11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCopii cu copii: Fetiţe care devin mame

Copii cu copii: Fetiţe care devin mame

Numărul minorelor care aduc pe lume copii creşte simţitor în judeţul Dolj. Lipsa de informare, slaba supraveghere din partea părinţilor sau familiile dezorganizate sunt, potrivit specialiştilor, principalele cauze ale acestui fenomen. Fiecare poveste despre o fetiţă însărcinată sau care a născut este un semnal de alarmă, o lecţie de viaţă ce trebuie luată în considerare. De la începutul anului şi până în luna aprilie, 31 de copile minore din Dolj sunt monitorizate, existând riscul ca aceşti copii să-şi părăsească bebeluşii, alte zece fiind însărcinate. Cea mai mică fetiţă care a adus pe lume un copil are 12 ani. 

Elena are 17 ani şi este însărcinată în 35 de săptămâni. În perioada Sărbătorilor Pascale îşi va lua o mică vacanţă, nu pentru a se bucura de perioada liberă ca şi colegii ei de clasa a X-a de la Grupul Şcolar „Traian Demetrescu“, ci pentru a aduce pe lume o fetiţă. Nu îl are alături pe partenerul de viaţă sau părinţii, în schimb, se va bucura alături de asistenţii sociali de la Centrul Maternal „Sfânta Ecaterina“ din Craiova. Viaţa nu a fost deloc uşoară cu Elena. A crescut la rândul ei fără familie, fără mângâierea mamei, într-un centru de plasament.
„Nu i-am cunoscut niciodată pe cei care mi-au dat viaţă. Am crescut alături de copii aflaţi în situaţia mea. Ei mi-au fost familie şi prieteni. La scurt timp după ce am rămas însărcinată, m-am certat cu cel cu care voi avea copilul. Din momentul în care a aflat că sunt gravidă, nu a mai dat nici un semn… A spus că nu-l interesează soarta mea sau a copilului… E mai bine aşa, nici nu am nevoie de el. Vreau să-mi continuu şcoala, vreau să încerc să îmi cresc copilul… Să îmi găsesc un loc de muncă după ce termin şcoala. Nu m-am speriat atunci când am aflat că sunt însărcinată. Am primit vestea ca pe un lucru normal, iar acum abia aştept să îmi văd fetiţa. Nu vreau decât să fie sănătoasă… Voi vedea apoi ce o să fac. Nu vreau să iau o hotărâre în pripă. Vreau să petrec o perioadă alături de bebeluşul meu“, a povestit Elena.
Prima dată când Elena a ajuns la un medic ginecolog la control a fost când deja era însărcinată în cinci luni. Locuia pe atunci în internatul liceului, apoi a fost adusă de urgenţă în Centrul Maternal „Sfânta Ecaterina“. A mers din acel moment la controale periodice la ginecolog, beneficiază de psiholog, asistenţă medicală şi socială. „Până la urmă, nu sunt singura care trece prin aşa ceva. Am aflat de nenumărate minore care au născut şi şi-au crescut copiii în aceste centre pentru mamă şi copil, în care am crescut şi eu. Orice om greşeşte şi până la urmă contează ce vrei să faci din acel moment înainte, să nu te mai uiţi înapoi, nu mai e loc de regrete“, a adăugat Elena. La ultimul control, analizele au arătat că bebeluşul s-a dezvoltat normal, avea deja peste două kilograme.

În doar patru luni, zeci de minore au rămas însărcinate

De la începutul lunii ianuarie şi până în aprilie 2013, statisticile Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj vorbesc de la sine. În Complexul Rezidenţial „Sfânta Ecaterina“, cu centrele de Monitorizare Asistenţă şi Sprijin al Femeii Gravide Predispuse să-şi abandoneze copilul şi Centrul Maternal, au fost internate cinci mame minore, din care două au fost reintegrate în familie. „În aceeaşi perioadă, în monitorizare am avut 41 de cazuri, din care 31 sunt mame sau viitoare mame minore. Este îngrijorător faptul că aceste copile care ajung să aducă pe lume un bebeluş nu merg aproape niciodată la ginecolog. Ecografia are un rol esenţial, chiar din primul trimestru de sarcină, ecografia de screening poate depista majoritatea anomaliilor. Şi în Spitalul de Urgenţă Craiova există o unitate de diagnostic antenatal, unde două aparate de ultimă generaţie pot depista toate problemele fătului, iar mama poate fi îndrumată ce trebuie să facă, ce regim de viaţă să urmeze pentru a nu aduce pe lume copii cu handicap. În cel mai fericit caz, sunt monitorizate doar de un medic de familie. Pentru noi nu mai este nimic străin, nu ne mai miră nimic, având în vedere că ne confruntăm cu situaţii când aceste viitoare mămici nu au nici măcar acte de identitate“, a spus medic Monica Laura Cara, şef Complex Maternal „Sfânta Ecaterina“.

„Înainte de a se supăra pe copil, părintele trebuie să se supere pe el“

Mai mult de un sfert dintre bebeluşii născuţi de mame minore sunt părăsiţi şi ajung, în cazul în care sunt sănătoşi, la un asistent maternal, iar cei cu probleme de sănătate – în centrele specializate ale DGASPC Dolj. „Am avut o mămică de 12 ani, altele de 13 ani… Mare parte din vină o poartă familia. Fetele care ajung în această situaţie sunt din familii dezorganizate, au un nivel redus de educaţie, inclusiv educaţie sexuală şi contraceptivă, ajung în această situaţie din lipsa de comunicare cu părinţii, din ignoranţă sau jenă. Ajung la noi speriate, prea târziu, când deja au peste trei luni de sarcină, neştiind ce să facă… Cum este posibil ca părintele să nu observe schimbările propriului copil pe parcursul celor nouă luni de sarcină? Primul impuls al părinţilor este să le renege, dar mai devreme sau mai târziu sunt obligaţi să relaţioneze cu minorele, deoarece şi noi avem nevoie de acordul părinţilor pentru a le interna în centrele noastre. Înainte de a se supăra pe copil, părintele trebuie să se supere pe el. Ne bucurăm când reuşim să integrăm cuplurile mamă-copil în sânul familiei“, a spus Isabela Barbu, inspector în cadrul Complexului „Sfânta Ecaterina“. În prezent, 17 copii din Dolj sunt în situaţia de risc crescut de abandon.

Zeci de mii de mame minore în patru ani

Potrivit statisticilor, una din 25 de mame din România are mai puţin de 18 ani atunci când aduce pe lume un copil. Din 2009 și până în 2013, au fost înregistrate peste 50.000 de mame minore, potrivit datelor centralizate de Ministerul Sănătății.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS