autorizaţie. Mi-au răspuns că nu există solicitare pentru obţinerea autorizaţiei de construire şi a certificatului de urbanism“, a adăugat Radu Colan.
Întrebat de această situaţie, Liviu Niţu recunoaşte că nu are autorizaţie pentru aceste construcţii ridicate pe un teren situat pe Aleea 1 Şimnic. Acesta a fost doar parcelat, „dar primăria nu ne-a dat autorizaţie că era în zona verde, dar o să cerem în instanţă să ne clarificăm situaţia“, a spus Liviu Niţu. În schimb, Elena Claudia Raicea, contactată telefonic de noi, a refuzat să dea orice explicaţie.

Inspecţia în Construcţii verifică

„Avem o sesizare din partea lui Radu Colan, care ne spune că a cumpărat un apartament, dar nu i s-a prezentat nici un document din partea vânzătorului. Noi trebuie să identificăm presupusul proprietar, care ar fi Elena Claudia Raicea. Am contactat această persoană şi ne-a spus că se va prezenta însoţită de un avocat. Probabil că aici nu există o autorizaţie de construire. Este o problemă veche din anii 2007- 2008, dar care abia acum iese la iveală. Nu se ştie dacă vânzătorul este şi proprietarul. Este o situaţie juridică încurcată. Depinde ce documente ne va prezenta Raicea Elena. Trebuie văzut cine plăteşte taxe şi impozite pentru aceste imobile şi ce vor spune autorităţile administrative“, a precizat Marcel Marcea, directorul Direcţiei Regionale în Construcţii Sud-Vest Oltenia.

Grave probleme juridice

„Aceşti cumpărători au posibilitatea să plătească întreaga sumă, apoi să solicite transmiterea dreptului de proprietate fie prin perfectarea actelor în formă autentică în faţa unui notar, fie pe cale judecătorească. Hotărârea judecătorească obţinută le va ţine loc de titlu de proprietate. Se mai ridică problema cine este proprietarul terenului de sub construcţie, dacă acesta a fost transmis odată cu dreptul asupra imobilului, problema utilităţilor şi cea a accesului către imobil“, a precizat avocat Sorin Stănciulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS