16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPersoanele cu nevoi speciale zac uitate în suferinţă

Persoanele cu nevoi speciale zac uitate în suferinţă

Sute de doljeni, imobilizaţi la pat sau care se confruntă cu diverse deficienţe grave de memorie, sunt într-o situaţie disperată. Deşi sunt invalizi, ei nu beneficiază de ajutor de handicap, pentru că legea este astfel făcută încât nu le permite acest lucru. Singurul ajutor pentru ei rămân membrii familiei, iar, dacă aceştia nu le sunt alături, sunt la mila îngrijitorilor care le aduc o cană de apă, le pregătesc o mâncare caldă sau îi schimbă. Având în vedere numărul mare al persoanelor dependente de ajutor, căminele de bătrâni sau cele specializate pentru probleme neuromotorii sunt ultima soluţie.

Cel puţin trei persoane care nu pot fi încadrate în grad de handicap ajung zilnic în faţa Comisiei de Expertiză Medicală pentru Adulţi din Craiova. Sunt oameni a căror sănătate este grav afectată, dar comisia consideră că sunt neîncadrabili, că problema lor de sănătate este o boală şi nu un handicap. Pentru persoanele nedeplasabile, expertizarea se face la domiciliul acestora, în baza referatului întocmit de medicul de familie sau de medicul specialist la care sunt luate în evidenţă şi a unei anchete sociale întocmite de organele în drept din care să rezulte că persoana este nedeplasabilă. 29 de craioveni imobilizaţi la pat au solicitat, de la începutul anului şi până în prezent, evaluarea stării de sănătate la domiciliu, sperând că vor primi un grad de handicap ce le poate aduce şi nişte bani. Din nefericire, aceşti oameni au fost evaluaţi fără a primi însă un certificat de handicap.

Pentru încadrarea în grad de handicap, debutul afecţiunilor trebuie să se producă în copilărie sau în tinereţe

Sute de persoane suferinde în urma unor accidente vasculare primesc, în cel mai fericit caz, ore de recuperare psiho-motorie. „Din nefericire, pentru aceşti oameni, multe dintre problemele cu care se confruntă ţin strict de boală şi sunt încadrate ca atare. Toţi sunt însă evaluaţi de specialişti ai Comisiei de Expertiză Medicală, iar medicii iau decizii pentru fiecare caz, în funcţie de toate criteriile medicale, de vârstă. În momentul în care primeşte un certificat de evaluare, fiecare persoană primeşte un plan individualizat, cu recomandările necesare, putând astfel beneficia de servicii de recuperare neuro-motorii în centrele din cadrul Direcţiei. Avem foarte mulţi oameni care au suferit accidente vasculare, care au rămas cu urmări grave şi care solicită încadrarea într-un grad de handicap. Din păcate însă, este imposibilă încadrarea în grad de handicap a acestor oameni. Pentru încadrarea în grad de handicap a persoanelor cu afecţiuni respiratorii şi cardiologice, de exemplu, este necesar ca debutul afecţiunilor să se producă în copilărie sau în tinereţe, până la împlinirea vârstei de 26 de ani“, a precizat Maria Manolache, director general adjunct DGASPC Dolj.
În judeţul Dolj, sunt înregistrate peste 14.000 de persoane cu handicap. Dintre acestea, 4.980 de persoane sunt încadrate în gradul grav de handicap, 7.230 de persoane sunt încadrate în gradul accentuat de handicap, 1.704 persoane au grad mediu de handicap şi 274 de doljeni sunt încadraţi la categoria de handicap uşor. Cei mai mulţi sunt cu handicap mintal – 3.337, urmaţi de cei cu handicap somatic – 2.330 şi de cei cu handicap vizual – 2.284.
Numărul persoanelor care au o stare de sănătate precară este însă mult mai mare, având în vedere că multe zac singure în locuinţele lor fără a figura în statistici sau a beneficia de venituri speciale.
„Dacă se prezintă la comisie cu o boală cu debut după vârsta de 26 de ani, nu se încadrează în grad de handicap. Lista afecţiunilor care creează handicap ireversibil şi pentru care se poate emite certificate de persoană cu handicap cu caracter permanent conform criteriilor medico-psihosociale sunt pentru categoriile de persoane care suferă de următoarele deficienţe grave: nevăzători, amputaţii, oligofrenia (cu diverse tipuri, cu un IQ sub 33); tulburarea autistă (sindrom Langdon Down); boala Alzheimer pură, demenţa Pick – forme avansate; deficit motor de tip plegic, paretic, ataxie; surdomutitatea congenitală sau surditate bilaterală dobândită înaintea achiziţionării limbajului cu demutizare slabă/nulă etc. Pentru ca oamenii să înţeleagă, cei care au paralizie, de exemplu, doar pe jumătate de corp, nu se încadrează în grad de handicap, la fel şi cei care au diverse tulburări de memorie rezultate în urma unor accidente vasculare sau deficit motor etc. Anul trecut, fiecare comisie teritorială a venit cu o listă de propuneri pentru ca această sferă a persoanelor care se pot încadra într-un grad de handicap să fie lărgită. Ni s-a răspus însă că, la nivel naţional, ar fi vorba de costuri foarte mari, iar propunerile au fost respinse“, a adăugat dr. Claudia Popa, membru din cadrul Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap pentru adulţi.

21 de îngrijitori, angajaţi ai DGASPC Dolj, ajută 32 de vârstnici

21 de îngrijitori din cadrul Serviciului Îngrijiri la Domiciliu al DGASPC Dolj oferă îngrijire personală gratuită pentru 32 de vârstnici imobilizaţi la pat, paralizaţi sau care suferă de alte afecţiuni grave. Cea mai vârstnică persoană imobilizată care aşteaptă zilnic un îngrijitor să îi ofere medicamentele necesare, dar şi hrană are 92 de ani.
„Le facem piaţa, le pregătim o masă caldă, le oferim îngrijire corporală. Sunt oameni trecuţi de 60 de ani, rămaşi singuri sau ai căror copii sunt plecaţi la muncă în străinătate ori nu au timpul necesar pentru a-şi ajuta părinţii. Au venituri mici şi o stare de sănătate precară. Avem o echipă de specialişti, pe lângă îngrijitori, avem psihologi şi inspectori de specialitate. Le oferim acestor vârstnici consiliere în momentele grele, suntem alături de ei, de exemplu, după decesul soţului sau soţiei. Îi ajutăm să nu ajungă dependenţi de sistem, în centrele instituţionalizate. Se creează legături speciale între noi şi beneficiari. De mulţi dintre ei, angajaţii noştri au fost alături până în ultimele clipe din viaţă, au mers la înmormântarea lor cu o floare“, a povestit Melinda Tudor, coordonatoarea Serviciului Îngrijire la Domiciliu din cadrul DGASPC Dolj.

Centrele instituţionalizate pentru vârstnici sunt pline

În Căminul pentru persoane vârstnice din Craiova sunt internaţi aproximativ 300 de oameni, din care 80 sunt imobilizaţi, iar în Centrul de Îngrijire şi Asistenţă „Sfânta Maria“, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj – alţi 45 de vârstnici. În sistem rezidenţial, sunt internate alte 220 de persoane cu handicap, dintre care zece cu handicap fizic, şase – vizual, una cu handicap somatic, 165 – mintal, zece – psihic, 22 – asociat, una cu HIV, cinci fără certificate de încadrare într-o categorie de persoane cu handicap.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS