3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalICR Londra dedică luna aprilie actorului român Amza Pellea

ICR Londra dedică luna aprilie actorului român Amza Pellea

Cinemateca Românească de la Institutul Cultural Român (ICR) Londra îi dedică luna aprilie lui Amza Pellea, în anul în care se comemorează 30 de ani de la decesul marelui actor oltean. Amza Pellea va fi readus în atenţia publicului prin difuzarea unei serii de filme care prezintă rolurile definitorii ale marelui actor şi reprezintă, în acelaşi timp, o celebrare a cinematografului popular românesc, care a creat personaje, situaţii şi replici memorabile, oferind o cale de evaziune din cenuşiul cotidian al comunismului.

Gala de deschidere a evenimentului va avea loc mâine, cu proiecţia filmului „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte” (regia Sergiu Nicolaescu, 1972). Următoarea proiecţie este programată pentru data de 11 aprilie, când publicul cinefil va putea viziona pelicula „Duios Anastasia trecea” (regia Alexandru Tatos, 1979). Seria de filme dedicate lui Amza Pellea continuă pe 18 aprilie, cu „Mihai Viteazul” (regia Sergiu Nicolaescu, 1971) şi se va încheia pe 25 aprilie, cu proiecţia comediei „Nea Mărin miliardar” (regia Sergiu Nicolaescu, 1979).

Amza Pellea (7 apr 1931 – 12 Dec 1983) a fost unul dintre cei mai importanţi actori români, cu o cariera extraordinară atât în teatru, cât şi în film. S-a născut la Băileşti, într-o familie cu cinci copii, şi a absolvit Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova. A debutat în teatru în 1956 pe scena Teatrului Naţional din Craiova, iar în film în 1961 în Setea. A mai jucat la Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie şi Teatrul Naţional din Bucureşti, unde s-a impus ca unul dintre actorii cei mai reprezentativi ai scenei româneşti. De asemenea, a fost profesor la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC). În anul 1977 Amza Pellea a câştigat premiul de interpretare masculină – cel mai bun actor la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova, pentru rolul său excepţional din filmul „Osânda”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS