11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria - pentru unii mumă, pentru alţii ciumă

Primăria – pentru unii mumă, pentru alţii ciumă

Primăria Craiova apreciază situaţia chioşcurilor din municipiu după ureche. Sau după criterii ştiute numai de funcţionarii săi, ori, poate, de şefii acestei instituţii, din moment ce, în cazul unor construcţii cu destinaţie comercială, municipalitatea este pentru unii mumă, iar pentru alţii ciumă. Cel puţin aşa s-ar înţelege din tratamentul total diferit pe care l-au primit unele chioşcuri care aveau probleme nerezolvate în privinţa terenului de sub construcţie. Pentru că, în condiţii relativ similare, unele astfel de chioşcuri au fost dărâmate prin dispoziţia primarului Craiovei, altora li s-au încheiat contracte de închiriere pe terenul de sub construcţie, iar celor mai norocoşi municipalitatea a decis chiar să le vândă terenul de sub chioşc.

Casă făcută în 1956 de Sfatul Popular Orăşenesc…

Începem cu cel mai nefericit exemplu – aşa-zisul „aprozar“ de pe strada Ştirbei Vodă din Craiova. E vorba de o casă – nu chioşc, aşa cum s-ar crede – construită în anul 1956 ca staţie a „Trenuleţului Pionierilor“, ce făcea curse regulate din zona centrală a oraşului până la Lunca Jiului. A avut această destinaţie până în anul 1966, când, prin dispoziţie a primarului de atunci, clădirea a trecut din administrarea Gospodăriei Comunale a Sfatului Popular Orăşenesc la Întreprinderea Comercială de Stat (ICS) Legume-Fructe – aşa-numitul ILF -, pentru a se amenaja acolo un aprozar pentru cetăţenii din acest cartier. Aprozarul a funcţionat acolo din 1966 până în 1989, apoi s-a transformat într-un magazin care comercializa mai mult decât legume şi fructe. În 1995, fostul ILF, transformat între timp în Legume-Fructe SA, a vândut spaţiul cu pricina firmei SC CIOBĂNIŢĂ SRL, care, la rândul său, l-a vândut în 2000 către Ştefana Dungă. Fiul său, Aurel Dungă, patron al firmei CALEDA SRL, şi-a amenajat acolo un magazin. În 2003, CALEDA SRL a devenit chiar proprietar al spaţiului, pe baza unui contract de cumpărare semnat cu Ştefana Dungă. Ulterior, în 2007, CALEDA a vândut imobilul către Maria Mateescu. Magazinul din incintă a rămas, însă, în baza unui contract de comodat semnat cu proprietara.
Imobilul a avut o problemă specifică majorităţii magazinelor vândute după 1989 de fostele întreprinderi de stat: proprietatea asupra terenului. Tocmai de aceea, proprietarii succesivi au încercat – fără să reuşească însă – să găsească o formă de intrare în proprietatea suprafeţei de sub construcţie.
„Începând cu anul 2000, am făcut nenumărate cereri către Primăria Craiova, prin care solicitam să se găsească o soluţie pentru intrarea în legalitate în privinţa terenului de sub construcţie. Variantele erau fie să mi se facă un contract de concesiune, fie unul de închiriere, pentru teren, ori cel mai corect ar fi fost să mi se dea posibilitatea să cumpăr terenul de sub construcţie. Primăria nu mi-a oferit nici un fel de soluţie în cei 14 ani“, susţine Aurel Dungă.

…şi demolată în 2013 pentru că ar fi fost chioşc ilegal

La aproape 57 de ani de la construirea imobilului, funcţionarii municipalităţii au făcut, chipurile, o verificare, apoi au întocmit un raport în care au menţionat că fostul aprozar este o „construcţie cu caracter provizoriu“, care a fost „amplasată fără forme legale pe terenul proprietatea municipiului Craiova“. Drept urmare, primăriţa a dispus „desfiinţarea construcţiei provizorii – chioşc – având suprafaţa de aproximativ 80 mp“, semnând o dispoziţie de demolare în acest sens. Aşa se face că proprietarii magazinului s-au trezit, pe 25 martie 2013, cu demolatorii la uşă. Aceştia veniseră, însă, să dea jos „chioşcul“ proprietate a… CALEDA SRL! Trimişii Primăriei Craiova habar n-aveau că firma respectivă nu mai deţinea magazinul de şase ani…
După ce s-au dumirit că e o problemă în acte, demolatorii au plecat. Au venit, însă, a doua zi, de această dată cu o dispoziţie de demolare în care era menţionat numele adevăratului proprietar al spaţiului: Maria Mateescu. Şi nu erau singuri, ci cu un întreg alai de buldozere, excavatoare şi camioane, plus poliţişti şi jandarmi meniţi să le închidă gura celor care ar fi protestat.
„N-a contat că există un proces pe rol cu primăria. Muncitorii s-au urcat pe acoperiş şi s-au apucat să dea jos ţiglele. Abia am apucat să scoatem marfa! Apoi au băgat buldozerele în pereţi. Cu greu i-au demolat, că erau zidurile de 50 cm grosime, din cărămidă făcută acum 50 de ani. Au încărcat trei maşini cu cărămidă de acolo“, povesteşte patronul CALEDA SRL. Nimic n-a mai rămas din magazinul a cărui valoare de impozitare de la Fisc era de 90.000 de lei.
„Mi se pare o bătaie de joc faptul că aceiaşi oameni care au decis să demoleze magazinul meu au luat o decizie total diferită în alte cazuri, adică au aprobat să se vândă către proprietarii construcţiilor terenul de dedesupt. Dacă aş fi construit abuziv, da, eram de acord să am parte de un asemenea tratament, dar ăsta nu era chioşc adus cu macaraua. Era o casă de cărămidă, veche de aproape 60 de ani. A fost o măgărie fără margini! Oamenii pe care îi plătesc din banii mei, din impozitele mele, şi-au bătut joc de mine! Nu sunt din rândul «băieţilor deştepţi» şi nici nu fac parte din vreun partid politic, poate de-aia s-au comportat aşa cu mine“, crede Aurel Dungă.

Tratament diferit

În alte situaţii, destul de asemănătoare, pe care le-am prezentat în paginile cotidianului nostru, Primăria Craiova a avut un comportament opus. În şedinţa ordinară din ultima zi a lunii februarie, a fost adoptată în unanimitate – la propunerea Primăriei Craiova – Hotărârea Consiliului Local (HCL) nr. 86/2013, prin care se aprobă „închirierea prin negociere directă a terenurilor aparţinând domeniului public sau privat al municipiului Craiova, aflate sub construcţiile în care se desfăşoară activităţi economice, către proprietarii acestor construcţii, prevăzuţi în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezenta hotărâre, pentru o perioadă de trei ani“. În anexă sunt menţionaţi cinci beneficiari ai acestei facilităţi: SC ISAROTY COM SRL (Craioviţa Nouă, bl. 65A2), Sorin Gabriel Ghiţă (Craioviţa Nouă, zona Big Nou), SC CAMESLIV SRL (Craioviţa Nouă, Piaţa Orizont), SC CAMIROD SRL (strada Popoveni nr. 3A) şi SC BIOMAR COM SRL (strada Popoveni nr. 3B).
Din raportul întocmit de funcţionarii Primăriei Craiova rezultă clar statutul oarecum special al acestor „chioşcuri“, care a constrâns municipalitatea să renunţe la dărâmarea lor: „Din verificările efectuate în teren s-a constatat că aceste construcţii au zidurile din cărămidă şi beton, acoperişul metalic şi faţetele parţial din termopan“.
Culmea este că magazinul BIOMAR, pe care municipalitatea l-a scos de pe lista de demolări, apoi a semnat cu reprezentantul acestuia un contract de închiriere pentru terenul de sub construcţie, avea o situaţie juridică cum nu se poate mai asemănătoare cu cea a magazinului CALEDA. Imobilul deţinut de BIOMAR a fost construit în 1970, de fosta ILF, pentru a beneficia de vadul comercial oferit de Autogara Sud, aflată în vecinătate. După revoluţie, ILF s-a transformat în SC Legume-Fructe SA, care a început să-şi privatizeze magazinele. Cel de pe strada Popoveni a fost mai întâi închiriat de BIOMAR, apoi cumpărat de această firmă în 2002. Aşadar, pentru unii s-a putut închiria terenul de sub magazin, iar în cazul altora s-a dispus din start demolarea.

Excepţie la excepţie

Există şi excepţii cu adevărat… excepţionale! Primăria Craiova a propus consiliului local şi a obţinut votul acestui for, în ultima sa şedinţă ordinară, pentru a vinde terenul municipalităţii către firmele care au construit deasupra două spaţii comerciale. Unul dintre beneficiari este McDonald’s, căruia municipalitatea urmează să-i vândă 1.943 mp, teren aflat sub fast-food-ul de pe Calea Bucureşti. Cel de-al doilea beneficiar este SC RUNCU SRL, care deţine un bufet pe strada Decebal nr. 2, amplasat pe un teren de 624 mp, care aparţine domeniului privat al municipiului Craiova şi pe care acum firma amintită va putea să-l cumpere. Aşadar, pentru unii se poate. Pentru alţii…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS