14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomânii, campioni la consumul de antibiotice fără rețetă

Românii, campioni la consumul de antibiotice fără rețetă

Conform unui studiu sociologic publicat în mai 2011, românii s-ar afla pe locul patru în Europa la consumul de antibiotice. Un alt studiu, publicat în martie 2012 în revista medicală „The Lancet“, plasează însă România pe primul loc în Europa la consumul de antibiotice fără rețetă. Potrivit conf. dr. Gabriel Popescu, autorul Ghidului Angelescu de Terapie Antimicrobiană 2012, în fenomenul utilizării excesive a antibioticelor responsabili sunt pacienţii, medicii şi farmaciştii.
„Pacienţii solicită adesea tratament cu antibiotice atunci când nu este nevoie de el și uneori chiar specifică cele mai noi, cele mai puternice, ceea ce, în domeniul terapiei antibiotice, este pe dos de cum ar trebui să fie, cel puțin în infecțiile care se îngrijesc la domiciliu”, a precizat dr. Gabriel Popescu. „La rândul lor, farmaciştii, ca reprezentanți ai lanţului de distribuție, recomandă sau eliberează antibiotice fără rețetă, punând pe primul plan interesele economico-financiare și nu interesul comunității de a limita consumul de antibiotice şi implicit rezistența bacteriană față de acestea“, a mai spus dr. Gabriel Popescu.
Pentru a combate fenomenul utilizării incorecte a antibioticelor, conf. dr. Gabriel Popescu crede că ar trebui lucrat pe două planuri, educațional și legislativ, considerând că „este nevoie de întărirea legislației care să nu permită eliberarea antibioticelor fără rețetă, de introducerea unor reglementări legate de promovarea corectă a antibioticelor, dar și de educarea pacienților”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS