10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalChirurgii din Craiova se antrenează pe porci

Chirurgii din Craiova se antrenează pe porci

http:http://www.youtube.com/watch?v=4QyhYo0CGOs
http:http://www.youtube.com/watch?v=ppnil0pzZ7k

Înainte de a ajunge să opereze bolnavii cu ajutorul tehnicilor moderne, chirurgii în devenire îşi testează aptitudinile pe animale.

La Craiova se desfăşoară astăzi şi mâine cea de-a treia ediţie a simpozionului de endoscopie digestivă intervenţională şi chirurgie laparoscopică, la care vor participa cadre didactice şi medici de la mai multe centre universitare din ţară. Organizat sub forma unui workshop, evenimentul a avut ieri un preambul, constând într-un curs practic de chirurgie laparoscopică, derulat la Biobaza Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Craiova, unde există dotarea necesară. În cadrul acestui atelier de lucru, medici rezidenţi şi tineri specialişti în chirurgie din Craiova şi nu numai au putut deprinde sau perfecţiona aptitudini în chirurgia minim invazivă, într-o sesiune de antrenament chirurgical laparoscopic pe model animal, desfăşurată sub îndrumarea medicilor de la Clinica I Chirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţă.
Viitorii chirurgi, împărţiţi în trei echipe, au avut pe masa de operaţie, pe post de pacient, câte un porc, pe care şi-au exersat cunoştinţele în domeniu. Timp de câteva ore, medicii au efectuat cu ajutorul laparoscopului tot felul de intervenţii chirurgicale, cazuri cu care se pot întâlni frecvent la om: colecistectomii, splenectomii etc. „Despre aceşti tineri chirurgi pot spune că sunt ca nişte copii care acum învaţă să meargă. Nu poţi să te ridici şi să alergi imediat, trebui să înveţi mai întâi să păşeşti. Astfel de cursuri sunt foarte bune. Medicii trebuie să se obişnuiască cu instrumentarul, cu mişcările, trebuie să ştie cum este cu electrocauterul, cum să speli, cum să absorbi etc.“, a explicat prof. univ. dr. Ion Georgescu, şeful Clinicii I Chirurgie.
Cursul de ieri a fost urmat de o serie de prelegeri susţinute de cadre didactice ale UMF Craiova, cu experienţă în laparoscopie, şi de alţi lectori invitaţi. Simpozionul de endoscopie digestivă şi chirurgie laparoscopică va debuta astăzi cu o demonstraţie de chirurgie endoscopică transluminară prin orificii naturale, tot pe model animal, mai exact o colecistectomie transvaginală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS