24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDureri de cap pentru... timbrul de mediu

Dureri de cap pentru… timbrul de mediu

http:http://www.youtube.com/watch?v=VjbFL5eAaA0

Timbrul de mediu, noua taxă intrată în vigoare pe 15 martie, le dă încă dureri de cap doljenilor care au plătit taxa de poluare, însă nu au apucat să-şi înscrie maşinile înainte de 15 martie

Ca mai toate legile din România, OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule lasă impresia că a fost „mâzgălită“ în grabă, pentru că nu a reglementat în nici un fel situaţia şoferilor care au achitat vechea taxă de poluare, însă nu au apucat să depună actele pentru înmatricularea maşinilor. În prezent, în judeţul Dolj, sunt 15 persoane care sunt încă plimbate între Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Dolj şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. Astfel de cazuri au fost mai multe, însă, după câteva zile de plimbări între cele două instituţii şi Trezorerie, au reuşit să-şi recupereze taxa de poluare şi să achite timbrul de mediu.

Prinşi între două legi

La 15 martie, taxa de poluare s-a transformat în timbru de mediu, taxă care va fi percepută o singură dată, la prima înmatriculare sau transcriere a maşinilor în România. Timbrul de mediu se aplică pentru autovehiculele din categoria M1, M2, M3 şi N1, N2, N3, cu precizarea că pentru categoria de autoturisme cu normă de poluare Euro 5, Euro 4 şi Euro 3 se ia în calcul, în proporţie de 100%, emisia de dioxid de carbon, iar pentru autoturismele cuprinse în normele de poluare Non-Euro, Euro 1 şi Euro 2 se aplică formula reglementată prin Legea nr. 9/ 2012. Conform noii formule de calcul, suma de plată scade cu circa 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 şi chiar cu 90% pentru Non-Euro. Cea mai mare creştere se înregistrează la autovehiculele cu motoare diesel, considerate mai poluante decât cele pe benzină. Pentru camioane şi pentru celelalte tipuri de maşini, rămâne în vigoare aceeaşi formulă prevăzută prin legea actuală. Începând cu 15 martie, achitarea timbrului de mediu se face tot la ghişeele Administraţiei Financiare, la fel cum se proceda în cazul taxei auto.
Vineri, 15 martie, DGFP Dolj a început să încaseze banii pentru timbrul de mediu, iar funcţionarii de la Serviciul Înmatriculări să primească dosare de la şoferii care achitaseră noua taxă.
Problemele au început să apară atunci când, la ghişeele Serviciului Înmatriculări, s-au prezentat mai multe persoane care achitaseră taxa de poluare, şi nu timbrul de mediu, însă nu apucaseră să-şi înmatriculeze maşinile înainte de 15 martie. Pentru funcţionarii de la Înmatriculări, legea este clară: pot să-şi înmatriculeze maşinile persoanele care au plătit timbrul de mediu şi nu taxa de poluare, aşa că i-au îndrumat pe şoferi către Fisc. Acolo, funcţionarii au ridicat din umeri, pentru că nu primiseră nici un fel de reglementări privind astfel de cazuri, scăpate din vedere de legiuitor.  

Lămuriri pentru unii, alţii tot pe drumuri

Teoretic, cei care se aflau în aceste situaţii se aşteptau ca funcţionarii de la Fisc să le recalculeze taxa, urmând să achite sau să primească înapoi diferenţa de bani. Nu a fost atât de uşor, pentru că funcţionarii nu aveau şi încă nu au la îndemână normele pentru această procedură.
Întrebaţi despre această situaţie, reprezentanţii DGFP Dolj au declarat iniţial pentru GdS că, în aceste cazuri, şoferii au achitat timbrul de mediu şi şi-au înmatriculat maşinile, urmând să primească înapoi banii daţi pentru taxa de poluare în termenul legal de 45 de zile. Ulterior, reprezentanţii DGFP Dolj au revenit şi au precizat că, de fapt, soluţia găsită a fost următoarea: au fost anulate deciziile privind taxa de poluare şi s-a făcut un nou calcul, după noua lege. Şoferii s-au dus la Trezorerie, şi-au luat banii daţi pentru taxa de poluare, s-au întors la Fisc şi au achitat timbrul de mediu, după care s-au întors la Înmatriculări. Sunt însă alţi doljeni care, după recalculare, trebuie să plătească mult mai mulţi bani pentru a-şi înmatricula maşinile.  
Potrivit reprezentanţilor SPCRPCIV Dolj, în prezent, mai sunt 15 persoane care au achitat taxa de poluare şi nu au reuşit încă să-şi înmatriculeze maşinile. „Au fost 15 cazuri în care s-a solicitat înmatricularea în baza vechii legi, care este mai avantajoasă. Nu putem spune că aceste solicitări au fost respinse, pentru că, la nivel central, încă se caută soluţii, astfel încât aceste solicitări să fie rezolvate în interesul cetăţeanului şi cu respectarea legii“, a precizat, pentru GdS, comisar Maria Vasile, ofiţer specialist în cadrul SPCRPCIV Dolj.
La rândul lor, funcţionarii DGFP Dolj au explicat că, cel mai probabil, în aceste cazuri este vorba de persoane care sunt nemulţumite că sunt nevoite să plătească în plus pentru timbrul de mediu. Ca şi în celelalte cazuri, pot cere recalcularea, îşi pot recupera banii daţi pe taxa de poluare şi pot achita timbrul de mediu.

Bate vântul la Înmatriculări

După intrarea în vigoare a timbrului de mediu, în judeţul Dolj înmatriculările au scăzut dramatic. Potrivit SPCRPCIV Dolj, dacă înainte de 15 martie se înmatriculau aproximativ 150 de autovehicule pe zi, după acestă dată au scăzut la circa 60 pe zi. Dintre acestea, o bună parte o reprezintă transcrieri în cazul autovehiculelor care aveau taxa de poluare achitată ori înmatriculări în baza unor hotărâri judecătoreşti definitive, prin care instanţa a hotărât înmatricularea fără plata taxei de poluare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS