10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCanalizare şi apă la Cârcea

Canalizare şi apă la Cârcea

Primăria Cârcea se pregăteşte să introducă apă şi canalizare şi în cartierul de case din vecinătatea Uzinei Ford

Administraţia locală din comuna doljeană Cârcea s-a decis să introducă apă şi canalizare şi în cartierul de vile de lângă Uzina Ford. Sutele de vile din acel cartier – în care locuiesc, printre alţii, fostul prefect Elena Costea, dar şi managerul public al Craiovei, Gheorghe Nedelescu, alături de numeroşi magistraţi şi poliţişti – au fost mulţi ani date uitării de conducerea localităţii, din cauza faptului că respectiva zonă era disputată cu municipiul Craiova. În plus, nici interesul politic pentru acest cartier nu era deosebit, întrucât prea puţini dintre proprietarii caselor aveau buletin de Cârcea, deci nu puteau să-şi exercite dreptul de a vota pentru conducerea comunei la alegerile locale.

Întâlnirea de pe 13

Pentru a afla doleanţele cetăţenilor din zona menţionată, dar şi pentru a le expune planurile sale de viitor, primarul din Cârcea i-a convocat pe locatarii caselor din vecinătatea Uzinei Ford la o întrunire publică, programată la sfârşitul acestei săptămâni.
„Sâmbătă, 13 aprilie, ora 10.00, la Liceul Agricol «Constantin Ianculescu», vom avea o întâlnire cu cetăţenii care locuiesc în zona Ford, cartierul Banu Mărăcine, în ceea ce priveşte proiectele de infrastructură din următoarea perioadă – este vorba de apă şi canalizare în acea zonă, dar vom lua în calcul şi discuţii legate de problemele curente cu care se confruntă cetăţenii de acolo“, a spus Valerică Pupăză, primarul din Cârcea.
Edilul susţine că abia după introducerea utilităţilor se va lua în discuţie asfaltarea străzilor din acest cartier de vile: „Ştim că majoritatea cetăţenilor de acolo, cu toate că locuiesc în comuna noastră, au case de locuit şi în Craiova. Sunt obişnuiţi cu un anumit nivel de confort în oraş şi de aceea administraţia locală de la Cârcea intenţionează ca, în acest mandat, pe lângă proiectele pe care le are în derulare şi în alte zone ale comunei, să le rezolve şi problema introducerii apei potabile şi canalizării. Abia după aceea ne vom gândi şi la asfaltarea străzilor. Unii ne-au zis să le asfaltăm strada, pentru că o putem sparge după aceea, dar le-am spus că nu se poate aşa ceva! Întâi băgăm utilităţile şi apoi vom asfalta!“.

Deocamdată, doar proiectul

În ceea ce priveşte sursa de finanţare pentru aceste lucrări, primarul Pupăză nu mizează pe fonduri europene, ci speră mai degrabă să primească bani de la guvern: „Ar putea zice unii să aşteptăm, că poate va apărea vreo sursă de finanţare pe fonduri europene. Dar nu vom aştepta, pentru că localitatea noastră are 1.800 ha de intravilan. Deci, am avea zone destule unde să folosim şi fondurile europene, la nevoie. Însă, cât putem să facem din fondurile proprii, vom face. În acest an ne vom ocupa de partea de proiectare pentru cele două utilităţi. Totodată, vom căuta până la finele anului şi o sursă de finanţare. Sperăm să obţinem finanţare de la Ministerul Dezvoltării. Dacă nu, vom face lucrarea cu bani din bugetul local, iar la nevoie vom face şi un împrumut la bancă“.
Primăria Cârcea a finalizat, nu demult, Centrul Medical din comună, pe care urmează să-l ofere spere închiriere către diferiţi medici specialişti care să-şi deschidă cabinete pe lângă cele ale medicilor de familie. Pe plan local există şi o investiţie în derulare – e vorba de un Centru Cultural, care va dispune şi de o bază sportivă, investiţie care se va finaliza în acest an. În faza de licitaţie, în vederea desemnării constructorului, se află altă lucrare – executarea unei reţele de canalizare de circa 13 km şi a unei staţii de epurare pentru satul vechi. „Acum, ca în fiecare primăvară, aşa cum e normal, am trecut la repararea tuturor străzilor. Vorbim, însă, doar de pietruirea străzilor, nu de asfaltare, pentru că, repet, nu vom face asfaltări înainte să introducem utilităţile“, a subliniat Valerică Pupăză.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS