13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUn milion de euro, pe apa sâmbetei

Un milion de euro, pe apa sâmbetei

Lucrare de mântuială la un dig de protecţie a localităţilor Şişeşti şi Ilovăţ, din judeţul Mehedinţi. În anul 2011, statul a alocat aproape un milion de euro pentru taluzarea râului Coşuştea, râu care de fiecare dată în anotimpul ploios dădea mari bătăi de cap oamenilor. Banii au fost aruncaţi pe apa sâmbetei, chiar ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Lucia Varga, a aflat de isprava mehedinţenilor şi a făcut ieri-seară un control inopinant.
„Aici este, după părerea mea, caz penal. A venit domnul primar la mine, mi-a arătat pozele şi nu mi-a venit să cred. Un milion de euro au fost aruncaţi pe apa sâmbetei. Aceasta nu este o lucrare hidrotenică, e o bătaie de joc. Aproape un milion de euro practic au fost aruncaţi pe malul râului, în loc să avem o lucrare care să apere localitatea. De luni, va veni aici o echipă care din punct de vedere tehnic, dar şi din punct de vedere juridic, va analiza toate contractele, toate documentele, toate devizele şi în cazul în care se constată că au fost implicaţi, inclusiv din partea autorităţilor vinovaţi, vor plăti împreună cu cei care au făcut consultanţa şi execuţia. Aştept această expertiză. Sper să o am cât mai repede ca să putem dispune constructorului să refacă lucrările. Apele Române nu au făcut recepţia la această lucrare, înseamnă că există din partea lor sesizate nereguli şi aceste nereguli trebuiesc îndreptate de către constructor”, a fost prima reacţie a ministrului delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, când a văzut malurile râului Coşuştea.
Localnicii din Şişeşti şi Ilovăţ sunt nemulţumiţi, speriaţi dar şi în pericol să fie afectaţi din nou de viitură.
„De mai bine de doi ani ar fi trebuit să fie gata acesl dig pe care s-au primit atâția bani,dar nu s-a făcut nimic. Au luat banii și au pus niște saci cu nisip, care acum au fost luați de ape. Ne este frică pentru că apa poate să intre oricând peste noi în sat, pentru că malurile nu mai țin, s-au rupt deja“, a spus un localnic.
Primarul din comuna Ilovăţ este şi el surprins şi aşteaptă refacerea digului.
„Nici eu, la fel ca și localnicii, nu sunt mulțumit deloc de această lucrare. Consider că sacii care au fost puși și taluzurile din pietriș nu au niciun rost. Este deja a doua ploaie puternică și mă gândesc că la a treia nu va mai fi niciun fel de taluz. Este o lucrare făcută degeaba, s-au luat bani fără niciun rost, bani forte mulți, cu care se puteau planta niște pomi care să țină, să se toarne beton. Normal ar trebui să se refacă, dar este un program guvernamental, noi nu ne putem implica, eu doar am sesizat“, a declarat Grigore Andronie, primarul comunei Ilovăţ.
Şi reprezentanţii comunei Şişeşti spun că sunt nemulţumiţi de lucrare, dar nu s-a putut implica în derularea lucrărilor întrucât nu este beneficiar, dar, după ce a fost sesizată de către localnicii nemulţumiţi că albia râului ar putea ajunge în gospodăriile lor, a făcut numeroase sesizări, fără să primească însă răspunsuri.
„Nimeni nu este mulțumit de această lucrare. Am fost în zonă și am văzut cum terenurile sunt inundate, a intrat apa peste tot. Am auzit că s-au luat foarte mulți bani, dar nu s-a făcut nimic, iar apa mai are puțin și intră și în sat,dacă mai plouă“, a spus viceprimarul comunei Şişeşti, Sorin Viașu.
Ministerul Mediului şi Pădurii a deschis o anchetă, dar reprezentanţii firmei care au realizat acest proiect spun că nu au făcut altceva decât să respecte întocmai contractul.
Lucrarea de îndiguire a fost începută în anul 2009 şi ar fi trebuit să fie terminată în anul 2011, dar nici în 2013 nu a fost recepţionată de către beneficiar, Apele Române Dolj, din cauza neregulilor.
Lucrarea de îndiguire are o valoare de aproximativ un milion de euro şi ar fi trebuit să fie realizată pe o lungime de doi kilometri, de-a lungul râului Coşuştea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS