10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTradiţie şi inovaţie la Muzeul Olteniei

Tradiţie şi inovaţie la Muzeul Olteniei

Muzeul Olteniei îşi va deschide porţile pentru elevi şi profesori, în perioada 1-5 aprilie, în cadrul programului „Să ştii mai multe, să fii mai bun!“, călăuzindu-i în lumea celor mai interesante expoziţii

Laboratorul de Restaurare şi Conservare al Muzeului Olteniei Craiova, în colaborare cu Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu, vernisează luni, 1 aprilie, de la ora 10.00, în Sala „Ştefan Ciuceanu“, două expoziţii temporare. Cea dintâi aduce în faţa publicului vizitator „Arme albe şi de foc“ datând din secolele XV-XVIII. „Vor fi etalate peste 80 de piese, scuturi, coifuri, pistoale, pumnale, cămaşă de zale, apărătoare pentru capul cailor de luptă. Am ales şi arme deosebite, extrem de bine lucrate, cu ornamente, care vorbesc de funcţia şi rolul important al posesorilor lor în cadrul armatei de la acea vreme.
Sunt arme de provenienţă occidentală, balcanică, europeană, arme de paradă, de luptă. Am încercat să completăm colecţia Muzeului Brukenthal cu piese aparţinând muzeului nostru“, a precizat Tuţu Bărbulescu, şeful Laboratorului de Restaurare şi Conservare al Muzeului Olteniei Craiova.
În cadrul celei de-a doua expoziţii, „Cositoare“, vor putea fi admirate 60 de piese de patrimoniu, din cositor, ce aparţin atât artei decorative, cât şi celei meşteşugăreşti, obiecte de cult, obiecte ale breslelor sibiene şi din vecinătate, din secolele XVI-XIX.
Piesele găzduite de Muzeul Olteniei – Secţia de Istorie-Arheologie sunt expuse publicului până la sfârşitul lunii iunie.
Preţul biletului pentru elevi, studenţi şi pensionari este de 2,5 lei, iar cel întreg, de 5 lei.

Din satele olteneşti,
în Universul solar
 
La Casa Băniei, expoziţia permanentă îi va purta pe vizitatori într-o călătorie prin satele olteneşti, tradiţionale. Temele, „Facerea pâinii“, la subsol, şi „Ritmurile vieţii“, la etaj, aduc în atenţia publicului artefacte, utilaje, obiecte de factură religioasă, ceramică oltenească şi ţesături, toate din patrimoniul Muzeului Olteniei.
La parterul Secţiei de Ştiinţele Naturii este deschisă expoziţia permanentă „Oltenia Terra Fossilis“, unde se găsesc unele dintre cele mai importante piese ale colecţiei paleontologice, relevante pentru diversitatea, marea bogăţie şi valoarea ştiinţifică deosebită a fosilelor descoperite pe teritoriul Olteniei. Reconstituirile scheletice ale mastodontului de la Stoina, mamutului de la Leu şi ursului de peşteră de la Baia de Fier sunt punctele de atracţie ale expoziţiei.
De asemenea, vizitatorul va putea păşi în cea mai mai spectaculoasă expoziţie permanentă a Muzeului Olteniei, „Universul şi sistemul nostru solar“, inaugurată pe 5 decembrie 2012.
Punctul de maximă atracţie este Planetariul digital, Craiova fiind cel de-al patrulea oraş din ţară, după Piteşti, Galaţi şi Bârlad, care beneficiază de un asemenea sistem performant instalat într-un muzeu. Timp de aproximativ 30 de minute, publicul va călători prin Univers, la fel cum va putea asista la lecţii de astronomie, în format multimedia, cu sistem audio performant. Cele cinci spectacole de planetariu deţinute de Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei sunt produse în Franţa. Unul dintre voiajele multimedia este destinat copiilor: un film de desene animate, conceput special pentru ca aceştia să înţeleagă mai uşor primii paşi făcuţi în cucerirea cosmosului.
În călătoria prin spaţiul cosmic recreat se află şi un modul lunar, o reproducere după cel folosit de astronauţii americani în timpul misiunilor spaţiale din anii ’60 – ’70.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS