Acasă Local Spitalul Judeţean va avea Ambulatoriu de nivel occidental

Spitalul Judeţean va avea Ambulatoriu de nivel occidental

Cei 130.000 de pacienţi care trec anual pragul cabinetelor de specialitate din Ambulatoriul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova vor beneficia, de anul viitor, de condiţii moderne de investigaţii şi tratament, comparabile cu cele din Occident, după ce vor fi finalizate lucrările de reabilitare şi modernizare derulate în cadrul unui proiect cu fonduri europene în valoare de 8,2 milioane de euro, cu Consiliul Judeţean (CJ) Dolj în calitate de beneficiar.

Ieri au fost inagurate primele spaţii ale Ambulatoriului de specialitate, cele care vor găzdui Policlinica pentru Copii şi laboratoarele de analize medicale, iar impactul, în comparaţie cu condiţiile oferite în prezent de spital, este copleşitor. Practic, când intri în noile spaţii ale policlinicii, crezi că ai ajuns într-o altă lume. Ambulatoriul de copii va avea circuit separat, cu intrare proprie, va fi dotat cu aparatură modernă şi mobilier nou, la fel ca şi laboratorul de analize medicale, care va fi acreditat RENAR.
„Suntem în momentul în care putem spune că o bună parte a lucrărilor la Ambulatoriul Spitalului Judeţean s-a terminat. Şi pentru că nu vrem să stăm cu spaţiile goale, iar copiii să stea înghesuiţi, în zilele următoare aceste spaţii vor fi pline de medici, de instalaţiile pentru laboratoarele care, de data aceasta, vor fi şi mai performante. Este deja un pas înainte în ceea ce priveşte abordarea problemelor Spitalului Judeţean. Suntem în faza în care ne pregătim să achiziţionăm, cu două milioane de euro, şi aparatură medicală de cea mai înaltă clasă, pentru că, în definitiv, degeaba ai oameni bine pregătiți, degeaba ai aceste spații moderne, dacă nu ai ultimele cuceriri ale tehnicii“, a spus preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

„Ambulatoriul va rezista 50 de ani de acum înainte“

La rândul său, managerul SCJU Craiova, conf. dr. Florin Petrescu, a precizat că în această zonă vor funcţiona în special cabinete de pediatrie şi că mai este de finalizat pe exterior o intrare separată. „Cabinetele vor fi de oftalmologie, ORL, chirurgie şi ortopedie pediatrică, radiologie, stomatologie, toate destinate investigaţiilor la copii. Circuitul va fi separat (în comparaţie cu vechea formă de organizare, care prevedea un circuit comun la intrarea în spital), aşa cum este stabilit în orice normă europeană legată de copii şi adulţi. Şi, pentru prima dată de la înfiinţarea acestui Ambulatoriu, se cumpără şi aparatură la nivelul cabinetelor, iar pacienţii vor beneficia aici de o serie întreagă de investigaţii şi tratamente moderne. Întreaga aparatură pe care o achiziţionează consiliul judeţean se face în funcţie de ceea ce au cerut specialiştii spitalului“, a spus dr. Florin Petrescu. Acesta a mai menţionat că, în cadrul lucrărilor, s-a făcut şi o consolidare, „iar acest Ambulatoriu putem spune că are o structură făcută pentru a rezista 50 de ani de acum înainte, nu doar pentru aceste spaţii, ci şi pentru subsolul spitalului“.

Consolidarea spitalului costă 12 milioane de euro

Expertiza tehnică a SCJU Craiova, realizată de Ministerul Sănătăţii, a arătat că unitatea medicală are nevoie de consolidare, lucru care a dat peste cap unele proiecte pe care CJ Dolj dorea să le demareze. „Din păcate, expertiza arată că, după 40 de ani şi după lucrurile care i s-au întâmplat, spitalul are nevoie de consolidare, iar asta înseamnă foarte mult, circa 12 milioane de euro. Dar cel mai grav este faptul că ne împiedică pe noi să facem anvelopare, pentru că ordinea lucrărilor este mai întâi consolidare, iar apoi anvelopare“, a spus Ion Prioteasa. „Nu ne convin concluziile expertizei, care ne spun că este nevoie de 12 milioane de euro pentru consolidare, sumă pe care nu o avem în acest moment. Însă toate lucrările de reparare a întregului spital se ridică la aproximativ 50 de milioane de euro, o provocare pentru administraţia doljeană, pentru Ministerul Sănătății şi pentru guvern“, a spus şi vicepreşedintele CJ Dolj, Cristinel Iovan.

Exit mobile version