12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalIncubator nou pentru copiii născuți prematur

Incubator nou pentru copiii născuți prematur

În urma unei campanii de strângere de fonduri derulate de organizaţia „Salvaţi Copiii“, Maternitatea Spitalului Municipal „Filantropia“ a primit un incubator nou pentru copiii născuţi prematur

În ultima perioadă, pentru o şansă mai bună la viaţă a copiilor din Craiova s-au obţinut bani din acţiuni caritabile. Una dintre acestea a fost derulată de organizaţia „Salvaţi Copiii“, care, în urma campaniei de strângere de fonduri „Bun venit pe lume“ desfăşurată în perioada octombrie – decembrie 2012, a reuşit să adune 1.090.000 de lei. Cu aceşti bani, 15 maternităţi din ţară au fost dotate cu incubatoare pentru copiii născuţi prematur, printre care şi cea a Spitalului Clinic Municipal „Filantropia“ Craiova.
Noul incubator, în valoare de aproape 10.000 de euro, a fost prezentat ieri de către reprezentanţii organizaţiei şi de conducerea unităţii medicale. „Cu ajutorul echipamentelor achiziţionate în urma campaniei, apreciem că vom ajuta la salvarea a 327 de nou-născuţi în următorul an în spitalele dotate, iar 380 de naşteri vor avea loc în condiţii normale anual. Noi sperăm să se rezolve toate problemele copiilor, nu doar ale celor născuţi prematur, pentru că toţi merită o şansă mai bună la viaţă. Nu ne vom opri aici şi vom continua cu acţiuni care să ajute copiii din Craiova, din România“, au spus reprezentanţii organizaţiei „Salvaţi Copiii“. La Maternitatea Spitalului „Filantropia“ se nasc anual peste 1.800 de copii, din care 10-11% nou-născuţi prematur. Noul incubator primit de cea mai veche unitate medicală din Bănie se adaugă la celelalte şapte aflate în dotarea spitalului.

Fonduri şi pentru Clinica de Pediatrie

Maternitatea de la „Filantropia“ este de gradul II B, conform Legii ierarhizării, şi are 90 de paturi, alte 55 fiind la Secţia de neonatologie. „Noi funcţionăm la standardele corespunzătoare acestei clasificări. Cu dotările din prezent, am devenit o Maternitate unde vin să nască femei din judeţele limitrofe. Cum capacitatea Maternităţii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă este redusă în prezent, o mare parte din cazuri se reorientează către noi. Am avut şi copii de 1,5 kilograme, din sarcini multiple – tripleţi, copii cu diverse probleme – şi toţi au plecat acasă sănătoşi“, susţine dr. Mirela Siminel, şefa Secţiei de neonatologie de la Spitalul „Filantropia“.
Prin alte acţiuni cu scop caritabil derulate recent, Spitalul „Filantropia“ a mai obţinut fonduri şi pentru Clinica de Pediatrie, pentru modernizarea saloanelor şi pentru achiziţionarea a 20 de paturi noi. „Pentru a ne alinia la standardele de screening complet al nou-născutului, am mai avea nevoie de încă un incubator performant, de monitoare pentru monitorizarea funcţiilor vitale, de un aparat pentru testarea auditivă şi de un ventilator pentru stabilizarea pe perioadă scurtă a nou-născutului dependent de suport respirator – ventilaţie mecanică“, a mai spus dr. Mirela Siminel.

Rata mortalităţii infantile în Dolj: 8,1 la 1.000 de copii 

Conform datelor prezentate de organizaţia „Salvaţi Copiii“, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea infantilă, copii de sub un an. Rata mortalităţii în 2011 a fost de 9,4 decese la 1.000 de născuţi vii, cu 1.850 de cazuri de decese la copii cu vârsta sub un an. În Dolj, rata mortalităţii infantile, la 1.000 de copii născuţi vii, a fost de 27,8 – în 1990, de 5,3 – în 2010 şi de 8,1 – în 2011.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS