Acasă Local Dolj Gâlceavă pe posturi la Colegiul „Ştefan Velovan“

Gâlceavă pe posturi la Colegiul „Ştefan Velovan“

Profesorii acuză conducerea şcolii că nu a respectat metodologia când a comunicat orele vacante. În plus, pentru etapa de pretransfer, aflată în derulare,  profesoru sesizează că s-a desfiinţat Comisia de Mobilitate care a refuzat să-şi dea  acordul pe anumite dosare, iar, în cele din urmă, au fost eliberate avize, dar în afara calendarului stabilit de Ministerul Educaţiei.

Conflictul dintre profesori şi conducerea Colegiului „Ştefan Velovan“ a izbucnit în luna martie. Cadrele didactice ale unităţii de învăţământ au reclamat faptul că orele aprobate de Consiliul de Administraţie pentru a fi scoase la concurs nu sunt similare cu ceea ce a raportat directorul la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. „Metodologia prevede ca toate orele vacante să fie trecute prin Consiliul de Administraţie, înainte de a fi comunicate, ceea ce nu s-a făcut. Nici măcar la propuneri nu au fost trecute anumite ore. Ca, de exemplu, la fizică nu s-au scos ore în şedinţă, dar la inspectorat au apărut patru ore de fizică. Aceasta este o încălcare a legii“, a spus unul dintre profesori.
Au apărut astfel primele reclamaţii la adresa managerului şcolii, Ionuţ Pătularu, cum că nu respectă metodologia. Plângerile au fost depuse atât la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, cât şi la Ministerul Educaţiei. Au fost efectuate controale şi s-a stabilit să se respecte legislaţia. Cu toate acestea, activitatea privind mişcarea personalului nu a fost readusă la normal.

Acorduri în afara calendarului Ministerului Educaţiei

Profesorii au avut discuţii aprinse cu conducerea liceului când s-a trecut la capitolul pretransferuri, etapă în derulare. Problema principală este transferarea unui profesor de religie restructurat, pe un post de limba română existent în şcoală. Comisia de Mobilitate nu şi-a dat acordul privind dosarul candidatului. Motivele ar fi fost punctajul mic şi faptul că acesta ar fi fost modificat brusc, de la 60 de puncte, cât constatase comisia iniţial, la 100 de puncte. În plus, membrii Comisiei de Mobilitate au spus că „Restructurările au avut etapă separată, care a fost sărită. Nu este caz de pretransfer“. În semn de protest, cadrele didactice care au făcut parte din Comisia de Mobilitate au anunţat vineri, 5 aprilie, când se aştepta acordul pentru transfer, că îşi anunţă prezenţa în scris, dar că refuză să semneze cele consemnate. În această situaţie, directorul a încercat să facă altă Comisie de Mobilitate pe loc, pentru că era nevoie ca lista cu deciziile să fie validată de Consiliul de Administraţie. Procedura nu a fost îndeplinită pe 5 aprilie, cum prevede calendarul mişcării personalului didactic, stabilit de Ministerul Educaţiei. Astfel s-a ajuns ca acordurile să fie emise în afara datei prevăzute, la trei zile distanţă, pe 8 aprilie, ceea ce înseamnă că ar putea fi nule. Metodologia nu prevede altă dată la care s-ar putea lua aceste decizii, nici în cazul unui conflict intern.

„Vor să-mi strice relaţia cu Inspectoratul Şcolar Judeţean“

Cadrele didactice nu sunt de acord cu procedura, pe care o contestă şi o declară ilegală, şi susţin că s-a trecut peste orice „pentru a se îndeplini nişte ordine“. Directorul Colegiului Naţional „Ştefan Velovan“, Ionuţ Pătularu, spune că situaţia este creată de un grup de cadre didactice. „Este un grup de oameni care vor să-mi fractureze în mod real relaţia cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. Au făcut reclamaţii atât la inspectorat, cât şi la Ministerul Educaţiei“, a spus managerul. Cât despre depăşirea datei prevăzute de calendar, directorul susţine că „la nivelul şcolii s-a urmat metodologia“. În ceea ce priveşte publicarea unor ore fără a le trece prin Consiliul de Administraţie al şcolii, directorul a precizat că „s-au dat pentru a rezolva şi alte cadre didactice“.

Deciziile finale, în mâna ISJ Dolj

Cadrele didactice care au primit acordul sau dezacordul Consiliului de Administraţie al Colegiului Naţional „Ştefan Velovan“ vor participa, pe 12 aprilie, la şedinţa publică organizată la ISJ Dolj. Actele de pretransfer vor trece prin mâinile Comisiei Judeţene formate din inspectori şcolari, care vor putea să observe că, în situaţia şcolii menţionate, acordul sau dezacordul a fost dat în afara calendarului. Şi au drept de decizie. Profesorii şcolii spun că, dacă nu se va face lumină în cazul de faţă, vor contesta în instanţă şi vor cere pedepsirea vinovaţilor, susţinând că asupra lor se fac presiuni pentru că nu au acceptat propunerile.

Exit mobile version