10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPentru Decebal Crăciun, sculptura este o pasiune patologică

Pentru Decebal Crăciun, sculptura este o pasiune patologică

Născut în judeţul lui Brâncuşi, Decebal Crăciun este, la cei 33 de ani ai săi, un artist despre care se spune că dă viaţă lemnului. Absolvent al Liceului de Artă „Marin Sorescu“, din Craiova, şi student la Arte Plastice în Târgu Jiu, sculptorul nu a expus numai în spaţii consacrate, ci mai ales în cele neconvenţionale. Locuieşte în satul Hurezani şi provine dintr-o familie de oameni muncitori, care au ştiut să îmbine meseria cu pasiunea pentru artă.

Decebal Crăciun este unul dintre cei mai cunoscuţi tineri din Hurezani, faima talentului său şi a familiei sale depăşind cu mult graniţele Gorjului şi chiar pe cele ale ţării. Provine dintr-o familie cu înclinaţii spre frumos. Atât tatăl său, cât şi bunicul şi străbunicul s-au îndeletnicit cu cioplitul lemnului, pe care au reuşit să-l transforme în lucrări de artă. „Totul a început ca o joacă. Eram înconjurat de uneltele de cioplit din atelierul de tâmplărie al tatălui meu. Făceam portrete din lut, al căror modelaj este mult mai uşor, pentru că ai posibilitatea să refaci sculptura dacă greşeşti. În lemn, ai o singură încercare, dacă greşeşti, opera este compromisă. Am avut şansa ca părinţii să mă încurajeze şi să îmi dirijeze paşii către artă. Am crescut într-o familie de români adevăraţi, extrem de patrioţi, dovadă şi numele pe care îl port… Am făcut şcoala generală în satul natal. Am avut şansa să urmez cursurile Liceului de Artă din Craiova, unde am avut dascăli extraordinari. Sunt recunoscător profesorului Dorel Oprescu, de la care am învăţat foarte multe. După absolvirea liceului, am participat la o expoziţie de grup cu colegii, cu lucrările de diplomă. Nu mi-am permis imediat după absolvirea liceului să urmez o facultate. Am lucrat timp de un an şi jumătate ca ucenic pentru sculptorul Ovidiu Maitec, în Capitală. Sunt recunoscător pentru această şansă, am avut posibilitatea să lucrez cu un om despre care învăţasem la şcoală“, a povestit tânărul artist.

În luna aprilie are expoziţie la Craiova

În perioada 2009-2012 a urmat Pedagogia Artelor Plastice în cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, iar în prezent este student la cea de-a doua facultate – Sculptură. Dacă, iniţial, a sculptat motive antropomorfe, după absolvirea liceului a început să se perfecţioneze în sculptură în lemn, renunţând la modelajul în lut. Lemnul este pentru tânărul sculptor „materialul suprem, cald, aproape de inima omului“. Nu şi-a numărat niciodată creaţiile, are foarte multe, depozitate în atelierul din Hurezani, în care munceşte alături de tatăl său. Pentru a exprima ceea ce doreşte să transmită, dedică timp fiecărei lucrări în parte, fie că este vorba de o săptămână sau de un an. Începând din acest an, Primăria Târgu Jiu a pus la dispoziţia tinerilor artişti un atelier, loc în care aceştia îşi pot realiza lucrările sau expune operele. „Pentru mine, sculptura a trecut de faza de pasiune. Aşa cum îmi spune un prieten psiholog, a devenit patologică! Prima mea expoziţie adevărată am avut-o în urmă cu trei ani, când am expus lucrări alături de profesorul meu din facultate, Marius Turcitu. Pe 19 aprilie voi avea o expoziţie personală la Craiova, la Casa «Traian Demetrescu». Lucrările mele vor fi prezente alături de cele ale prietenului meu, pictorul Florin Hutium“, a explicat Decebal.
În Hurezani, în atelierul de tâmplărie, alături de tatăl său, Decebal Crăciun realizează mobilier, scări de interior, diverse piese de tâmplărie, după propria viziune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS