16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCinci miliarde de euro - pierderi din defrişări ilegale

Cinci miliarde de euro – pierderi din defrişări ilegale

România a pierdut peste cinci miliarde de euro din cauza tăierilor ilegale de păduri din ultimele două decenii, a declarat sâmbătă, ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Lucia Ana Varga, citată de Agerpres. Aceasta a subliniat că principala cauză a producerii inundaţiilor în România sunt defrişările necontrolate de păduri.

Ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură a menţionat că a primit un raport al Curţii de Conturi, cu cifre „îngrijorătoare“, din care reiese că din 1990 până în 2011, în România s-au tăiat ilegal 80 de milioane de metri cubi de lemn. „Asta înseamnă că România a pierdut peste cinci miliarde de euro din cauza tăierilor ilegale. Efectele le vedem. Inundaţiile sunt efectele acestor tăieri ilegale“, a adăugat ministrul.
„Acţionăm în două feluri. Pe de o parte, întărim cadrul legislativ, astfel încât să nu mai fie permisă tăierea necontrolată a pădurilor în România, iar pe de altă parte vom înteţi controalele şi vom lua măsurile drastice pe care ni le va oferi cadrul legal pentru cei care devastează pădurile din România“, a declarat Varga. În ceea ce priveşte inundaţiile, se acţionează pe termen scurt şi pe termen lung. „Pe termen scurt, acţionăm conform procedurilor pe care le avem pentru a limita efectele acestor inundaţii pentru a-i ajuta pe oameni să treacă peste perioada aceasta grea. Pe termen mediu şi lung, schimbăm strategia complet. Nu mai vrem să facem lucrări locale care, practic, sunt ca şi nişte mici cârpituri, ci vrem să luăm cursul de apă de la izvoare până la vărsare şi să-l amenajăm, aşa cum se întâmplă şi în Germania şi în alte ţări civilizate, de la izvoare şi până la vărsare“, a explicat ministrul. Varga a adăugat că trebuie făcute lucrări de combatere de torenţi, lucrări de amenajare constând în baraje şi apoi să se treacă la îndiguiri şi la zone umede în care râul să poată să se relaxeze. Potrivit ministrului, autorităţile sunt interesate ca banii publici care se cheltuiesc pentru lucrările acestea să fie cheltuiţi cu eficienţă. „Am peste 300 de lucrări începute şi neterminate. Odată ajunsă la minister, le-am prioritizat. Celor care au un grad de realizare de 80% le alocăm cu prioritate bani, pentru a le putea finaliza, pentru a-şi atinge scopul pentru care au fost proiectate, de a apăra cetăţenii de inundaţii. Cele care au un grad de finalizare de 50%, sperăm să le finalizăm în patru-cinci ani, iar pentru celelalte căutăm finanţări europene pentru a le putea face cât mai rapid“, a precizat demnitarul.

Inundaţiile – combătute cu hărţi de risc

Ministrul a mai spus că pentru perioada 2014 – 2020 se lucrează la un portofoliu de proiecte pentru a putea finanţa din fonduri europene proiectele majore de amenajare a cursurilor de apă. „Trebuie însă să înţelegem că nu există un grad maxim de asigurare şi, de aceea, trebuie să facem şi acele benzi de inundabilitate, acele hârti de risc“, a subliniat Lucia Ana Varga. Ea a menţionat că aceste benzi vor fi terminate până în august, iar până la sfârşitul anului vor fi finalizate, împreună cu consiliile judeţene, şi hărţile de risc. „După aceea vom trece la marcarea în teritoriu a caselor şi a obiectivelor care sunt în această zonă“, a adăugat ministrul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS