11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSuspecţi de terorism, ridicaţi de mascaţi

Suspecţi de terorism, ridicaţi de mascaţi

Patru cetăţeni români şi libanezi, suspectaţi de tentativă de acte de terorism, au fost ridicaţi, ieri-dimineaţă, din Bănie, în urma unor descinderi făcute de ofiţerii BCCO Craiova. Aseară, principalul suspect, un libanez, de 34 de ani, a fost reţinut pentru 24 de ore şi dus în arestul IPJ Dolj.

Ofiţerii BCCO Craiova, sprijiniţi de luptătorii de la Intervenție Rapidă şi coordonaţi de un procuror al DIICOT, au efectuat ieri-dimineaţă şase percheziţii la domiciliile membrilor unei grupări infracţionale, dar şi la firmele controlate de aceştia. Potrivit anchetatorilor, au fost vizaţi patru cetăţeni români şi libanezi, despre care există indicii că s-au implicat în livrarea de echipamente militare unor facţiuni din Libia, Palestina şi Siria. Printre cele patru persoane ridicate şi duse la audieri se numără şi Hussein Kassem Ghzayel, de 34 de ani, cetăţean libanez, care a absolvit Facultatea de Medicină în Craiova, considerat principalul suspect în acest caz. Procurorii au reţinut că libanezul „a efectuat demersuri în vederea procurării ilegale a mai multor arme militare letale (pistoale mitralieră, aruncătoare etc.) şi alte echipamente militare, în scopul comercializării acestora către diferite facţiuni militare/paramilitare din Liban, Palestina şi Siria“.
Pentru intenţia suspecţilor de a livra armament şi echipamente militare în zone cunoscute cu un grad ridicat de risc terorist, cei patru suspecţi sunt cercetaţi pentru comiterea infracţiunii de tentativă de acte de terorism, dar şi pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

De la livrări de arme, la trafic de migranţi

Anchetatorii au mai precizat că, în plus, suspecţii s-au implicat şi în transportarea ilegală a unor cetăţeni libanezi pe teritoriul Germaniei, motiv pentru care sunt cercetaţi şi pentru comiterea infracţiunii de trafic de migranţi.
„În sarcina membrilor grupării se mai reţine că au racolat şi transportat pe teritoriul României cetăţeni de origine libaneză, sub pretextul efectuării de studii universitare, în scopul transportării ulterioare a acestora, în mod ilegal, pe teritoriul Germaniei“, au mai precizat anchetatorii. Într-o declaraţie dată Agerpres, Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al SRI, a precizat că gruparea a fost supravegheată încă din septembrie 2012 de ofiţerii din cadrul SRI Dolj, iar până în prezent au fost oprite două tentative de trecere ilegală a frontierei de către doi cetăţeni palestinieni care au intrat legal în România, însă pe care Hussein Kassem Ghzayel intenţiona să-i transporte ilegal în Germania.
După efectuarea percheziţiilor, suspecţii au fost duşi direct la sediul DIICOT din Craiova pentru a fi audiaţi. În cursul serii, anchetatorii au hotărât să îl reţină pentru 24 de ore pe cetăţeanul libanez Hussein Kassem Ghzayel, care a fost dus în arestul IPJ Dolj. Faţă de un al doliea suspect, o femeie din Craiova, procurorul de caz a dispus măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu o perioadă de 30 de zile.

Proces pentru extrădare

În decembrie 2010, Serviciul pentru Imigrări Dolj a emis pe numele lui Hussein Kassem Ghzayel decizia de returnare nr. 2757023, pe motiv că libanezul nu mai are drept de şedere pe teritoriul României. Acesta a contestat decizia Serviciului pentru Imigrări Dolj, iar, în aprilie 2011, după ce a adus o adeverinţă emisă de Spitalul de Urgenţă Craiova, unde îşi făcea rezidenţiatul, Curtea de Apel Craiova a anulat decizia de returnare.
Acelaşi Hussein Kassem Ghzayel apare ca pârât într-un proces civil, reclamanta fiind craioveanca Lucia Ioana Olariu, care a cerut evacuarea libanezului din apartamentul prin care i-l închiriase. În noiembrie 2009, Judecătoria Craiova a dispus rezilierea contractului dintre cei doi, evacuarea libanezului din apartament şi plata de către acesta a restanţelor şi cheltuielilor de judecată, în valoare de peste 10.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS