16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalOlguţa îl scoate pe Mititelu din foame

Olguţa îl scoate pe Mititelu din foame

Primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, începe să întoarcă favorurile primite în timpul campaniei electorale. Olguţa pune la cale achiziţionarea unei suprafeţe de teren deţinute de Adrian Mititelu la Balta Craioviţei, pentru care a modificat, peste noapte, bugetul de achiziţii al oraşului. Ca să-i umple buzunarele lui Mititelu, Olguţa renunţă la investiţii în grădiniţe, salubritate şi autobuze noi, în total circa 1,5 milioane de euro.

Olguţa pregăteşte primul tun financiar din preacuratul ei mandat de primar de până acum. Pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu de joi, primăria a introdus un proiect de hotărâre pentru aprobarea achiziţionării unui teren de 3,03 hectare de pe Calea Severinului, zona Balta Craioviţei, pentru care pune la bătaie 6,5 milioane de lei (circa 1,5 milioane de euro – n.r.). Scopul pare nobil – realizarea unui drum public care să lege bulevardul Râului de Calea Severinului, drum care va trece pe sub mlaştina lui Mititelu. Deşi în proiect se spune că preţul de pornire a negocierii se stabileşte pe baza unui raport de evaluare realizat de o comisie stabilită de primar, în bugetul oraşului a fost deja propusă suma de 6,5 milioane de lei. La un calcul simplu, primăria i-ar plăti lui Mititelu circa 50 de euro pe metrul pătrat de mlaştină.
Iată cum motivează primăria necesitatea achiziţiei: „Pentru fluidizarea traficului rutier din Craiova trebuie să se asigure circulaţia rutieră în partea de sud-sud vest a municipiului Craiova, la nivelul cerinţelor actuale, şi să se poată direcţiona traficul maşinilor de mare tonaj prin ocolirea cartierelor dens populate (cartierele Romaneşti, Brestei şi Craioviţa Nouă), şi parcurgerea rutei actuale fără să se creeze ambuteiaje. Astfel, în partea de vest a oraşului se impune să se asigure continuitatea traficului maşinilor de mare tonaj dinspre bulevardul Râului spre strada Calea Severinului. Această soluţie poate fi asigurată numai prin crearea unei noi rute rutiere, deoarece actuala situaţie este asigurată numai prin parcurgerea străzii Brestei şi străzii Pelendava, pe care traficul auto se desfăşoară numai pe o singură bandă, ce este folosită şi de maşinile de mare tonaj, creându-se ambuteiaje ce deranjează traficul vehiculelor mici deţinute de locuitorii municipiului. Partea de sud-sud vest a oraşului va deveni foarte aglomerată, ca urmare a surplusului creat de vehiculele care vor tranzita oraşul pe relaţia Bulgaria-Ungaria, ca urmare a dării în folosinţă a podului rutier Vidin – Calafat (…). Oportunitatea creării acestei artere rutiere este justificată de faptul că actualul traseu folosit de autovehiculele de mare tonaj este în mare parte deteriorat şi nu este proiectat pentru trafic greu (…). Soluţia găsită de autorităţi este de a se crea o legătură directă şi mai scurtă între strada Râului şi strada Calea Bucureşti, care să nu se efectueze printr-o zonă ocupată de locuinţe şi afectată de utilităţi, deoarece procedurile de expropriere şi de mutare a utilităţilor sunt foarte costisitoare şi îndelungate. Cheltuielile de expropriere ar presupune atât cheltuielile pentru construcţii, cât şi pentru terenuri, care sunt de câteva ori mai mari decât achiziţionarea unui teren liber de construcţii şi de utilităţi. În acest sens, autorităţile publice locale au identificat cel mai eficient traseu al acestei noi artere de circulaţie prin Balta Craioviţa“, se arată în motivarea primăriei.
După ce s-ar vedea stăpână pe teren, primăria ar dori să acceseze un proiect din fonduri europene pentru construirea drumului prin balta lui Mititelu, proiect care se poate sau nu concretiza. În plus, primăria nu are nici un studiu de impact sau geologic care să-i spună dacă acel drum poate fi construit în acea zonă şi dacă s-ar justifica o asemenea investiţie.

Câteva date pentru neliniştea Olguţei

Cele trei hectare pe care le vrea Olguţa fac parte dintr-o suprafaţă mai mare, de câteva zeci de hectare, deţinută de firma Cetatea Banilor City SA, care-i aparţine lui Adrian Mititelu. Firma a rezultat în urma procesului de divizare a clubului de fotbal Universitatea Craiova din anul 2009, atunci când Adrian Mititelu a împărţit SC Fotbal Club U Craiova în mai multe firme pentru a scăpa clubul de datorii şi pentru a putea obţine licenţa în Liga 1. Prin această şmecherie, Mititelu a transferat mai multe terenuri din proprietatea clubului pe numele celorlalte firme, terenul de la Balta Craioviţei ajungând în cele din urmă în proprietatea firmei Cetatea Banilor City SA. Societatea este în insolvenţă din cauza datoriilor de circa trei milioane de lei către creditori, printre care se regăsesc Fiscul doljean şi chiar Primăria Craiova. Suprafaţa din care fac parte şi cele trei hectare pe care vrea să le cumpere Olguţa este sub sechestrul Fiscului, care nu a putut executa firma tocmai din cauză că a intrat în procedură de insolvenţă. Şi atunci, cea care se ocupă de destinele ei este o firmă de lichidare, Insolvenţa 2007 SPRL, desemnată administrator judiciar de către judecătorul sindic. Dincolo de marile semne de întrebare legate de oportunitatea achiziţiei, anumite lucruri sunt certe. Dacă primăria va plăti milionul şi jumătate de euro, din aceşti bani se va achita datoria firmei către creditori, adică Fisc, primărie şi alţii. În acest fel, din banii oraşului s-ar plăti datoria unei firme private către stat. Mai mult, primăria i-ar plăti lui Mititelu datoria pe care o are chiar către primărie! Pe de altă parte, după achitarea acestor restanţe şi a cheltuielilor cu insolvenţa, Mititelu va rămâne în buzunar cu diferenţa de circa trei milioane de lei, adică aproape un milion de euro, pentru un teren pe care nimeni nu s-a încumetat să-l cumpere până acum. La urma urmei, vorbim de o mlaştină.
Pe lângă cele spuse mai sus, există şi alte aspecte care trebuie luate în calcul. Terenul de la Balta Craioviţei şi-a schimbat frecvent proprietarii. De pe numele lui Gigel Prioteasa, nepotul lui Mititelu, terenul a ajuns în proprietatea soţilor Mititelu, apoi în proprietatea SC Renaşterea Fotbalului Craiovean SRL, apoi a devenit proprietatea SC Fotbal Club U Craiova, ca să ajungă în final la Cetatea Banilor City SA. Ei bine, Legea cadastrului prevedea obligaţia de a face publicitate imobiliară la fiecare dintre aceste tranzacţii, adică înscrierea lor în Cartea Funciară. Taxele trebuia plătite la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI), lucru pe care Mititelu nu l-a făcut. Poate şi pentru că ar fi trebuit să achite sute de mii de lei. Scăparea lui Mititelu a reprezentat-o în cele din urmă intrarea în insolvenţă. Cum cel care administrează firma este lichidatorul, în cazul nostru Insolvenţa 2007 SPRL, el putea cere întabularea terenurilor pentru că legea îl scutea de plata acestor taxe. Specialiştii cadastrişti consultaţi de GdS spun că există mari semne de întrebare legate de eludarea plăţii acestor taxe de către Adrian Mititelu. „Taxele către OCPI ar fi trebuit plătite la fiecare transfer de proprietate. În total, valoarea lor se ridică la câteva sute de mii de lei. Eu nu ştiu cum a fost întabulat acest teren, deoarece s-au făcut transmisiuni de drepturi succesorale, iar bunul nu a fost identificat. Acel teren a fost obţinut prin cumpărarea drepturilor succesorale şi transmis mai departe în aceeaşi formă“, a spus unul dintre specialiştii consultaţi de GdS. Am adus în discuţie acest aspect dintr-un motiv foarte simplu. Deşi Adrian Mititelu, prin firmele sau rudele sale, a fost proprietarul terenului de la Balta Craioviţa, el nu a figurat niciodată astfel la OCPI, practic singura bază de date oficială a statului cu proprietarii. Cine credeţi că era în acte proprietarul Bălţii? Primăria Craiova. Abia în ianuarie 2013, lichidatorul de la Cetatea Banilor City a depus cerere la OCPI, prin care solicita radierea dreptului de proprietate al municipiului Craiova şi întabularea dreptului în favoarea firmei lui Mititelu. Cerere care a fost, evident, aprobată.

Olguţa taie din banii copiilor de dragul lui Mititelu

În varianta de buget supusă joi dezbaterii publice nu exista această propunere de investiţie. În schimb, în proiectul de buget refăcut în weekend şi propus spre votare consilierilor locali în şedinţa din această săptămână a fost introdusă în lista de investiţii o prevedere bugetară de 6.588.000 de lei (65,88 miliarde de lei vechi), având drept destinaţie „Achiziţie teren cu suprafaţa de 3,03 ha Balta Craioviţa“. Un calcul simplu arată că pentru mlaştina cu pricina s-a alocat din bugetul local 217,5 lei/mp, adică aproximativ 50 euro/mp de teren.

Reduceri de la grădiniţe…

Ca să facă rost de bani, Olguţa trebuia să mai taie din banii alocaţi altor investiţii. Prima victimă este Grădiniţa nr. 17 din cadrul Şcolii Gimnaziale „Lascăr Catargiu“. Este singura grădiniţă din oraş unde copiii trebuie să meargă prin nămeţi până la toaleta din fundul curţii. Anul trecut, Olguţa a tăiat din fondurile alocate de Solomon ca să le facă toaletă în şcoală copiilor de aici. Anul acesta, primăriţa îi trimite din nou pe preşcolari în fundul curţii. Pentru că, din suma de 1.076.000 de lei pe care se lăuda la dezbaterea publică de săptămâna trecută că îi va aloca în vederea construirii toaletelor pentru aceşti copilaşi, primăriţa a tăiat 500.000 de lei (cinci miliarde de lei vechi), suma rămasă fiind insuficientă pentru construirea toaletelor.
S-au mai tăiat şi din alte investiţii din lista iniţială. Spre exemplu, dacă săptămâna trecută se anunţase alocarea a 29.000 de lei pentru achiziţia unor maşini de spălat profesionale la Grădiniţa nr. 21, săptămâna aceasta suma a fost redusă la doar 10.000 de lei. Altă reducere a vizat banii daţi pentru achiziţionarea unui uscător de rufe la Grădiniţa „Tudor Vladimirescu“. Totodată, a fost eliminată integral suma care săptămâna trecută municipalitatea anunţa că va fi alocată pentru amenajarea Grădiniţei „Traian Demetrescu“.

…de la Salubritate şi RAT

Tăierile continuă şi la alte propuneri de investiţii. Spre exemplu, săptămâna trecută erau prevăzuţi 1.165.000 de lei pentru cadastru imobiliar în vederea constituirii băncii de date urbane a municipiului. După ultima modificare, acestei investiţii i-au fost alocaţi doar 617.000 lei. A fost totodată eliminat de pe listă studiul de fezabilitate pentru realizarea unui inel perimetral rutier, economisindu-se astfel încă 100.000 de lei.
Şi de la capitolul „Protecţia Mediului“ sunt câteva reduceri. Concret, au fost tăiate de pe lista de investiţii două utilaje de care avea nevoie Salubritatea – o autocompactoare de gunoi şi un camion multifuncţional tip Unimog, făcându-se astfel rost de încă 670.000 de lei.
Ca să mai facă rost de bani, Olguţa renunţă la reabilitarea Pasajului rutier Electroputere. Acestei investiţii îi fuseseră alocaţi iniţial 1.757.000 de lei, pentru proiectare şi execuţie. În urma refacerii bugetului după dezbaterea publică, mai rămân pentru Pasajul Electroputere doar 28.000 de lei, bani suficienţi doar pentru realizarea proiectului. Restul de 1.729.000 de lei (17,29 miliarde lei vechi) poate fi direcţionate către portofelul lui Adrian Mititelu.
Ca şi când n-ar fi fost suficient, primăriţa a decis să taie până şi din banii cu care dorea să cumpere… autobuze! În proiectul de buget de la începutul săptămânii trecute, supus joi dezbaterii publice, erau prevăzute pentru achiziţia de autobuze noi 6.000.000 de lei. Acum, după refacerea proiectului de buget, au rămas pentru autobuze doar 3.700.000 de lei…

Mititelu, un pic nemulţumit de preţ

Surse apropiate procesului de insolvenţă au precizat pentru GdS că, deocamdată, nu s-a purtat nici o negociere cu primăria asupra preţului şi nici nu s-a primit vreo cerere în acest sens. „Cetatea Banilor City SA are un plan de reorganizare. Fiscul şi primăria au fost stabiliţi clar creditori, iar datoria către toţi creditorii este undeva la trei milioane de lei. DGFP Dolj are sechestru pus asupra terenurilor, dar nu le-a putut executa, deoarece aceste sechestre sunt nule în cazul firmei în insolvenţă. Din vânzarea acestui teren câştigă toată lumea. Fiscul şi primăria îşi recuperează creanţele, iar firma reintră în circuitul economic. Prin modificarea legii, toate întabulările solicitate de lichidatori sunt scutite de taxe“, au spus sursele citate. Deşi va rămâne, nesperat, cu bani în buzunar, Adrian Mititelu nu pare mulţumit de preţul vehiculat. „Eu le-am spus celor de la primărie. De ce să mă expropriaţi, pentru că va costa mai mult? 6,5 milioane de lei pentru trei hectare de teren acolo sunt puţini bani. Păi, lui Pavel Badea îi dau un milion de lei pentru 2.000 de metri pătaţi! Dar nu pot face prea multe figuri. Dacă se face drumul acolo este o chestiune foarte tare“, a spus Mititelu, care a recunoscut că guvernul Ponta i-a adus foloase. „Nu aveam bani pentru întabulare, dar noroc cu guvernul Ponta, care a dat o ordonanţă prin care firmele în insolvenţă au fost scutite de plata taxelor de întabulare. Altfel nu putem vinde“, a precizat Mititelu.

Mititelu, amendat pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice

Adrian Mititelu a fost amendat de poliţiştii Secţiei 1 Craiova cu 1.000 de lei, săptămâna trecută, după ce a făcut scandal în incinta Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj, unde i-a înjurat şi ameninţat pe funcţionari.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj, joi, 21 martie, poliţiştii de la Secţia 1 au fost sesizaţi de angajaţii OCPI Dolj, care s-au plâns că Adrian Mititelu face scandal şi îi ameninţă pe funcţionari. Echipajul de poliţişti care s-a dus la adresa indicată a constatat că sesizarea funcţionarilor de la Cadastru este întemeiată şi au hotărât să-l amendeze pe scandalagiu cu 1.000 de lei pentru încălcarea Legii nr. 61/2001, maximul prevăzut de lege. „Poliţiştii de la Secţia 1 au stabilit că persoana respectivă a avut un conflict verbal cu funcţionarii OCPI, motiv pentru care a fost sancţionată contravenţional cu o amendă de 1.000 de lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială“, a declarat agent-principal Amelia Căprărin, din cadrul Biroului de Presă al IPJ Dolj.
Legea nr. 61/1991 prevede la alin.1, art.3, că este contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 200 şi 1.000 de lei, săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare ori ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor. Adrian Mititelu a recunoscut că a luat amendă şi că nu a plătit-o, dar a spus că unii angajaţi de la OCPI îi pun beţe în roate la tranzacţiile cu terenuri.
Aldezir Marin

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS