5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFetiţa cu vioara are nevoie urgent de sprijinul nostru

Fetiţa cu vioara are nevoie urgent de sprijinul nostru

http:http://www.youtube.com/watch?v=ftYMNpez2Rs

O fetiţă de 11 ani are urgent nevoie de 6.000 de euro pentru a ajunge la o clinică din Italia. Despre povestea fetiţei care visa să cânte, Gazeta de Sud v-a prezentat un material în luna februarie. De data aceasta, orice zi contează, orice sumă este binevenită, căci, în numai 17 zile, Simona Moanţă este programată pentru investigaţii şi evaluare la o clinică din Italia şi are nevoie de sprijinul nostru.

În spatele fabricii de confecţii, într-un bloc de nefamilişti, o încăpere de câţiva metri pătraţi este transformată în apartament de două camere. Bucătăria este comună pentru toţi locatarii palierului, undeva la capătul culoarului. Între aceşti pereţi locuiesc trei suflete: Simona Moanţă, un copil cu grave suferinţe cardiace, o bătrână, precum şi un bărbat de 42 de ani care luptă să le ţină în viaţă. Povestea lor este extrem de tristă, iar durerea acestor oameni este greu de descris.

Simona cântă la vioară şi îi place matematica

În cei câţiva metri pătraţi se află toată avuţia familiei Moanţă. Un şifonier, câteva scaune, un birou, iar undeva, pe un scaun, o vioară şi un aparat de oxigen. În rest, zeci de dosare cu acte medicale. De aproximativ zece ani luptă Sebastian Moanţă, un tată de 42 de ani, pentru fetiţa lui, care are o malformaţie gravă la inimă. Mama copilei a cedat psihic din cauza nenumăratelor probleme şi a plecat. Lângă Simona au rămas doar tatăl şi bunica, de 75 de ani, diagnosticată, de curând, cu cancer de piele. De-a lungul anilor, copila a suferit numeroase intervenţii chirurgicale, toate realizate cu ajutorul unor oameni de bine, care şi-au oferit sprijinul în urma apariţiilor mediatice. De fiecare dată, copilul a învins boala şi durerile şi şi-a continuat activităţile specifice vârstei, deşi respiră cu mare greutate şi are mereu nevoie de aparatul de oxigen. A mers la şcoală, urmează cursurile Liceului de Artă „Marin Sorescu“, şi şi-a îndeplinit visul, învăţând să cânte la vioară. A lipsit de la cursuri doar când a fost internată. Cântă la vioară şi este printre cei mai buni elevi din clasă la matematică. „Am luptat mult pentru acest copil. Din momentul în care a fost diagnosticată cu stenoză de arteră pulmonară, malformaţie cardiacă cianogenă, pentru a avea bani pentru tratamente, am vândut tot ce aveam, pentru a o salva. Am renunţat la meseria mea de inginer, am devenit asistentul personal al Simonei. La doar şase luni, copila mea a suferit prima intervenţie chirurgicală, la o clinică din Timişoara. Au urmat apoi zeci de consultaţii, nenumărate probleme şi intervenţii chirurgicale. Zile în şir, Simona a respirat doar prin intermediul aparatelor, sistemul nervos i-a fost afectat, însă după tratamente şi recuperare s-a reuşit să se rezolve problema neurologică. În urma intubărilor, traheea şi laringele i-au fost afectate, traheea fetiţei având diametrul de trei ori mai mic decât dimensiunea normală pentru vârsta ei. Copila a urmat intervenţii succesive cu laser. La începutul acestui an, la ultimul control periodic făcut la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii „Maria Sklodowska Curie“ din Bucureşti, Simonei i s-a recomandat corecţie chirurgicală de urgenţă. A fost diagnosticată cu tetralogie Fallot, luxaţie şi anchiloză cricoaritenoidiană dreaptă, paralizie recurenţială stângă, stenoză laringiană subglotică. Prioritară este operaţia la laringe, pentru ca apoi să se intervină pe cord. Singura clinică în care Simona a fost acceptată este «San Donato» din Milano. Este programată pe 26 aprilie pentru investigaţii şi evaluare cardiologică, dar, din nefericire, nu am nici măcar un leu pentru a pleca cu fetiţa la control“, a povestit Sebastian Moanţă.

„Am tot respectul pentru tatăl ei, un bărbat rămas singur care face orice îi stă în putinţă să îşi salveze copilul“

Reprezentanţii şcolii în care învaţă Simona au numai cuvinte de laudă la adresa copilei. „O cunosc pe Simona din prima zi de şcoală. Este un copil extraordinar, care mi-a spus de la început că vrea să înveţe să cânte la vioară. Nici nu am sesizat la început problemele de care suferă, până în momentul în care a început să vorbească şi am observat greutatea cu care respiră. Am încurajat-o întotdeauna să lupte. În ciuda problemelor financiare, a fost întotdeauna un copil îngrijit, extrem de inteligent. A participat la concursurile de matematică, are o cultură generală peste media vârstei. Oricât de bolnavă a fost în aceşti ani, nu a lipsit de la şcoală decât pe perioada internărilor, după care recupera extrem de repede materia pierdută. Am tot respectul pentru tatăl ei, un bărbat rămas singur, care face orice îi stă în putinţă să îşi salveze copilul. Simona trebuie salvată. Este un copil talentat, care merită să ducă o viaţă normală“, a povestit Constantin Mihuţ, învăţătorul Simonei.

Conturi deschise pentru Simona Moanţă 

Cei care doresc să ofere sprijin financiar Simonei Moanţă au la dispoziţie următoarele conturi:
Banca Transilvania, Sucursala Craiova, titular de cont Moanţă Sebastian Cristi
În euro RO48BTRL01704201R35652XX
În lei RO73BTRL01701201R35652XX
COD SWIFT BTRLRO22

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS