16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocal Ce schimbări majore aduce noul Contract-cadru din Sănătate

Ce schimbări majore aduce noul Contract-cadru din Sănătate

Guvernul a aprobat noul Contract – cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014, acesta urmând să fie publicat în Monitorul Oficial al României și să intre în vigoare de la 1 aprilie. “Am constatat că cele mai multe fonduri se consumă în sistemul spitalicesc, acolo unde se cheltuie şi cel mai mult. Trebuie să schimbăm mentalitatea omului de a se îndrepta numai spre spital şi trebuie să construim un sistem bazat pe medicina de familie şi cea din ambulator”, a explicat ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, după aprobarea noilor norme care vor reglementa sistemul sanitar în următorii doi ani, scoase în evidență și pe site-ul ministerului.

Pornind de la cele două aspecte, anul acesta, Contractul Cadru prevede o creştere cu 10% a finanţării pentru medicina de familie, astfel încât acest sector să poată juca rolul de “poartă de intrare” în sistemul medical. Tot în ceea ce priveşte medicina primară, este prevăzută reducerea numărului minim de pacienţi de pe lista medicilor de familie de la 1000, la 800, astfel încât medicii să aibă mai mult timp pentru cosultul de specialitate al pacienţilor, iar medicii tineri de familie să reuşească să găsească loc pe piaţă, atunci când finalizează rezidenţiatul.

De asemenea, conform Contractului Cadru de anul acesta s-a mai hotărât creşterea finanţării pentru unele componente din sistem, după cum urmează: creşterea cu 51% a finanţării pentru medicina de ambulator, creşterea cu 40,5% a finanţării pentru centrele multifuncţionale și creşterea cu 64% a finanţării pentru îngrijirile medicale la domiciliu, astfel încât pacienţii să poată beneficia şi la domiciliu de o parte din îngrijirile de care beneficiază în unităţile spitaliceşti.

Contractul Cadru prevede şi introducerea mecanismului de coplată, cu scopul de a limita internările fictive din unităţile spitaliceşti. “Introducerea coplăţii a fost o măsură discutată cu organismele internaţionale încă din 2009 şi aprobată anul trecut. Noi am căutat să negociem cu Fondul Monetar Internaţional stabilirea unei sume modice, între 5 şi 10 lei. Aceasta se va percepe de fiecare spital, pe baza aprobării Consiliului de Administraţie, o singură dată, la externare”, este precizarea făcută de ministrul Nicolăescu, pe site-ul MS. Vor fi însă exceptați de la coplată bolnavii cronici din cadrul programelor naţionale de sănătate, copiii sub 18 ani, gravidele şi lăuzele, pensionarii cu venituri sub 740 de lei și persoanele cu dizabilităţi. Coplata nu se va achita nici în cazul internărilor de urgenţă.

În noul Contract Cadru există o serie de modificări şi pentru spitalele publice. Acestea se referă la blocarea efectuării de arierate şi la măsura de sancţionare prin demitere a managerilor care continuă să realizeze arierate (datorii mai mari de 90 de zile). O măsură foarte importantă care vine însă în sprijinul managerilor, pentru ca spitalele să nu mai înregistreze datorii mari, este aceea de modificare a tarifelor pe caz ponderat (TCP) în funcţie de competenţele şi complexitatea cazurilor rezolvate în unităţile sanitare. “Pentru unităţile strategice am decis să creştem tarifele pe caz ponderat la 1.800 de lei. La acestea se adaugă şi fondurile noului program de ATI, pe care îl introducem de anul acesta. Ştim că astăzi 30% dintre spitalele din România consumă 80% din fondurile Sănătăţii. Aceste unităţi sanitare rezolvă, însă, cele mai complexe cazuri, iar astăzi, din păcate, unele au tarife pe caz ponderat mai mici decât spitalele municipale. E normal să înregistreze arierate”, a spus ministrul Sănătății.

Eugen Nicolăescu a explicat că, în prezent, spitale judeţene importante din Cluj, Timişoara, Bucureşti și Craiova au un tarif pe caz ponderat de 1444 lei, în timp ce spitale de categoria a patra şi a cincea au un tarif pe caz ponderat considerabil mai mare. De la 1 aprilie, la toate spitalele strategice de categoria I tariful pe caz ponderat va fi de 1.800 de lei, la spitalele de suport şi la institute tariful va fi de 1.600 de lei, în timp ce pentru spitalele municipale şi orăşeneşti vor exista tarife speciale. În unităţile spitaliceşti se va introduce și un chestionar în care pacienţii pot arăta gradul de satisfacţie privind serviciile primite, comportamentul medicilor etc.

Prin noul Contract, unităţile sanitare private sunt obligate să plătească unităţilor sanitare publice cu paturi costurile efectiv realizate pentru cazurile transferate la unităţile sanitare publice, indiferent de patologie şi de termenul de la momentul internării până la cel al transferului, în termen de maxim 30 de zile de la data emiterii facturii. Nerespectarea acestei obligaţii va conduce la rezilierea contractului încheiat de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) cu unitatea sanitară privată cu paturi. CAS nu va deconta unităţilor sanitare publice cu paturi cazurile transferate de la unităţile sanitare private cu paturi, indiferent de patologie şi de termenul de la momentul internării până la cel al transferului.

Totodată, casele de asigurări de sănătate vor încheia contracte de furnizare de servicii medicale cu spitalele pentru numărul de paturi contractabile stabilite la nivelul fiecărui judeţ, în conformitate cu Planul naţional de paturi, din care un procent de maxim 5% din paturile contractabile se contractează cu furnizori privaţi pentru spitalizarea continuă. Paturile necontractate în limita de 5% cu furnizorii privaţi se redistribuie către furnizorii publici din judeţul respectiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS