3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCinci ani de puşcărie pentru o administratoare de asociaţie

Cinci ani de puşcărie pentru o administratoare de asociaţie

Fosta administratoare, casieră şi contabilă a Asociaţiei de Proprietari nr. 13 Lăpuş-Argeş, acuzată că a făcut o gaură în gestiunea asociaţiei de aproape 300.000 de lei, a fost găsită vinovată şi condamnată la cinci ani de puşcărie de Judecătoria Craiova

Elena Stanciu, de 56 de ani, fostă administratoare, casieră, dar şi contabilă la Asociaţia de Proprietari nr. 13 Lăpuş-Argeş, a fost reţinută de ofiţerii Serviciului de Investigarea Fraudelor Dolj pe 4 februarie, sub acuzaţiile de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi delapidare. Oamenii legii au stabilit că, în perioada 2002-2011, timp în care a fost administratoare, contabilă şi casieră la Asociaţia de Proprietari nr. 13 Lăpuş-Argeş, „prin falsificarea documentelor de încasări, respectiv înregistrarea în mod intenţionat în registrul de casă zilnic a unor sume mai mici faţă de cele încasate pe bază de chitanţă, precum şi prin nepreluarea soldurilor zilnice, şi-a însuşit din gestiune suma de 282.277 de lei“. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au considerat că faptele comise de femeie – delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată, sunt grave, prejudiciul este mare, ca şi perioada în care a comis infracţiunile, aşa că au hotărât să ceară instanţei un mandat de arestare preventivă pe numele inculpatei. Pe 5 februarie, Judecătoria Craiova a hotărât să respingă propunerea procurorului de caz şi a hotărât, în schimb, ca fosta administratoare să nu părăsească localitatea de domiciliu timp de 30 de zile. O zi mai târziu, la recurs, Tribunalul Dolj a emis pe numele femeii un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile.
După arestarea Elenei Stanciu, reprezentanţii IPJ Dolj au precizat că, în timpul cercetărilor, femeia a achitat suma de 13.000 de lei din prejudiciul total, calculat în baza unei expertize contabile.

Cinci ani de puşcărie
şi banii înapoi

Dosarul în care a fost trimisă în judecată Elena Stanciu a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova pe 5 martie, iar săptămâna trecută a şi fost condamnată. Inculpata şi-a recunoscut faptele pentru a obţine o pedeapsă mai uşoară, iar magistraţii au hotărât să o condamne pentru ambele infracţiuni – delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. În cazul primei infracţiuni a fost condamnată la cinci ani de închisoare, iar pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată a mai primit un an de puşcărie. În final, judecătorii au hotărât ca inculpata să execute pedeapsa cea mai grea, cea de cinci ani de închisoare.
În plus, instanţa a dispus ca femeia să rămână în arest şi să plătească Asociaţiei de Proprietari nr. 13 Lăpuş-Argeş suma totală de 269.277, 33 lei, reprezentând despăgubiri civile. La această sumă se vor adăuga penalităţile aferente, „începând cu data săvârşirii fiecărui act material până la data plăţii efective a debitului“, după cum au mai hotărât magistraţii Judecătoriei Craiova.
Pentru recuperarea banilor, instanţa a menţinut sechestrul asigurător pus de procurori pe apartamentul inculpatei de pe bulevardul Decebal, evaluat la aproximativ 220.000 de lei.
Atât Elena Stanciu, cât şi procurorii pot face recurs împotriva hotărârii Judecătoriei Craiova.

Infracţiuni

Potrivit Codului Penal, însuşirea de către un funcţionar, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează se pedepseşte cu închisoare de la unu la 15 ani. În cazul în care delapidarea a avut consecinţe deosebit de grave, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani.
Falsificarea unui înscris sub semnătură privată în vederea producerii unei consecinţe juridice se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS