13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMamă pentru 11 copii părăsiți

Mamă pentru 11 copii părăsiți

http:http://www.youtube.com/watch?v=P1VhDWCuD5c

În zece ani, Violeta a crescut 11 copii, pe care părinţii biologici nu i-au dorit. I-a luat în plasament, chiar din primele săptămâni de viaţă. Plânge şi se bucură alături de ei. Pentru aceşti copii, ea nu este un simplu asistent maternal, este „mama“, aşa cum o strigă ei. Din nefericire, judeţul Dolj se confruntă cu o criză acută de asistenţi maternali. 

Violeta Tudosie are 51 de ani şi locuieşte în Craiova. A lucrat ca magaziner la Fabrica de Avioane. Cu vreo zece ani în urmă a primit vestea că a rămas fără serviciu. Cum nu avea multe alternative în acel moment, s-a hotărât să obţină atestat de asistent maternal profesionist. S-a gândit că în acest fel poate să aibă un venit şi, în acelaşi timp, să ofere şi dragoste copiilor părăsiţi. „Au fost disponibilizări mari la Fabrica de Avioane, zeci de oameni au rămas fără serviciu. Sora mea era asistent maternal. Mă ataşasem deja de copiii pe care ea îi luase în îngrijire, sunt chiar şi moaşa lor. Îi dădeam la grindă, le aduceam cadouri, deveniseră parte din familie. Am hotărât atunci că trebuie să fac acelaşi lucru, să iau acasă copii părăsiţi, să le ofer atenţie şi multă iubire. În cei zece ani de când practic această meserie am crescut 11 copii. Cinci dintre ei au fost adoptaţi de oameni extraordinari, cadre universitare, alţii s-au reunit cu fraţii lor la alte asistente maternale. Doar unul a fost reintegrat în familie, dar nu sunt deloc mulţumită de condiţiile în care trăieşte. Păstrez legătura cu copiii pe care i-am crescut, mă interesez periodic de starea lor de sănătate şi de situaţia şcolară“, a povestit femeia.
În prezent, Violeta Tudosie are în grijă doi copii. Bianca are doi şi jumătate. A fost părăsită în spital la naştere, iar de la două săptămâni asistenta maternală a luat-o acasă la ea. „Îmi amintesc când am aflat de la asistenţii sociali de la Direcţie despre acest copil. Am mers să o văd. Era un ghemotoc de copil, născută la termen, sănătoasă şi extrem de frumoasă. În momentul în care am luat-o în braţe, s-a uitat în ochii mei şi mi-a zâmbit. Mi-a rupt sufletul de durere şi pe loc am decis să o cresc. Mi-am dorit dintotdeauna o fată, însă Dumnezeu nu mi-a dat decât un băiat, care este căsătorit acum, iar la rândul lui are un copilaş. Acasă îl mai aveam pe Mihai (Mişu, cum îi spun membrii familiei – n.r.), pe care l-am luat în plasament de când avea patru luni. Este sufletul nostru, avem pentru el aceleaşi sentimente ca şi pentru băiatul nostru. Are acum 11 ani, este elev la Şcoala nr. 37 şi este unul din copiii cei mai buni din clasă“, a povestit cu ochii înlăcrimaţi asistenta maternală.
Pe Mişu nu l-a căutat mama biologică nici măcar o dată. Recent, pentru acest copil a fost încheiată procedura de adopţie. Două familii sunt interesate să îl adopte, însă procedura este greoaie şi poate dura chiar şi ani întregi.
Pe Bianca, mama biologică a vizitat-o prima dată când fetiţa împlinise un an şi două luni. De atunci, rar trece să o vadă. Este indignată când vede că fetiţa nu vrea să meargă la ea în braţe…
În ciuda faptului că este doar un copil, Mişu vorbeşte cu multă seriozitate despre povestea lui. Ştie că a fost părăsit şi consideră că mama sa adevărată este aceea care l-a crescut. „Nu sunt supărat pe mama mea naturală. Visez ca într-o zi să îşi dorească să mă vadă şi să îmi spună de ce m-a părăsit. Învăţ bine, nu aş fi supărat-o niciodată. Mama mea m-a crescut foarte bine, iar într-o zi vreau să îi mulţumesc pentru tot ceea ce a făcut pentru mine. O să cresc mare, o să fiu cineva, o să am familia mea, însă niciodată nu îmi voi părăsi copilul. Este greu să înţelegi ce este în sufletul nostru, să acceptăm ideea că mama şi tata nu ne-au vrut. Sunt convins însă că a avut ea un motiv şi îi mulţumesc că mi-a dat viaţă…“, a spus Mişu.

„Nu există motivare financiară într-un mod real; în principal, este vorba de dăruire şi dragoste pentru copii“

Judeţul Dolj se confruntă cu o criză acută de asistenţi maternali profesionişti. Deşi organigrama prevede 250 de asistenţi maternali profesionişti, în judeţ sunt doar 167. La începutul acestui an, în centrele de plasament din Dolj erau înregistraţi 444 de copii, iar 313 sunt în centrele pentru copii cu handicap. „Din 2009, nu s-a mai făcut nici măcar o angajare, în urma blocării posturilor. Legea ne obligă să plasăm copiii de 0-2 ani exclusiv la asistenţi maternali profesionişti. Am fost nevoiţi să luăm copiii abandonaţi cu vârsta peste doi ani de la asistenţii maternali şi să-i ducem în centrele noastre, creând o traumă în plus celor mici şi rupând astfel relaţia de ataşament care se crease. Pentru aceşti asistenţi maternali trebuie să recunoaştem că nu există motivare financiară într-un mod real; în principal, este vorba de dăruire şi dragoste pentru copii“, a spus Florin Stancu, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj.
Venitul unui asistent maternal este alcătuit din salariul minim pe economie, sporul de 10% pentru al doilea copil, la care se adaugă alocaţia zilnică pentru hrană, în funcţie de vârsta copilului aflat în îngrijire (7,5 lei pentru un copil mai mic de şase ani şi 10,5 lei pentru un copil mai mare), alocaţia de plasament – în valoare de 97 de lei pe lună, bani pentru rechizite, în funcţie de vârsta copilului, precum şi alocaţia de stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS