9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024

Gheorghe Zamfir

Gheorghe Zamfir s-a născut pe 6 aprilie 1941, la Găești, în judeţul Dâmbovița. Este un naist virtuoz și compozitor român, supranumit „Regele naiului“.
Exprimându-se  artistic printr-un instrument aproape uitat, naiul, cunoscut şi sub denumirea de „fluierul lui Pan“, reușește să cucerească aplauzele întregii planete. Modifică forma, construcția și tehnica naiului, lărgindu-i considerabil paleta de interpretare. Introduce naiul în toate stilurile și genurile muzicale, revoluționând sunetul la scară universală și aducând naiul în atenția publicului modern.
Artistul a manifestat înclinații muzicale încă din copilărie, când este atras de muzica lăutarilor. Una dintre dorințele sale cele mai arzătoare a fost să cânte la acordeon cu taraful de țigani. În 1955, la vârsta de 14 ani, tatăl său îl înscrie la Școala de muzică nr. 1 din București (astăzi Liceul de Muzică „Dinu Lipatti“), cu intenția de a studia acordeonul, dar este acceptat la clasa de nai a profesorului Fănică Luca, unde demonstrează o abilitate extraordinară pentru acest instrument.
În decursul unei cariere muzicale care depășește 50 de ani, Gheorghe Zamfir creează peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental și simfonic.
Este câștigătorul a 120 de discuri de aur și platină, are peste 190 de discuri înregistrate și are peste 120 de milioane de albume vândute. De asemenea, este singurul artist european care a câștigat două discuri de aur în SUA și singurul artist român care a câștigat un disc de aur în Ungaria.
Pe lângă prestigioasa carieră de muzician, se manifestă ca artist și în domeniul literar și al artelor plastice, publicând versuri, eseuri și o carte autobiografică și expunând picturi proprii în țară și în străinătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS