10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCod portocaliu pe Dunăre

Cod portocaliu pe Dunăre

Avertizarea hidrologică e valabilă până pe 12 aprilie, debitul Dunării urmând să crească în această perioadă

Hidrologii au emis vineri o avertizare tip cod portocaliu de inundaţii pe Dunăre, între Porţile de Fier şi Zimnicea, valabil de sâmbătă, de la ora 6.00, iar pe braţele fluviului, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Constanţa şi Tulcea, a fost menţinut codul galben.
Codul portocaliu de inundaţii este valabil până pe 12 aprilie, între Porţile de Fier şi Zimnicea, afectând judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman, potrivit avertizării emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).
Hidrologii au atenţionat că, în perioada avertizării, vor fi înregistrate creşteri de debite şi niveluri, fiind posibile depăşiri ale cotelor de apărare.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Jiu, debitul Dunării la intrarea în ţară depăşise încă de vineri valoarea de 11.600 mc/s, iar în intervalul 7 – 11 aprilie, conform prognozei elaborate de INHGA, debitul va fi în creștere până la valoarea de 12.200 mc/s, mult peste media multianuală a lunii aprilie (7.900 mc/s).  

Jiul, peste cota de pericol

Nivelul apelor Dunării trecuse încă de vineri, de la prânz, peste cotele de inundaţii (cu 29 cm la Calafat şi cu 44 cm la staţia din Bechet), iar pe râul Jiu fusese depăşită la Răcari chiar şi cota de pericol, viitura propagându-se către Dunăre.
Fluviul ieşise din matcă şi acoperise încă de vineri câteva sute de hectare de teren agricol, izlaz sau păşuni, pe raza localităţilor Catane, Bistreţ şi Rast. Şi Jiul se revărsase, afectând mii de hectare de teren în Filiaşi, Brădeşti, Scaieşti, Ţuglui, Bratovoieşti, Bucovăţ, Braloştiţa, Coţofenii din Dos, Goeşti şi Carpen.
La Ostroveni, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj a fost nevoit să intervină vineri dimineaţă, cu un autocamion şi o barcă pneumatică, pentru a evacua două persoane şi 17 animale care se aflau la cantonul din pădurea Zăval. La Beharca, 132 de porci de la o fermă aflată într-o zonă inundabilă au fost evacuaţi în cupa unor buldoexcavatoare. În cartierul Mofleni de la marginea Craiovei, 35 de subofiţeri de la ISU, împreună cu o echipă de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj, au supraînălţat cu saci de nisip un dig de apărare pentru protejarea locuinţelor şi gospodăriilor, deoarece Jiul a intrat pe pârâul Abator, existând pericolul revărsării acestuia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS