11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScapă bolnavii internaţi de povara cumpărării medicamentelor?

Scapă bolnavii internaţi de povara cumpărării medicamentelor?

54 de unităţi medicale din ţară, considerate strategice, printre care şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, vor primi, din această lună, o finanţare suplimentară, bani care, în opinia Ministerului Sănătăţii, ar opri calvarul pacieţilor nevoiţi să cumpere medicamente şi materiale sanitare pe perioada internării

Noul Contract-cadru din Sănătate, care a intrat în vigoare de la 1 aprilie, a adus şi o majorare a tarifelor pe caz ponderat, de la 1.444 de lei la 1.800 de lei, pentru 54 de spitale din ţară considerate strategice, iar acest lucru duce la o creştere a finanţării cu câteva milioane de lei pentru fiecare (bani decontaţi de Casa de Asigurări de Sănătate pentru fiecare caz rezolvat). Aceleaşi 54 de unităţi medicale vor beneficia în acest an şi de finanţarea a două noi programe, de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) şi de Traumă, secţii care consumau foarte mult din veniturile spitalelor. Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat, prin vocea secretarului de stat Raed Arafat, că suma alocată până la sfârşitul anului, prin programul de Terapie Intensivă, este de 160 de milioane de lei, finanţare care ar putea creşte la rectificarea bugetară, în funcţie de necesităţi. Adică alte trei milioane de lei în plus la veniturile fiecărui spital.
Vestea bună pentru pacienţii din Oltenia este că printre cele 54 de unităţi medicale se află şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova, cel mai mare din această regiune, unde anual sunt internaţi peste 60.000 de bolnavi. Vestea şi mai bună este că ministerul s-a şi pronunţat în privinţa destinaţiei acestei finanţări suplimentare: medicamentele şi materialele sanitare care cădeau în sarcina pacientului internat, în ciuda legilor care asigură bolnavul de tratarea în spital fără nici un fel de contribuţie personală. „Până acum, spitalele erau subfinanţate, nu puteau să trateze corect cazurile şi trimiteau familiile, bolnavii să cumpere medicamente din afară. Intrând în acest program (de ATI – n.r.), ne aşteptăm ca spitalul să nu mai aibă nici o problemă din punct de vedere al medicamentelor şi materialelor sanitare“, a fost precizarea secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat. Demnitarul a mai menţionat că primii bani vor intra în contul spitalelor la sfârşitul acestei luni. „Finanţarea fiind asigurată, în mod normal bolnavii nu mai trebuie trimişi să îşi cumpere medicamente şi materiale sanitare din oraş“, a punctat Arafat.

Trimiţi bolnavii după medicamente, pierzi finanţarea!

În situaţia descrisă de Raed Arafat se încadrează perfect şi Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova. Deşi conducerea unităţii medicale nu a recunoscut niciodată oficial faptul că bolnavii internaţi sunt trimişi să cumpere medicamente şi materiale sanitare, astfel de practici deveniseră o normalitate în unitatea medicală, lucru prezentat pe larg în mai multe articole din
Gazeta de Sud. Reţeta dată din spital era acceptată fără vreo obiecţie din partea pacienţilor sau aparţinătorilor, chiar dacă ştiau că banii cheltuiţi pe perioada internării nu vor fi niciodată recuperaţi, atâta timp cât spitalul nu parcurgea toate procedurile legale în acest sens. Motivele invocate de spital erau cheltuielile mari pentru rezolvarea cazurilor, în special a celor care treceau prin Secţia ATI, şi fondurile insuficiente pentru o unitate cu peste 3.000 de salariaţi, cea mai mare din Oltenia, indiferent de specialitate.  
Cu această subvenţie acordată de minister pentru cazurile critice care se tratează în Terapie Intensivă, problema lipsei de medicamente şi materiale sanitare ar trebui să dispară. „Cazurile din ATI mâncau foarte mult din banii secţiilor, iar sumele decontate de Casă pe caz rezolvat erau cu mult sub costurile reale. Acum, prin creşterea tarifului pe caz ponderat şi cu această finanţare separată pe Terapie Intensivă, problemele ar trebui să dispară şi să existe suficiente medicamente, astfel încât pacienţii să nu mai fie nevoiţi să cumpere“, spun cei din conducerea spitalului.
Ar fi şi cazul, pentru că Ministerul Sănătăţii a anunţat că, dacă managerii spitalelor incluse în respectivul program strategic nu vor găsi soluţiile necesare pentru ca fenomenul medicamentelor cumpărate de bolnavi să dispară, unităţile riscă să piardă finanţările suplimentare. „Nu mă aştept ca brusc să se schimbe lucrurile, dar mă aştept ca în două-trei luni să scadă acest fenomen, urmând apoi să dispară. Dacă se va continua cu cererea de medicamente şi materiale de la bolnavi, riscul este să se piardă finanţarea respectivă şi vor fi luate măsuri destul de serioase din partea ministerului“, a avertizat Raed Arafat.

Cum se va proceda când nu există
un medicament

Secretarul de stat în MS, Raed Arafat, a ţinut să precizeze că, „dacă un medic consideră că un bolnav are nevoie de ceva ce nu deţine spitalul, acest lucru nu se solicită familiei pacientului, ci managerului spitalului“. „Managerul trebuie să găsească o soluţie dacă această solicitare este justificată. Am propus inclusiv să aibă o comisie de medici care să zică dacă se justifică sau nu solicitarea şi dacă există alternative“, a explicat Arafat.

Problemele cu care se confruntau medicii de la SJU Craiova

Medicii care tratau pacienţii internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova spuneau mereu că sunt nevoiţi să pună bolnavii să cumpere materiale sanitare sau anumite medicamente pentru că în farmacia spitalului acestea nu existau sau erau insuficiente pentru solicitările secţiilor. Flacoanele de ser fiziologic, anticoagulantele, antibioticele, analgezicele erau mereu o problemă. „Medicamentele apar şi dispar din stoc prin surprindere. Nu se poate duce niciodată până la capăt un tratament cu un anumit medicament, pentru că peste câteva zile nu-l mai găseşti în farmacie“, se plângeau mereu medicii. Surse din spital susţin că, în ultima vreme, medicilor rezidenţi li se interzisese chiar să mai pună parafa pe reţetele date pacienţilor internaţi, tocmai pentru ca aceştia să nu poată solicita banii înapoi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS