14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞcolile din Craiova, reparate de o singură firmă

Şcolile din Craiova, reparate de o singură firmă

Primăria Craiova vrea să procedeze şi în cazul reparaţiilor de şcoli aşa cum a făcut cu asfaltările, dând toate lucrările firmei pe care o agreează

Toate lucrările de reparaţii şi igienizări vor fi efectuate în Craiova de o singură firmă, care va fi selectată de primărie, a anunţat primarul Lia Olguţa Vasilescu la dezbaterea publică de joi, având ca temă bugetul municipal pe anul 2013.
„Din acest an vom avea un acord-cadru pe şcoli, pentru că ne-am trezit cu investiţii pe sume foarte mari făcute la şcoli, de genul: zece miliarde lei vechi o văruială. Construiam o grădiniţă cu aceşti bani! Şi atunci am decis ca să facem noi un acord-cadru cu o firmă, să putem să supraveghem investiţiile“, a declarat Olguţa Vasilescu.
Primăria Craiova are deja un acord-cadru, dar pentru asfaltări, încheiat pe patru ani cu firma Delta ACM ‘93 Bucureşti, în baza căruia toate reparaţiile de străzi vor fi efectuate exclusiv cu această firmă. Justificarea încheierii unui asemenea contract-cadru a avut la bază ideea realizării unor economiii de timp şi bani: pe de o parte, nu se mai pierde timp pentru realizarea unor licitaţii pentru fiecare lucrare sau a unei licitaţii anuale pentru o sumă de lucrări, iar, pe de altă parte, se obţine un preţ mai mic pe unitate atunci când este scoasă la licitaţie o cantitate mai mare de lucrări.

„Măcar aşa va trebui să vină cineva de la primărie să vadă situaţia din şcoală“

Directorii unităţilor de învăţământ par să aprecieze încheierea unui asemenea acord-cadru pentru reparaţiile din şcoli.
„Ştiam de aproape o lună că există o asemenea intenţie şi consider că ar fi un lucru nemaipomenit, pentru că s-ar scurta timpul în care se efectuează reparaţiile. Practic, licitaţia fiind deja făcută, directorii unităţilor de învăţământ nu mai pierd timpul cu organizarea ei, nu mai trebuie să aştepte trecerea acelor termene prevăzute de lege. În plus, de organizarea licitaţiei se vor ocupa oameni de specialitate din primărie, nu personalul şcolilor“, consideră Petre Cauc, directorul Liceului Tehnologic „George Bibescu“ din Craiova.
„Ideea în sine este excelentă, la Sibiu se aplică de ani de zile! E bine, pentru că măcar aşa va trebui să vină cineva de la primărie să vadă situaţia din şcoală, fără să mai fim nevoiţi noi să facem diverse aprecieri, să întocmim tot felul de memorii, să stăm pe la consiliul local să ni le aprobe. E bine că s-au gândit la aşa ceva!“, a spus şi Dănuţ Anghel, directorul Liceului cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“.
„Eu cred că e o idee bună pentru că ne uşurează munca. Licitaţiile ne ocupau timp, procedura nefiind deloc simplă: trebuia să întocmim caiete de sarcini, să respectăm întocmai normele în această privinţă, iar asta ne ocupa din timpul dedicat procesului instructiv-educativ. Pe când aşa, de licitaţie s-ar ocupa primăria, care are oricum oameni specializaţi“, apreciază la rândul său Carmen Daşoveanu, directoarea Colegiului Tehnic „C.D. Neniţescu“.
Pe de altă parte, reprezentanţii şcolilor atrag atenţia asupra faptului că tot Primăriei Craiova îi va reveni şi sarcina de a decide care sunt lucrările prioritare şi care mai pot aştepta.
„Procedura bănuiesc că va fi astfel: Eu, ca director, voi face un referat către primărie, comunicând că am nevoie de anumite lucrări în şcoală, iar specialiştii primăriei vor evalua solicitarea mea, dispunând ca firma de construcţii să intervină. În felul acesta, cred că se va respecta şi o prioritate a lucrărilor. Adică să nu se întâmple ca unii să-şi facă modificări nejustificate în şcoală, iar altora să le cadă tavanul în cap aşteptând echipele de constructori“, arată directorul Cauc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS