15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBuget după posibilităţi

Buget după posibilităţi

Dezbaterea publică pe tema bugetului Craiovei a atras zeci de cetăţeni, unii interesaţi mai mult să ia cuvântul în plenul şedinţei decât să facă autorităţilor propuneri constructive

Sala Mare a Primăriei Craiova a fost plină ochi la dezbaterea publică organizată ieri de municipalitate pe tema bugetului pe anul 2013. Zeci de craioveni, dar şi aleşi locali, directori de instituţii subordonate municipalităţii, ori şefi de servicii din primărie au luat parte la această întâlnire. Rolul de gazdă şi l-a asumat Delia Ciucă, directorul executiv al Direcţiei de Relaţii cu Publicul, care a urcat la prezidiu alături de primarul Lia Olguţa Vasilescu, viceprimarul Florentin Tudor şi Nicolae Pascu, directorul executiv al Direcţiei Economico-Financiare din Primăria Craiova.

71 de milioane pentru Delta ACM

Oficialităţile locale au făcut o prezentare a bugetului pe acest an, buget care ar urma să fie supus votului în şedinţa de joia viitoare a Consiliului Local Craiova.
Luând cuvântul, primăriţa a ţinut să descrie mai întâi contextul în care municipalitatea a intrat în noul an financiar. „După eforturi foarte mari, am intrat în noul an fără arierate. Am plătit toate datoriile fostei administraţii, astfel încât ne-am permis să nu mai punem biruri în plus cetăţenilor Craiovei anul acesta. Am avut foarte multe restanţe de plătit din anii 2011 şi 2012, şi chiar vreau să dau un exemplu concret: pentru anul 2011 a trebuit să plătim, la finalul anului trecut, 55 de milioane de lei, adică 550 de miliarde de lei vechi, pentru asfaltări. La fel, pentru prima jumătate a anului trecut a trebuit să plătim 16 milioane de lei, adică 160 de miliarde de lei vechi, tot pentru asfaltări, care au fost începute de fosta administraţie, dar nota de plată ne-a venit nouă. Asta a făcut ca spre finalul anului trecut să nu mai avem bani aproape deloc pentru Secţiunea de Dezvoltare a bugetului“.
Lia Olguţa Vasilescu a prezentat apoi câteva elemente ale bugetului municipal de anul acesta. În esenţă, bugetul prevede sume mai mari pentru funcţionarea primăriei şi instituţiilor subordonate, inclusiv la capitolul cheltuieli de personal. În schimb, alocaţiile bugetare pentru investiţii vor fi mult mai mici. Prioritare rămân investiţiile cu fonduri europene, pentru care municipalitatea a alocat sumele necesare pentru cofinanţări.
„În anul 2013, pornim cu un buget iniţial de 575 de milioane de lei, structurat astfel: 379 de milioane de lei pe Secţiunea de Funcţionare, 196 de milioane lei pe Secţiunea de Dezvoltare. Ne-am prevăzut 35 de milioane de lei – adică 350 de miliarde de lei vechi – pentru reparaţii de drumuri, deci mai mult decât dublu faţă de anul trecut. Instituţiile au primit şi ele mai mulţi bani decât anul trecut, deşi bugetul este mai mic decât în 2012. Bugetul pe anul 2013 va cuprinde cu prioritate tot ceea ce înseamnă investiţii pe fonduri europene, pentru că banii sunt puţini şi de aceea va trebui să profităm de orice ban european“, a spus Olguţa Vasilescu.

Achiziţii de terenuri şi studii de fezabilitate

Primăriţa a explicat în continuare pe ce se vor mai cheltui banii oraşului, insistând asupra necesităţii achiziţiilor de terenuri şi a studiilor de fezabilitate (SF): „A trebuit din bugetul de anul acesta să facem câteva achiziţii de terenuri, pe care eu nu le-aş fi făcut, dar mă obligă instanţa. Asta, pentru că în decursul anilor s-au asfaltat şi s-au făcut străzi sau parcări pe terenurile oamenilor, iar aceştia ne-au dat în judecată şi trebuie să plătim despăgubirile, ca să nu ne fie executate conturile. Mai avem câteva investiţii pe care le facem în şcolile craiovene. Nu sunt atât de multe, din păcate, câte ne-am dori. Sunt lucrări de strictă necesitate – câteva consolidări de ziduri din jurul liceelor, care deveniseră un pericol pentru circulaţia din zonă. Vom avea şi foarte multe studii de fezabilitate. De ce? Pentru că, în momentul în care vrei să accesezi fonduri europene, trebuie să ai SF-urile, să poţi să spui ce îţi propui şi cât va costa. Un SF, de exemplu, este pentru construirea noii clădiri a Spitalului Clinic Municipal «Filantropia», fiind într-o etapă foarte avansată de preluare a terenului din faţa Parcului Tineretului, unde se va face acest spital. Mai avem SF-uri pentru proiecte cu fonduri europene – reamenajarea grădinii zoologice, a unor locuri de joacă, extinderea iluminatului public, trecerea în subteran a reţelelor aeriene de cabluri, reabilitarea termică a blocurilor. De asemenea, am prevăzut bani pentru studiul de fezabilitate privind noul cartier de locuinţe care se va ridica în strada Dimitrie Gerota“.
Olguţa Vasilescu a menţionat că vor fi cheltuite sume şi pentru mai multe Planuri Urbanistice Zonale (PUZ): „De ani de zile nu s-a investit în PUZ-uri. Nu se mai ştie care e strada, care e terenul în intravilan, care e în extravilan. Fiecare a construit cum l-a tăiat capul, iar acum trebuie să facem un efort ca să dăm posibilitatea cetăţenilor care au construit pe aceste terenuri să intre în legalitate şi, bineînţeles, să putem să-i şi impozităm“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS